Sør-Ossetia

Da 82-åringen kom hjem, gikk grensegjerdet gjennom hagen hans

- Jeg er fanget her. Hvis jeg krysser grensa kommer de til å arrestere meg.

NYTT LAND: Dato Vanishvili (82) var borte fra huset sitt i Georgia i noen dager. Da han kom tilbake gikk grensegjerdet gjennom hagen hans. Nå er mannen som har bodd 80 år i Georgia, fanget av russerne i utbryterrepublikken Sør-Ossetia. Video: CNN. Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 82 år gamle Dato Vanishvili sier at han er fanget i et annet land.

Vanishvili har bodd i en Georgia i hele sitt liv.

For fem år siden dro han til nærmeste landsby for å handle, da han kom tilbake var hele eiendommen inngjerdet. Han var fanget i utbryterrepublikken Sør-Ossetia.

- De sa: 'Dette er russisk territorium, så hvis du ikke vil være i Russland må du dra herfra'. Jeg er Vanishvili, en georgiansk statsborger, forteller 82-åringen til CNN.

Flytter grensa stadig lengre inn

Sør-Ossetia har historisk sett vært en del av Georgia, og grenser til Russland i nord.

Siden 1980-tallet har området vært preget av oppgjør og konflikter, i stor grad fordi ossetere har hatt et ønske om å være selvstendig stat. Tidlig på 1990-tallet erklærte utbryterrepublikken seg også uavhengig.

Mens georgiske myndigheter i mange år har kjempet mot at området skal ha autonomt styre, har Russland støttet opp om det. Krig mellom Russland og Georgia brøt ut i 2008, etter at Georgia fremmet krav om at Russland skulle trekke fredsstyrken sin ut av Sør-Ossetia.

  • Se videoen øverst i saken

En fredsavtale trådte i kraft samme år, men Russland ga seg ikke. De valgte å anerkjenne Sør-Ossetia som selvstendig stat, noe som ikke falt i god jord hos Georigia.

I dag anerkjenner Russland fremdeles utbryterrepublikken som selvstendig stat.

Ifølge CNN er 82 år gamle Dato Vanishvili et offer for det EU-monitorer kaller for «borderization» - Russlands grense mot Georgia flyttes stadig lengre inn fra Sør-Ossetia.

Foto: CNN
Foto: CNN Vis mer

Som man kan se på bildet over, går det nå piggtrådgjerder gjennom Vanishvilis eiendom, som i utgangspunktet ligger i Tibilsi-området i Georgia.

Tibilsi er hovedstaden i Georgia, og forble utenfor grensene til Sør-Ossetia. Flere georgianske byer ligger imidlertid innenfor grensene til utbryterrepublikken.

- De kommer til å arrestere meg

82-åringen forteller at han ikke lenger har mat. Han tør ikke krysse piggtrådgjerdet i frykt for å ikke få returnere til sin egen eiendom, hvor han bor sammen med kona og barnebarnet.

- Jeg er fanget her. Hvis jeg krysser grensa kommer de til å arrestere meg og jeg blir nødt til å betale penger for det som straff. De overvåker meg, sier han til CNN.

Den amerikanske tv-kanalen har snakket med flere som lider samme skjebne. Ulike steder har de satt opp piggtrådgjerder som tegner opp grensa der russerne selv mener den skal være. Innbyggerne har fått beskjed om at de enten må bli del av russisk land eller flytte et annet sted.

Det samme gjelder i utbryterrepublikken Abkhasia, som ligger innenfor Georgias grenser, og som også grenser til Russland i nord.

Russland, Nicaragua, Venezuela og Nauru er de eneste landene i verden som anerkjenner Sør-Ossetia og Abkhazia som selvstendige stater.

- Vi vet ikke hvor og hvor langt grensa kan flyttes, for den ble aldri anerkjent. Det var ingen forhandlinger, sier Kestutis Jankauskas, sjef for EUs monitorenhet, til CNN.

Hvert inngrep Russland gjør, er et brudd på internasjonal lov.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer