Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Da asylmottaket kom til Kongsberg, ansatte barnehagen en pensjonert politimann

Øker bemanningen og låser dørene.

ANSATTE EKS-POLITIMANN: Det nye asylmottaket på Raumyr i Kongsberg har skapt reaksjoner i lokalbefolkningen. Vibehaugen barnehage, som er nærmeste nabo til mottaket, har ansatt en pensjonert politimann for å passe på barna. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet
ANSATTE EKS-POLITIMANN: Det nye asylmottaket på Raumyr i Kongsberg har skapt reaksjoner i lokalbefolkningen. Vibehaugen barnehage, som er nærmeste nabo til mottaket, har ansatt en pensjonert politimann for å passe på barna. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Foreldre til barn i Vibehaugen barnehage på Raumyr i Kongsberg ble urolige da de fikk vite at det skulle åpnes et mottak med plass til 1000 asylsøkere på nabotomta.

Nå har barnehagen ansatt en tidligere politimann til å passe på barna når de leker utendørs.

Barnehagesjef Kari Løken Thorsen vil ikke uttale seg om den nyansattes tidligere arbeidserfaring, men bekrefter at de har økt bemanningen.

- Etter åpningen av asylmottaket har vi styrket bemanningen i utetida, slik at vi både har god oversikt over barna, og har en ansatt som i tillegg kan følge særlig med på området rundt barnehagen.

Rådmann Wenche Grinderud i Kongsberg kommune bekrefter at det er en pensjonert politimann som har fått jobben.

- Det er ikke sikkert vi ville gjort dette om det var 300 asylsøkere, men nå er det snakk om 1000 og da valgte vi å styrke bemanningen midlertidig. I den forbindelse ble det engasjert en medarbeider som både er bestefar til et barn i barnehagen og tidligere politimann, sier Grinderud til Dagbladet, og legger til at det er tilfeldig at han har erfaring som politimann.

Varslet økt bemanning I begynnelsen av desember sto en ombygd versjon av høyskolebygget på Raumyr ferdig til å ta imot 1000 asylsøkere, men kommunen satt seg imidlertid på bakbeina og satte et tak på 300 som krav for dispensasjon fra reguleringsbestemmelsene. 

Da det ble klart at Statsbygg klaget på kommunens vedtak, varslet ordfører Kari Anne Sand (Sp) at kommunen ville bli nødt til å sørge for ekstra bemanning i barnehager i området for å roe ned bekymrede foreldre. 

Klagen ble hørt av Fylkesmannen i Buskerud som opphevet kommunens vedtak og ga Statsbygg fullt medhold i ønsket om bruksendring for inntil 1000 asylsøkere.

• LES OGSÅ: Det koker i Kongsberg etter åpningen av nytt gigantmottak

For litt over tre uker siden åpnet mottaket dørene for de første asylsøkerne, og kommunen har hørt på bekymringene til foreldrene.

- Flere av foreldrene i barnehagen har i informasjonsmøter gitt uttrykk for bekymringer rundt mottaket. Det er mange som er urolige, og det er mye følelser involvert. Derfor har vi bestemt at vi vil styrke bemanningen midlertidig, sier Grinderud.

- Hva er det som bekymrer foreldrene med etableringen av mottaket?

- De er bekymret for en kultur som er annerledes fra vår, tett opp mot unger som er sårbare. Det er også knyttet til volumet på 1000 mottaksplasser, forklarer hun.

Låser dørene Den pensjonerte politimannen er ansatt i en midlertidig stilling, som varer fram til barnehagen flytter inn i nye lokaler noen hundre meter unna. Jobben går ut på å passe på barna når de leker utendørs.

- Den ansatte vil ha en tilsynsoppgave når barna leker utendørs, men har ingen oppgaver knyttet til barnehagens hverdag utover det, sier Einar Hydal, fungerende oppvekstsjef i kommunen. 

Da Dagbladet besøkte barnehagen mandag fortalte en av foreldrene at barnehagen har skjerpet sikkerhetsrutinene «etter at de fikk nye naboer». Blant annet skulle barnehagen ha byttet låser på alle dørene.

- Det stemmer ikke at vi har byttet låsene, de har vært der hele tida. Vi har imidlertid innført en ny rutine; å låse dørene når det kun er én voksen på jobb sammen med barna, sier barnehagesjef Thorsen og legger til:

- I den forbindelse har vi også installert ringeklokker. Det er bedre at folk som ikke har noe i barnehagen å gjøre får beskjed om det i døra, enn etter at de har kommet inn i bygget. 

«Asyl-vakter» i Bærum Kongsberg er ikke den første kommunen i Norge som ansetter «asyl-vakter» for å passe på barn.

Tidligere i år bestemte Bærum kommune seg for å sette ut vakter ved en undergang ved Lysaker barneskole, som ligger like i nærheten av et nyopprettet asylmottak. 

- Det var et ønske fra foreldrene som var til stede på et informasjonsmøte om asylmottaket om å ha en voksenperson ved undergangen når barna går til skolen. Da sa kommunen at vi skal sørge for vakthold, dette følger vi opp nå, sa fungerende skolesjef Susanne Kaaløy i Bærum kommune til Budstikka i slutten av januar.