Da astronaut Scott Kelly kom tilbake etter ett år i rommet, var han høyere enn tvillingbroren

Det har en naturlig forklaring.

HØYDEFORSKJELL:  Ett år med vektløshet har gjort at ryggraden til Scott Kelly (t.h.) har strukket seg slik at han plutselig er høyere enn sin eneggede tvilling Mark. Foto: NASA
HØYDEFORSKJELL: Ett år med vektløshet har gjort at ryggraden til Scott Kelly (t.h.) har strukket seg slik at han plutselig er høyere enn sin eneggede tvilling Mark. Foto: NASA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mange har fulgt NASA-astronaut Scott Kellys opphold på den internasjonale romstasjonen via sosiale medier. Astronauten har én million følgere på Facebook-siden og like mange på Twitter. Han har hatt spørsmål og svar-runde på Reddit og generelt vært ganske aktiv.

Kelly kom tilbake fra romstasjonen tirsdag (onsdag lokal tid i Kasakhstan). Som en del av en tvillingstudie testes nå brødrene for å se hva som er ulikt hos de to i løpet av det siste året, som den ene altså har tilbrakt på jorda og den andre i verdensrommet. Som kjent har eneggede tvillinger identiske gener, derfor brukes tvillingstudier for å si noe om miljøets påvirkning.

Eneggede tvillinger Etter å ha tilbrakt nesten ett år i rommet, er han nå nesten fem centimeter høyere en broren Mark, som er enegget tvilling, ifølge Daily Mail.

Grunnen er at den lave gravitasjonen gjør at presset på ryggraden blir langt mindre.

Vi krymper gjennom livet fordi putene mellom knoklene i ryggen gradvis presses sammen. Samme effekt har vi alle hver natt, ryggraden strekker seg litt når vi ligger vannrett og gravitasjonen ikke presser ryggraden sammen.

Etter noen måneder vil imidlertid også Scott Kelly «krympe» til brorens nivå.

Forskere vet altså en del om effekten av mikrogravitasjon, men framover vil de to brødrene undersøkes videre. Undersøkelsene vil fortsette i tre år.

Russer har vært lengst i rommet Scott Kelly har gjort mye for første gang, han er blant annet amerikaneren som samlet har flest dager i verdensrommet, men han er ikke den som har vært lengst sammenhengende i verdensrommet. Fra januar 1995 til mars 1996 var nemlig russeren Valery Polyakov 438 dager på den russiske romstasjonen Mir.

Rett før hjemreisen forrige uke postet han et humorstunt.

I juni i fjor fanget han rødt nordlys på film. «Jeg tror ikke vi får se en som deg igjen», tvitret han like etter. 

I oktober eksperimenterte han med farger, vann og brustabletter i rommet.

Da astronaut Scott Kelly kom tilbake etter ett år i rommet, var han høyere enn tvillingbroren

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer