<strong>MOR OG DATTER:</strong> På grunn av konflikten i Ukraina går brudeindustrien tregere. Det er Lieiya, moren til Anastasia, glad for. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
MOR OG DATTER: På grunn av konflikten i Ukraina går brudeindustrien tregere. Det er Lieiya, moren til Anastasia, glad for. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet. Vis mer

Da Anastasia (23) møtte opp til stevnemøtet, viste det seg at mannen var 75 år

Nå skaper uroen i Ukraina problemer for «postordrebrudene».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ODESSA (Dagbladet): På en fortauskafé utenfor et middels stort hotell i Odessa i Ukraina, er en hvithåret vestlig mann i 60-årene på date med en ung, ukrainsk kvinne.

De skåler i rosa champagne i høye glass, men samtalen ser ut til å forløpe noe oppstykket. En tolk sitter nemlig også ved bordet og oversetter kurtisen.

Scener som dette er ikke uvanlig i Odessa hvor internasjonal ekteskapsformidling har foregått i stor stil i mange år.

Etter et halvt år med uro i Ukraina har imidlertid satt sine spor også i denne industrien.

- Flere av mennene jeg har skullet møte har avbestilt billettene og utsatt besøket fordi de er bekymret for sikkerheten, forteller Anastasia Dyatlova (23), en av kvinnene som leter etter en utenlandsk ektemann, til Dagbladet.

Ringes ned av hoteller De mennene som faktisk kommer, har derimot blitt ekstra viktig for hoteller og restauranter i det kriserammede landet, for andre turister er det nå så godt som ikke.

- Hotellene ringer meg hele tiden for å få meg til å ta med klientene mine til dem. Utenlandske menn som kommer for å møte kvinner er de eneste turistene nå, forteller Andriy Manilo som jobber med å koble potensielle ektemenn fra vesten med ukrainske kvinner i byrået Love Lab.

Det er kvinner fra tidligere Sovjet-stater som Russland, Hviterussland og Ukraina som dominerer på de tallrike internettstedene for ekteskapsformidling, i tillegg til fattige land fra Sørøst-Asia.

<strong>MINDRE SERIØST:</strong> - Da jeg startet for ti år siden var 80 prosent av mennene seriøse. Nå er 80 prosent sex-turister som bare er ute etter eventyr og moro, sier Inna, som driver et mindre byrå i den ukrainske byen. Foto: Henning Lillegård/DAgbladet.
MINDRE SERIØST: - Da jeg startet for ti år siden var 80 prosent av mennene seriøse. Nå er 80 prosent sex-turister som bare er ute etter eventyr og moro, sier Inna, som driver et mindre byrå i den ukrainske byen. Foto: Henning Lillegård/DAgbladet. Vis mer

- Markedet for russan postordrebruder er enormt, sier Manilo. Det lett nedsettende begrepet benyttes ikke bare på folkemunne, men også i markedsføringen av kvinnene på nettet.

Mens kvinnene kommer fra økonimisk svake land, er det store flertallet av mennene fra velstående regioner som USA og Vest-Europa.

Sexturisme
På bildene på nettstedene poserer mange av kvinnene utfordrende i bikini eller undertøy.

- Jeg kan bare tjene penger på unge, vakre kvinner, sier Manilo forretningsmessig, men i neste øyeblikk forteller han av og til er så lei hele bransjen at han vurderer å slutte.

- Mennene velger koner som de velger hest. De ser bare på kroppen, tennene og vil ha unge damer. Mange blir skuffet. De føler seg lurt, men har egentlig lurt seg selv. Når de bare ser etter fake så får de også bare fake, mener han.
     
I Ukraina er framtiden usikker og lønnene lave. En sykepleier tjener for eksempel bare rundt 2000 Grynia, rundt 1000 norske kroner og like mye som det koster å leie en ettroms i Odessa.

Veien mellom ekteskapsformidling og prostitusjon er ikke alltid lang.

- Da jeg startet for ti år siden var 80 prosent av mennene seriøse. Nå er 80 prosent sex-turister som bare er ute etter eventyr og moro, sier Inna, som driver et mindre byrå i den ukrainske byen.
Dårlige erfaringer
Jentene som Dagbladet snakker med har begge hatt dårlige erfaringer av denne typen.

-  Jeg hadde akkurat en avtale med en mann fra USA. På grunn av situasjonen i Ukraina turde han ikke komme hit så vi skulle møtes i Istanbul, men han insisterte på at vi skulle dele rom selv om det var første date. Da jeg ikke gikk med på det, avlyste han, forteller Oksana Pyshna (34).

- Det er noen freaks. En gang skulle jeg møte en mann som sa at han var 50, men i virkeligheten var han 75. Det er også noen som bare vil ha deg til å komme til rommet deres, sier Anastasia.

<strong>TYRKIA:</strong> Oksana Pyshna (34) hadde en avtale med en mann fra USA. På grunn av situasjonen i Ukrina turde han ikke komme så de skulle møtes i Istanbul. Foto: Henning Lillegård/DAagbladet.
TYRKIA: Oksana Pyshna (34) hadde en avtale med en mann fra USA. På grunn av situasjonen i Ukrina turde han ikke komme så de skulle møtes i Istanbul. Foto: Henning Lillegård/DAagbladet. Vis mer

Moren hennes, Lieiya Volyanskaya, er til stede under intervjuet. Hun rister på hodet og begynner å se bekymret ut.

- Jeg liker ikke alltid dette her, innrømmer hun.

- Jeg lurer av og til på disse mennenes intensjoner. Dessuten vil jeg gjerne ha barnebarn her i Ukraina, forklarer hun.

Det siste kan allerede være tapt. Anastasia har nemling truffet en mann som ikke lar seg skremme av uroen i Ukraina.

- Det er en pilot i det amerikanske forsvaret som er veldig interessant. Han har vært i alle konfliktområdene som Afghanistan og Irak. Han kommer på besøk til Odessa i juni, smiler hun lurt.

<strong>LOVE LAB:</strong> Andriy Manilo jobber med å koble potensielle ektemenn fra vesten med ukrainske kvinner i byrået Love Lab. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
LOVE LAB: Andriy Manilo jobber med å koble potensielle ektemenn fra vesten med ukrainske kvinner i byrået Love Lab. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer