D-dag for Microsoft

I to år har rettssaken pågått. I kveld kommer svaret på om dommer Jackson vil splitte Microsoft eller ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dommer Thomas Penfield Jackson forventes å felle sin dom over IT-giganten klokken 22.30 norsk tid i kveld. Dommen vil sette punktum for en to år lang rettssak mot Microsoft. Dommer Jackson har allerede slått fast at Microsoft har brutt amerikansk konkurranselovgivning, nå skal det bestemmes hvilke tiltak som skal settes i verk for å begrense selskapets tilnærmede monopolmakt.

Det forventes at Jackson godtar det amerikanske justisdepartementet sitt forslag om å dele opp selskapet i to enheter, én for programvare, og én for operativsystemer. Disse selskapene vil også kunne bli pålagt visse begrensninger.

Clinton-administrasjonen har lenge vært ute etter å få gjort noe med Microsofts store dominans i It-bransjen. Men selv om justisminister Reno skulle seire i kveld, er kampen langt fra over. Uansett utfall vil saken sannsynligvis ankes hele veien opp til høyesterett.

Microsoft-sjef Steve Ballmer, som i går og i dag besøkte Norge, regner med å gå seirende ut av rettsbataljen.

- Vi har ingen plan B. Fortsatt tror vi at det er mulig å vinne fram uten at Microsoft blir delt i flere selskaper. Selskapets drift fortsetter som normalt inntil det eventuelt kommer en slik dom, sa Ballmer på en utviklerkonferanse i Oslo tidligere i dag.