Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

D-dag for studenter: 15 000 får nei

I dag er det D-dag for 98 000 utdanningssøkende ungdommer: 14 prosent av dem får avslag på studieplass innen høyere utdanning ved første opptak. Karakterkravene er fremdeles skyhøye på de mest populære utdanningene, men reiser du til Finnmark, er det lettere å få plass. og

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For første gang samordnes opptakene for alle høgskoler og universiteter i Norge. Det er fremdeles de samfunnsvitenskapelige og historisk-filosofiske fagene ved universitetene som er mest populære. Færrest søkere er det til ingeniørfagene og enkelte småfag.

Ikke plass

Det første opptaket ble klart i går, og 14 740 ungdommer får ikke plass. Men 3500 av disse er likevel garantert plass på et samfunnsvitenskapelig, historisk-filosofisk eller matematisk-naturvitenskapelig fag, men de må være villige til å flytte.

Antall studieplasser har økt med 50 000 siden 1991. Dermed er det flere nå som får plass.

- Vi regner med at tallet på kvalifiserte søkere som ikke kommer inn blir rundt ti tusen når suppleringsopptakene er gjennomført, sier politisk rådgiver Morten Pettersen i Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet. 1. august blir det klart hvor mange som har takket ja til plassen de nå er tilbudt.

Høgskolene har stående ordre om å omprioritere studieplasser etter etterspørsel.

Positivt

Arbeidsdirektør Ted Hanisch tror det kan bli et problem at høyere utdanning ikke lenger er eksklusivt.

- Søkertallene viser en viss oversøking til samfunnsvitenskapelige fag, sier Hanisch.

Mest populært:

1. Samfunnsvitenskaplige fag

2. Historisk-filosofiske fag

3. Allmennlærer

4. Sykepleier

Minst populært:

1. Akvakultur

2. Hagebruk

2. Kjemiøkonom

4. Folkedans

5. Heimkunnskap