D står t?

STAVANGER (Dagbladet): Skjønte du tittelen? Den betyr «Hvordan står det til?» - på mobilspråk. Nå fortviler lærere over elever som bruker slike ord i stiler og besvarelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mobilbruken blant unge har eksplodert, og tekstmeldingene flyr som bisvermer gjennom lufta. Siden en melding bare har plass til 160 tegn, har det vokst fram et eget mobilspråk av forkortelser og symboler.

- Jeg dropper alltid doble konsonanter i tekstmeldinger for å spare plass, sier sjuendeklassingen Sisilie ved Steinkjer ungdomsskole.

«Hao» betyr hallo, «d» er forkortelse for det. Man skriver «t.bake», «ellr» og «kommr», og bruker smiletegnet:-) i stedet for å si at man er glad.

Nå slår lærere i Steinkjer alarm. Til Trønder-Avisa forteller Inge Kulstad ved Steinkjer ungdomsskole at han stadig må luke ut smiletegn og SMS-forkortelser fra elevenes oppgaver.

Forstår du disse?

Her er noen eksempler på forkortelsene som florerer i SMS-språket. Sjekk hvor mange du klarer!

@ = At

CU = See you

Dte = Dette

ED = Elsker deg

F = For

Ik = IkkeJ = Jeg

DRQLT = Det er kult

GID = Glad i deg

Hao = Hallo

KKK = Kyss, klapp og klem

LOL = Ler høyt (Laughing out loud)OXO = Også

PLZ = Vær så snill (Please)

$ = Penger

*s* = Smiler

7k = Sjuk:`) = Gråter av glede

:@ = Skriker

- Skriftspråket blir fattigere. Jeg er redd for alle ordene som forsvinner, sier Kulstad.

Overrasket

Sissel Hermann ved Steinkjer barneskole konstaterer at SMS-språket også er på full fart inn i hennes sjuendeklasse. Hermann må stadig terpe på korrekte norskformer og luke ut smiletegn. Hun prøver å innprente barna at de må skrive hele ord og setninger.

- Hvis ikke, kommer de aldri til å lære å skrive ordene og heller ikke rett grammatikk, sier hun.

Språkprofessor Finn-Erik Vinje er overrasket og bestyrtet over at mobilspråket faktisk smitter over på skolebarnas øvrige språk.

- Det er første gang jeg har hørt om dette. Her må lærerne bruke hard hånd og slå ned på disse tendensene. Det heter «eller» med to e-er og to l-er, tordner Vinje.

Han er slett ingen motstander av tekstmeldinger. Men professoren ser det som svært viktig at barna lærer å skille mellom vanlig norsk skriftspråk og SMS-norsk.

Begrenset problem

- Jeg vil fortsatt tro at dette er et begrenset problem. Jeg tipper at de det gjelder, enten er svake elever eller gjør dette som et opprør mot voksenspråket, sier Vinje.

Norske språkeksperter har hittil sett positivt på det nye mobilspråket, og framhevet det kreative elementet.

Men det finnes ingen omfattende forskning som kan slå fast om SMS-norsken er farlig for språkutviklingen.

EGET SPRÅK: Forkortelser florerer i mobilspråket, som er spesielt populært blant unge.