Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Da Alfred tok med seg havørn hjem ble ungene livredde

Hjalp syk havørn til dyrlegen.

 ET UVANT SYN:  - Jeg har sett kongeørn før, men aldri på så nært hold, sier Alfred Skrudland om den skadde majesteten han fant i nærheten av gården sin torsdag. Nå er fuglen sendt til dyrlegen. Foto: Privat
ET UVANT SYN: - Jeg har sett kongeørn før, men aldri på så nært hold, sier Alfred Skrudland om den skadde majesteten han fant i nærheten av gården sin torsdag. Nå er fuglen sendt til dyrlegen. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Området Raunefjellet på Jæren er et paradis både for ville og tamme dyr. Likevel fikk bonden Alfred Skrudland seg et sjeldent syn da han var ute for å hente inn sauene sine torsdag.

Nede på bakken bakset det nemlig en svær havørn.

- Den var skadet og bakset opp og ned i nærheten av noen høyspentledninger, sier Skrudland som bestemte seg for gi en hjelpende hånd etter å ha observert fuglen forgjeves prøve å komme seg opp i lufta.

Spiste en halv sau Etter å ha kontaktet politiet tok han med seg fuglen hjem til gården, der ungene ble stående og måpe når de fikk ta det digre rovdyret i nærmere øyensyn.

- De var liveredde da de så den. Vi snakker tross alt om en fugl på rundt 2. 30 meter i vingespenn, og den hadde digre klør og et imponerede nebb, sier Skrudland.

 SYK ØRN:  Aviv Livnat frykter for framtida til kongeørnen om ikke helsetilstanden dens snur seg. Foto: Privat
SYK ØRN: Aviv Livnat frykter for framtida til kongeørnen om ikke helsetilstanden dens snur seg. Foto: Privat Vis mer

I påvente av hjelp ga Skrudland ørnen litt mat rett fra beitet.

- Den spiste nesten en halv sau, så den må ha vært fryktelig sulten, sier Alfred Skrudland som nå har levert fuglen videre til Norwegian Wildlife Hospital i Sokndal.

Svært syk Der er den nå over natta under veterinær Aviv Livnats kyndige øyne.

Livnat sier til Dagbladet at fuglen ikke er skadet, men syk. Tilstanden er alvorlig, ifølge veterinæren.

- Fuglen er meget tynn. Det tyder på at den har gått lenge med sykdommen. Vi har ikke fått stilt noen diagnose ennå, men det kan se ut til at sykdommen ligger i nyrene, sier Livnat.

Veterinæren, som tar i mot dyr fra hele landet, er nå spent på om ørnen holder seg i live de nærmeste dagene.

Hvis den gjør det, kan fuglen trolig se fram til en ny periode som konge av Raunefjellet.

- Voksne dyr klarer seg som regel veldig fint etter å ha vært i kontakt etter å vært i kontakt med mennesker. Selv de som knytter seg til en glemmer det fort når de kommer seg ut i det fri, sier Aviv Livnat.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!