VEKKET NETTROLLENE: En av Fredrikstadavisas kvinnelige lesere delte avisas bilde på sin Facebook-side med en tekst som oser av muslimhat. Foto: Skjermdump fra Facebook
VEKKET NETTROLLENE: En av Fredrikstadavisas kvinnelige lesere delte avisas bilde på sin Facebook-side med en tekst som oser av muslimhat. Foto: Skjermdump fra Facebook Vis mer

Da avisa postet dette bildet av «nye landsmenn» på Facebook, våknet byens styggeste nettroll

- Har du kastet ut bananer? - Skulle tatt en stor bil og gitt full gass. - Nakkeskudd er tingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Fredriksstad Blad skriver i ettermiddag om den reneste muslimhets i Fredrikstad, etter at Fredrikstadavisa postet et bilde av ei gruppe turister fra De forente arabiske emirater som samlet seg til bønn under gangbrua til Kråkerøy.

Fredrikstadavisa skrev først følgende tekst til bildet: «En del av våre "nye landsmenn" preget bybildet», men oppdaterte raskt med at bildet var ment som en ren «observasjonssak» og at det var dumt å betegne det som «nye landsmenn».

Det tok ikke lang tid før Facebook-innlegget utløste en del stygge kommentarer på Fredrikstadavisas Facebook-side.

- Har denne tilbakestående dumskapen søkt og fått tillatelse til dette? I så fall; hva faen feiler det oss?

- Neimen for faen !!! Er e mulig???

Hatmeldinger Disse nettrollene blekner imidlertid i forhold til de som våknet da en kvinne valgte å dele Fredrikstadavisas post på sin Facebook-side med teksten «Midt i byen min Fredrikstad. Muslimjævlene har bønnetid!».

Her er et lite utvalg:

- Jævla søppel ass. Få den driten ut. Håndgranater er billig i Malmø har jeg hørt. Hadde løst mye med en granat gitt.

- Har du kastet ut bananer?

- Skulle tatt en stor bil og gitt full gass.

- Nakkeskudd er tingen.

Fjernet hele saken - Hva folk gjør videre med en sak kan jeg gjøre lite med. Det jeg kan styre er det som foregår under Fredrikstadavisas side. Der har det foregått en religionsdebatt. Går noen over streken så tar jeg det bort, sier Tobben Sønstrød, redaktør i Fredrikstadavisa, til Fredrikstad Blad.

Til Dagbladet vedgår redaktøren at ikke alle kommentarer som ble postet på Fredrikstadavisas Facebook-side var like pene heller.

- Dette med «nye landsmenn» er fjernet. Det ble tatt vekk etter fem minutter i går kveld, sier Sønstrød som gjerne ville ha en religionsdebatt med «stor takhøyde».

- Nå har imidlertid en som ytret seg mottatt alvorlige trusler, så alvorlige at jeg nå ser meg nødt til å fjerne hele saken fra vår Facebook-side og komme med en forklaring, sier redaktøren til Dagbladet.

I 19-tida i kveld var den opprinnelige Facebook-posten fjernet fra Fredrikstadavisas hjemmeside, og redaktør Tobben Sønstrød skrev et lengre innlegg på avisas Facebook-side.

- Tar avstand fra rasisme - Det har foregått en debatt vedr en sak Fredrikstadavisa la ut mandag kveld om en menneskemengde som var samlet til bønn under gangbrua i Fredrikstad, skriver Sønstrød i innlegget og fortsetter:

- Vi har fulgt saken debatten på våre nettsider og vurderert innslagene. Meningen var selvfølgelig at denne saken skulle få leve innenfor normale rammer og ytringer. Vi har fortløpende vurdert det som har kommet, og ønsker å ha takhøyde, Litt for høy vil noen mene, skriver redaktøren som deretter redegjør for at en som ytret seg har mottatt alvorlige trusler.

- På bakgrunn av dette har vi desverre sett og nødt til å fjerne saken.

- Vi beklager dette, da vi mener debatten og innspill i utgangspunktet burde få leve, men vi kan ikke la folk sikkerhet settes på spill. Vi mener uansett synspunkt at man bør kunne holde en fornuftig linje. Vi takker for engasjement, skriver redaktøren som understreker at de tar avstand fra rasisme og mye av det som blir sagt/skrevet via delinger på andre sider.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer