Dmitrij Medvedev:

- Da blir Nato et legitimt mål

Viseformann i Russlands sikkerhetsråd og landets tidligere president, Dmitrij Medvedev, sier at Nato blir et legitimt mål for Russlands militære styrker dersom de forsyner Ukraina med luftvernsystemet Patriot og Nato-personell.

TRUER NATO: Dmitrij Medvedev truer med at Nato vil bli et legitimt mål for Russlands militære styrker om Nato leverer luftvernsystemet Patriot til Ukraina, samt sender Nato-personell. Ekaterina Shtukina / Sputnik / AP / NTB
TRUER NATO: Dmitrij Medvedev truer med at Nato vil bli et legitimt mål for Russlands militære styrker om Nato leverer luftvernsystemet Patriot til Ukraina, samt sender Nato-personell. Ekaterina Shtukina / Sputnik / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag kveld truer Russlands tidligere president Dmitrij Medvedev Nato, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Medvedev sier at dersom Nato forsyner Ukraina med luftvernsystemet Patriot, samt sender personell for å håndtere det, vil Nato bli et legitimt mål for Russlands militære styrker.

Sammen med hauker som Tsjetsjenia-leder Ramzan Kadyrov og Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin, regnes Medvedev som en av Russlands mest framtredende hardlinere, som ofte uttaler seg betydelig mer ytterliggående enn Russland-president Vladimir Putin.

Foreløpig mener de fleste vestlige militæreksperter at det ikke er noe som tyder på at Russland ser seg tjent med å trekke Nato inn i krigen, all den tid Russland allerede opplever betydelig motgang i Ukraina.

KRIGSMØDRE: Russlands president Vladimir Putin møtte fredag flere kvinner som skal ha vært mødre av soldater utskrevet til Ukraina. Avisa The Guardian mener møtet var «nøye regissert». Video: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer

Patriot-diskusjon

Luftvernsystemet Patriot ble særlig aktuelt da Tyskland tilbød seg å sende det aktuelle systemet til Polen etter det nylige rakettnedslaget, som anslås å være ukrainske luftvernraketter. Polen svarte imidlertid at Tyskland heller kan sende systemet til Ukraina.

Deretter ble spørsmålet løftet til Nato-sjef Jens Stoltenberg som sa at hvorvidt Tyskland skal sende Patriot til Ukraina må basere seg på en nasjonal beslutning. I tillegg sa han at det finnes måter å drive opplæring i systemet uten å sende Nato-personell til Ukraina. Stoltenberg viste blant annet til det norske luftvernsystemet NASAMS, som ukrainerne også har fått opplæring i utenfor Ukraina.

NATO-MØTE: Generalsekretær Jens Stoltenberg møtte tirsdag Natos utenriksministre. Vis mer

- Raskere, raskere og raskere

Tirsdag avholdt Nato et møte med sine utenriksministre. Etterpå uttalte Stoltenberg at alle allierte er innforstått med at det er ekstremt viktig at Russland-president Vladimir Putin ikke vinner i Ukraina, for det vil være en tragedie for Ukraina, samt gjøre verden farligere og mer sårbar.

Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba hadde et klart budskap: Raskere, raskere og raskere. Med det viste han til at Ukraina har behov for at bistanden kommer raskere enn tidligere.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer