- Da barna kom inn i rommet, våknet de eldre til live

I Seattle huser det samme bygget både gamlehjem og barnehage.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På et gamlehjem i Seattle bor det 400 eldre.

I det samme bygget drives det barnehage, og fem dager i uken besøker de de eldre.

Tilbudet ved Providence Mount St. Vincent kalles «læring mellom generasjoner». Ifølge senterets hjemmesider deres skal barna og de eldre sammen ta del i aktiviteter som dansing, historiefortelling og forming.

- Hva kan barn og eldre tilby hverandre? Gjennom dokumentaren Picture Perfect, ønsker filmskaper Evan Briggs å vise hvor mye denne samhandlingen mellom barn og eldre kan bety. 

Se utgangspunktet til dokumentaren i videoen øverst i saken.

Av videoen fremkommer det at 43 prosent av eldre i USA angivelig opplever sosial isolasjon. Det kan ofte føre til både ensomhet og depresjon.

Samtidig kommer antallet eldre over 65 år sannsynligvis til å dobles i løpet av de neste 25 årene.

Derfor stiller Briggs et viktig spørsmål:

- Hva kan de barn og eldre tilføre hverandres liv dersom de blir gitt sjansen?

- De våknet til live Ifølge ABC News er traileren spilt inn mellom 2012 og 2013. Briggs skal ha utviklet og gjennomført idéen på egenhånd.

- Beboerne på [gamlehjemmet] «the Mount» gjennomgikk en totalforvandling da barna var tilstede. Øyeblikket før barna kom inn, var det som om de eldre knapt var i live. Flere sov. Det var en deprimerende scene. Så fort barna kom inn for å lage kunst, høre på musikk eller lage mat, våknet beboerne til live», har Briggs sagt til den amerikanske nyhetskanalen.

I april kom det frem at fire av ti unge og eldre nordmenn er ensomme. Helseminister Bent Høie karakteriserte tallene fra Statistisk sentralbyrå som «et folkehelseproblem».

Samtidig konkluderte SSB i 2011 med at «et nært og godt forhold til andre mennesker betyr mye for helsetilstanden».

For noen kan det føre til et lengre liv av høyere kvalitet.

For å oppnå større kunnskap om eldre i Norge har Helse- og omsorgsdepartementet samlet forskere fra Velferdsforskningsinstituttet NOVA og omsorgsdepartementet.

«Hver dag runder en nordmann 100 år. Vi lever lenger, men lever vi gode liv som eldre?», spør Folkehelseinstituttet i forbindelse med Regjeringens satsing.

«Viser hvordan det er å bli eldre» Briggs forsøker å finansiere dokumentaren gjennom folkefinansieringssiden Kickstarter.

I løpet av to uker har hun allerede nådd det første delmålet på 50 000 dollar. Nå håper hun å kunne nå 100 000.

«Present Perfect uforsker opplevelsen av å bli eldre i Amerika. Både for dem som vokser opp, og dem som blir gamle. Den er filmet i en barnehage som ligger inni et gamlehjem, og viser hvilke kompeksitetene ved de unges samhandling med de eldre. Samtidig utfordrer den oss til å vurdere hva vi gjør - og ikke gjør - for å forberede neste generasjon på fremtiden.», skriver Evan Briggs på prosjektsiden på Kickstarter.

- Barna og jeg er her for å invitere dere til å feire glede sammen med oss, sier barnehagelæreren når de kommer inn til de eldre.

Hun legger til at barnehagebarna har mange tiår igjen å feire glede på.