Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Da 10 000 hunder møttes

Hunden var ikke alene da den dro til Lillestrøm for å vinne pris.

NYSGJERRIG: Pomeranian som følger med på alt som skjer under messen i Lillestrøm. Foto: Tonje Jacobsen, Hunden.no
NYSGJERRIG: Pomeranian som følger med på alt som skjer under messen i Lillestrøm. Foto: Tonje Jacobsen, Hunden.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For femte år på rad ble DOGS4ALL arrangert på varemessen i Lillestrøm. Dette er det største hundearrangementet i Norge, hvor det meste innenfor hund er representert.

Hele fem haller som bare inneholder hund. Hunder som skal stilles ut, gå lydighet, delta i agility eller som rett og slett er på besøk.

Det var omtrent 10 000 hunder å se på messen i helgen, hvorav 6000 av dem var påmeldt i forskjellige klasser. Alt fra små hunder som Chihuahua, til store hunder som Grand Danois. Omlag 300 forskjellige raser, skriver Hunden.no.

DOGS4ALL arrangeres av Norsk Kennel Klub(NKK), som er hundeeiernes organisasjon i Norge. Det aller største som foregår under helgen er Norsk vinnerutstilling, hvor de beste eksemplarene av sin rase blir kåret, basert på rasestandarden.

BEST: Hunden som ble Best in show (BIS) av rasen Greyhound, og heter Jet's Just Take Me Home Tonight, eier Åge Gjetnes og Espen Engh.
BEST: Hunden som ble Best in show (BIS) av rasen Greyhound, og heter Jet's Just Take Me Home Tonight, eier Åge Gjetnes og Espen Engh. Vis mer

Deltakere fra hele verden møter opp på denne utstillingen i håp om å få sin hund på toppen av pallen.

Og vinnermulighetene er flere: Den kan bli best i sin rase (BIR), best i motsatt kjønn(BIM), best i gruppe(BIG), eller det som er den mest prestisjefylt tittelen på ethvert hundeshow, best in show(BIS).

Det er hundene som blir vinner BIG som da går videre til konkurransen om BIS-tittelen. I år var det greyhounden Jet's Just Take Me Home Tonight som kunne smykke seg med denne tittelen.

Raseriktige hunder får pris Alle raser blir bedømt hver for seg, vi deler rasene i ti forskjellige grupper. Hundene blir vist frem for en dommer som er utdannet innenfor en viss rase. 

Her blir hundene rangert ut ifra rasestandarden, en standard som forteller hvordan en rase skal se ut i forhold til høyde, kroppsbygning, farge og så videre.

SLITNE: Det finnes mange måter å frakte hunder som har små bein, de blir slitne av å gå en hel dag på denne messen.Foto: Tonje Jacobsen, Hunden.no
SLITNE: Det finnes mange måter å frakte hunder som har små bein, de blir slitne av å gå en hel dag på denne messen.Foto: Tonje Jacobsen, Hunden.no Vis mer

Under DOGS4ALL er det langt fra kun utstilling som foregår. I år ble deg og arrangert Nordisk mesterskap i lydighet, også kalt dressur. Her er det om å gjøre å ha den hunden som utfører forskjellige øvelser best. Ekvipasjen, bestående av en hund og en fører, skal vise godt samarbeid og får poeng ut ifra hvor bra de utfører øvelsene.

Den høyeste klassen innenfor lydighet er eliteklassen, her møtes de beste av de beste.

Det var også Norgesmesterskap i både agility og juniorhandling. Det ble konkurrert i kreativ lydighet og flyball. Alle disse sportsgrenene krever utrolig mye trening, og alt må klaffe om en ekvipasje skal nå til topps. Arrangementet DOGS4ALL går mye på prestasjon, men også glede og mestring med hund.

Matnyttig I tillegg til alle disse konkurransene innenfor forskjellige sportsgrener, finnes det oppvisninger hvor hunden blir brukt i arbeid. For eksempel viste tollvesenet hvordan de bruker hund i sin tjeneste.
 
Programmet var proppet med foredrag av erfarne hundeentusiaster. I helgen kunne hundeeiere få innsikt i hvordan det er på kennel og lære hva de skal kunne forvente av en kennel. Besøkende kunne også få med seg foredrag om ulv, hundetrening, og hvordan hund kan brukes som terapi.

Men mulighetene stopper ikke der. DOGS4ALL hadde satt av en egen hall til raseklubber som de kalte rasetorget. Der var flere forskjellige raser representert. Til stor nytte for besøkende som vurderer å skaffe seg hund, men vil lære mer om diverse raser. Kanskje blir det avgjort på rasetorget hva slags type hund som flytter inn noen måneder senere?

Mange aktiviteter På DOGS4ALL kan besøkende ha med sin egen hund. Ikke alle som er innom messen er der for å konkurrere i noe. Likevel kan alle hunder ha glede av timene de var i Lillestrøm. Det er mulighet for å prøve forskjellige hundesporter, som agility eller flyball.

PÅ BESØK:Både store og små hunder er å se på DOGS4ALL, her en Lhasa apso som viser seg stolt frem. Foto: Tonje Jacobsen, Hunden.no
PÅ BESØK:Både store og små hunder er å se på DOGS4ALL, her en Lhasa apso som viser seg stolt frem. Foto: Tonje Jacobsen, Hunden.no Vis mer

Agility er hinderløp med hund, flyball er en type stafett hvor hunden skal løpe og hente en ball og løpe tilbake til eieren. Det finnes aktiviteter både for hode, nesen, og kroppen.
 
Les mer om DOGS4ALL på hunden.no

Om messa:  http://hunden.no/serier.html?news.sid=86

 MANGE KONKURRERTE: Svært mange var på hundemessa på Lillestrøm.
MANGE KONKURRERTE: Svært mange var på hundemessa på Lillestrøm. Vis mer