Krigen i Ukraina

- Da blir det tredje verdenskrig

Den finske presidenten er skeptisk til Anders Fogh Rasmussens NATO-forslag og peker heller mot Kina for en løsning på krigen i Ukraina

KLAR TALE: Finlands president Sauli Niinistö har møtt russlands president Vladimir Putin flere ganger. Her fra et møte i Finland i 2016. Foto: AFP/NTB
KLAR TALE: Finlands president Sauli Niinistö har møtt russlands president Vladimir Putin flere ganger. Her fra et møte i Finland i 2016. Foto: AFP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den finske presidenten Sauli Niinistö har stilt opp i et stort intervju med den tyske avisa Zeit. Han har vært president i landet siden 2011 og har mange tanker om krigen mellom nabolandet Russland og Ukraina.

I intervjuet får han spørsmål om han tror på løsningen som ble foreslått av tidligere NATO-sjef Anders Fogh Rasmussen i november.

Forslaget går ut på at de ikke-okkuperte områdene av Ukraina blir medlem av Nato, mens de okkuperte områdene forblir utenfor.

Han er svært skeptisk til en slik løsning:

- Det vil skape en ny grense innad i Ukraina, og jeg har vanskelig for å se at det på noen måte skulle være en løsning. Hva om krigen fortsetter? Da får vi en tredje verdenskrig, sier han og forklarer videre:

- Hvis krigen ikke fortsetter, vil det være en permanent grense. Og jeg tror ikke ukrainerne vil akseptere en slik ordning for framtida, mener Niinistö.

Bruken av lokkeduer er utbredt på begge sider i krigen mellom Ukraina og Russland. Reporter: Edward Stenlund. Video: Telegram / @Dnepro_Rub Vis mer

Peker mot Kina

Selv mener den finske presidenten at Kinas rolle er viktig dersom man skal få en slutt på krigen.

- De bør være involvert når vi planlegger hvilke endelige sikkerhetsgarantier Ukraina kan få. For hvis Kina er involvert i en slik løsning, må landet også holde sine russiske venner ansvarlige, sier han.

Da han møtte Zelenskyj tidligere i år skal den ukrainske lederen fortalt at han er klar til å snakke med Kina.

- Tiden er inne

Fogh Rasmussen kom med NATO-forslaget i et intervju med The Guardian i midten av november.

- Tiden er inne for å ta neste skritt og invitere Ukraina til å bli medlem av Nato. Vi trenger en ny europeisk sikkerhetsarkitektur med Ukraina i hjerte av Nato, sa den tidligere danske statsministeren i et intervju med The Guardian.

Selv om vestlige ledere har kommet med mange positive uttalelser, har ukrainerne ikke fått noen dato for når de kan bli med i Nato. Det skyldes blant annet alliansens artikkel 5, der medlemslandene forplikter seg til å hjelpe et annet medlemsland som blir angrepet.

Ukrainas påtalemyndighet har startet en etterforskning om mulig krigsforbrytelse etter at denne videoen ble delt på Telegram. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

I praksis vil et ukrainske Nato-medlemskap dermed bli en krigserklæring fra Nato mot Russland. Dersom russiskokkuperte områder holdes utenfor et medlemskap, vil risikoen for en konflikt som inkluderer Nato, bli redusert, mener Fogh Rasmussen.

- Garantiene i artikkel 5 vil avskrekke Russland fra å angripe det ukrainske territoriet som er en del av Nato og dermed frigjøre ukrainske styrker som kan utplasseres ved fronten, sier han.

Fogh Rasmussen mener et ukrainsk Nato-medlemskap vil være en tydelig markering overfor Russlands president.

Den tidligere Nato-sjefen sammenlikner forslaget med den gangen Vest-Tyskland ble medlem i 1955, selv om Øst-Tyskland ikke ble det.

Krigen i Ukraina