ULV PÅ NÆRT HOLD:  Golfspilling og ulvetitting er to aktiviteter som sjelden kombineres. Mandag kveld fikk Andre Aass muligheter til å gjøre begge deler ved Losby golfbane i Lørenskog.  Foto: Andre Aass
ULV PÅ NÆRT HOLD: Golfspilling og ulvetitting er to aktiviteter som sjelden kombineres. Mandag kveld fikk Andre Aass muligheter til å gjøre begge deler ved Losby golfbane i Lørenskog. Foto: Andre AassVis mer

Da Andre var ved hull 14, kom ulven tuslende over banen: - Pumpa gikk

- Fullførte alle hullene, men ikke den beste runden jeg har spilt, sier Andre Aass etter ulveobservasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag kveld, etter at fotballtreningen han ledet var over, bestemte Andre Aass fra Oslo seg for å ta seg en runde golf på Losby golfbane i Lørenskog. Det blir en golfrunde han sent vil glemme.

For da han gikk mot hull 14 fikk han se noe de færreste av oss får se med egne øyne.

- Det er vann på høyresiden, skog på venstresiden. Jeg la ballen til rette for å putte, og da jeg så opp sto det en ulv og titta på meg, sier Aass til Dagbladet.

Fikk høy puls Han karakteriserer det hele som en «sprø opplevelse på en golfbanen».

- Pumpa begynte å gå, for å si det sånn. Jeg tenkte «hva er dette for noe», før jeg rasket i golfbagen og fant mobilen min for å ta bilde av det hele, forteller Aass.

Han fikk så vidt tatt noen bilder av rovdyret i det ulven gikk inn i skogen. De første bildene ble tatt 19.54. Pumpa, som Aass kaller det, begynte å roe seg ned igjen.

- Ulven gikk opp i skogen. Jeg hadde ikke veldig lyst til å møte ham, så jeg sto og venta litt, og valgte en litt annen vei til neste hull.

Dukket opp igjen Men også der dukket ulven opp, og igjen sto Aass og ulven og stirra på hverandre.

- Jeg ble ikke spesielt redd, men tenkte tanker som «hva gjør jeg hvis?». Jeg holdt litt ekstra godt rundt femmer-jernet, i tilfelle han hadde tatt fire-fem raske skritt mot meg, sier Aass og ler hjertelig.

Det var her Aass fikk tatt de beste bildene av rovdyret, 20.13. Ulv har fått mye oppmerksomhet den siste tiden etter at den har blitt observert gjentatte ganger i Østmarka, og også gått til angrep på dyr. Nå tok Aass enda flere bilder.

- Det er ikke hver dag en Oslo-gutt ser ulv, så jeg tok noen nye bilder. Det var spennende å se. Et fint dyr. Vi sto og titta på hverandre, men han tusla bare helt rolig, og tok det helt piano. Så takket vi for følget, og gikk hver vår vei, sier han.

Blir ringt i hytt og pine Til Dagbladet forteller Aass, som trener Lørenskogs A-lag i andre divisjon og er en ivrig golfspiller på hobbybasis, at han fullførte alle 18 hullene.

- Men driven på hull 16 var ikke det beste slaget jeg har slått, sier Aass, og ler.

Bildene han har gitt til Dagbladet, har han også lagt ut på Facebook. Der har bildene blitt delt en rekke ganger, og fått mange kommentarer. Selv har han fått mange tilbakemeldinger, også på telefon.

- Folk ringer i hytt og pine. Jeg har fått noen kommentarer som går på at jeg ikke burde sagt hvor og når bildene ble tatt, sånn at man ikke kunne finne ulven igjen, men jeg tenkte det var spennende å dele.

 POSITIV:  Biolog Arnodd Håpnes i Norges Naturvernforbund tror at det Andre Aass så var en ulv. Foto: STEIN MARIENBORG / DAGSAVISEN / SAMFOTO
POSITIV: Biolog Arnodd Håpnes i Norges Naturvernforbund tror at det Andre Aass så var en ulv. Foto: STEIN MARIENBORG / DAGSAVISEN / SAMFOTO Vis mer

- Det var en som ringte som mente at det kunne være to forskjellige ulver, men dette har jeg for lite grei på til å mene noe om, sier Aass.

Trolig ulv Fagleder for naturmangfold i Naturvernforbundet, Arnodd Håpnes, sier at dyret på bildene trolig er en ulv.

- Fargene på pelsen ligner de som ulver har om sommeren. Kroppsholdningen er også veldig typisk med en hale som henger rett ned. Størrelsen og lengden på beina er også annerledes enn hos tamme hunderaser, sier Håpnes.

Han tror det trolig dreier seg om et av tre dyr som har oppholdt seg i Østmarka siden 2013, i og med at selv golfbanen befinner seg relativt nær området.

- Dette er en alfahann og to unger på rundt to år. Disse har blitt ganske store siden kullet som kom i 2013, så det er vanskelig å se om det er selve alfahannen eller en av ungene. Det kan eventuelt være et streifdyr fra Sverige, fortsetter Håpnes.

Bråk etter sauemassakre Den 19. juli fant Karianne Buer 18 av familiegårdens sauer døde i Ytre Enebakk. Flere andre måtte så avlives, noe som i etterkant har skapt stor oppmerksomhet i området rundt Østmarka.

På tross av flere henvendelser har Fylkesmannen i Akershus sagt nei til fellingstillatelse. Dette på grunn av at Norge ligger under bestandsmålet for ulv på landsbasis.

- I øyeblikket er det mellom 30 og 34 helnorske ulv i landet, de aller fleste i Hedmark og i nabotraktene der. Dette er egentlig for lite til å ha en livskraftig bestand. Samtidig har vi ikke klart årsmålet om å ha tre ynglende ulvepar i 2014, sier Håpnes om bestandssituasjonen i Norge.

 FANT DØDE SAUER:  Gunnar Buer på Kjepperud gård i Ytre Enebakk ser på skadene etter at ulv har angrepet og drept et tyvetalls sauer på gården som ligger inntil Østmarka i Akershus. 
Foto: CORNELIUS POPPE / NTB SCANPIX
FANT DØDE SAUER: Gunnar Buer på Kjepperud gård i Ytre Enebakk ser på skadene etter at ulv har angrepet og drept et tyvetalls sauer på gården som ligger inntil Østmarka i Akershus. Foto: CORNELIUS POPPE / NTB SCANPIX Vis mer

Han legger vekt på at det er Sverige, med sine i underkant av 400 dyr, som bærer hovedvekten av ansvaret for ulvestammen som går fra hedmarksområdet og østover mot Stockholm.

- Jeg mener at det er en flott attraksjon å ha slike dyr såpass nærme hovedstaden, sier Arnodd Håpnes til Dagbladet.