Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Da Barack Obama skulle dele ut julegaver, overrasket han alle

- Liker ikke jenter verktøy?

JULENISSE: Barack Obama presenterte seg som julealv, akkurat som skuespiller Will Ferrell, da han skulle sortere julegaver til barn. Så overrasket han alle. Foto: Chip Somodevilla / Getty Images / AFP / NTB Scanpix
JULENISSE: Barack Obama presenterte seg som julealv, akkurat som skuespiller Will Ferrell, da han skulle sortere julegaver til barn. Så overrasket han alle. Foto: Chip Somodevilla / Getty Images / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Har du vært i en lekebutikk før jul, er sannsynligheten stor for at du har lagt merke til inndelingen av gutte- og jenteleker.

«Nesten før barna selv oppdager at det finnes to kjønn, blir de fortalt hvilke leker de skal interessere seg for,» skrev Helle Cecilie Palmer, forlagsredaktør i Res Publica i Dagbladet for ei uke siden.

Forskjellen rundt hva barna blir opplært til å leke med, er åpenbart noe også USAs president Barack Obama har gjort seg en tanke eller to om.

Tidligere i desember hjalp han kona Michelle med å sortere julegaver i regi av Det amerikanske marinekorpset. Nå har en video av seansen begynt å ta av på nettet, og presidenten får stor oppmerksomhet for måten han håndterte jobben på.

I korte trekk gikk oppgaven ut på å sortere leker i forskjellige esker, basert på alder og kjønn. Og det var da Obama bestemte seg for å gå mot strømmen, skriver Slate.

Sportsutstyr til jenter Foran frammøtt presse og noen utvalgte barn går presidenten løs på eskene merket «gutt» og «jente». I jenteesken legger han en basketball.

- Vet du hva? Jeg vil bare være sikker på at noen jenter spiller litt basket, sier han til applaus fra de frammøtte.

Noen øyeblikk seinere finner han fram et baseballsett for barn. Også det havner i jentekurven, fortsatt til smil fra tilskuerne.

Kjønnsstereotypier Det var rundt 1000 leker fra presidentparets ansatte som skulle overleveres til marinekorpset. På ett tidspunkt står Barack Obama med et verktøysett i hånda. Etter ei lita tenkepause ender også det i jentekurven.

Da får tilsynelatende en i folkemengden til å stille spørsmål ved om han har lagt den feil, skriver Chicago Tribune. Men det vil ikke Obama være med på.

- Liker ikke jenter verktøy? svarer han.

TRADISJON: Michelle Obama har bistått Det amerikanske marinekorpsets Toys for Tots-prosjekt i seks år. I år hadde hun for første gang med ektemannen. Foto: MANDEL NGAN / AFP / NTB Scanpix
TRADISJON: Michelle Obama har bistått Det amerikanske marinekorpsets Toys for Tots-prosjekt i seks år. I år hadde hun for første gang med ektemannen. Foto: MANDEL NGAN / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Til slutt forklarer han for de frammøtte hva som er tanken bak den for mange overraskende utdelingen.

- Jeg prøver bare å bryte ned noen av disse kjønnsstereotypiene, sier han.

469 millioner leker Mens president Obama deltok i deltok i gavesorteringen for første gang, var kona Michelle med for sjette året på rad. Siden starten i 1940-åra har Toys for Tots samlet inn 469 millioner leker til mer enn 216 millioner barn.

- Det er mange Ninja Turtles, og mange dukkehus.

Han passet også på å småerte kona litt under den uhøytidelige seansen.

- Jeg er sikker på at for jenter i alderen null til to år passer «Call of Duty» perfekt, sa han om det svært voldelige spillet.

Til tross for at presidenten benyttet sjansen til å bryte ned kjønnsstereotypiene knyttet til jenteleker, er det uklart om han gjorde det samme for gutter, ifølge magasinet Slate.

MENING BAK: Det var tilløp til reaksjoner etter at Barack Obama sorterte et verktøysett i jenteboksen. - Liker ikke jenter verktøy, svarte presidenten. Foto: Chip Somodevilla / Getty Images / AFP / NTB Scanpix
MENING BAK: Det var tilløp til reaksjoner etter at Barack Obama sorterte et verktøysett i jenteboksen. - Liker ikke jenter verktøy, svarte presidenten. Foto: Chip Somodevilla / Getty Images / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media