NOK: Da UKIP-leder Nigel Farage holdt sin tordentale i Europaparlamentet, var det enkelte som fikk nok. Blant annet mannen på plass 123. Foto: Reuters
NOK: Da UKIP-leder Nigel Farage holdt sin tordentale i Europaparlamentet, var det enkelte som fikk nok. Blant annet mannen på plass 123. Foto: ReutersVis mer

Da brexit-general holdt sin hånlige tale, fikk mannen på plass 123 nok. Nå forklarer han hvorfor

- Giftige usannheter og løgner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lederen for UKIP, og en av mest uttalte brexit-forkjemperne, Nigel Farage, sparte ikke på kruttet da han talte til Europaparlamentet tidligere denne uka.

Han la i vei om hvordan alle lo av ham da han for en årrekke siden sa at han skulle få Storbritannia ut av EU, og anklaget byråkratene i rommet for å «aldri ha gjort en ærlig dags arbeid i sitt liv».

Tordentalen fikk ikke uventet reaksjoner, og en av de som klart og tydelig viste sin misnøye var mannen bak Farage på plass 123. Bildet av mannen som legger hodet i hendene i frustrasjon gikk sin seiersgang på nettet, og mange kom med støtteerklæringer under emneknaggen #weareseat123.

- Giftige usannheter

Nå har mannen selv, Vytenis Andriukaitis fra Litauen, tatt bladet fra munnen, og forklart hva det var som fikk begeret til å renne over.

Partileder for UKIP og Brexit- forkjemper Nigel Farage feirer resultatet. Video: Reuters/ NTB Vis mer

Andriukaitis er den litauiske EU-komissæren for helse og matsikkerhet, og er utdannet som hjertekirurg.

Han ble født i 1951 i en sovjetisk arbeidsleir ved Nordishavet, og startet sin politiske karriere i den sosialdemokratiske motstandsbevegelsen.

I blogginnlegget sitt er han ikke nådig med Farages uttalelser. Han peker blant annet på at lovnadene Farage kom med før valget, allerede er avslørt som bløff.

- Giftige usannheter spredt av Farage og andre, sånn som at penger Storbritannia bidrar med til EU-budsjettet skal brukes til nasjonale investeringer i velferd, har nå blitt avslørt som løgner, skriver han.

Støtter britene

64-åringen, som var med med på den første hjertetransplantasjonen i Litauen før hen bega seg inn i politikkens verden, sier at han tross folkeavstemningen fortsatt støtter det britiske folk.

Jenny Watson, medlem av United Kingdom Electoral Commission, presenterer det endelige resultatet for folkeavstemningen i Storbritannia. Video: AP Vis mer

- Jeg er med de som stemte mot finansiell spekulering lik den som ble avslørt i «Panama Papers», og de som stemmer mot arbeidsløshet og nedsatt levestandard, skriver han.

Han skriver videre at Jo Cox, som ble drept av en brexit-tilhenger like før valget, vil være med i tankene hans videre, og at hun står igjen som et symbol på den splittede nasjonen.

- Demonisert hver uke

«Løgnene» og «de giftige usannhetene» Andriukaitis sikter til, ble avslørt av Farage allerede forrige fredag etter at det ble klart at det var flertall for å forlate EU.

I valgkampen har Ut-siden lovet britene et bedre helsevesen og sagt: «La oss gi helsevesenet de 350 millionene som EU tar fra oss hver dag».

DRA HJEM, VI STEMTE «LEAVE»: Statsminister David Cameron kommenterer rasistiske utspill i etterkant av Brexit. Video: Ap Vis mer

Bare en time etter at det ble klart at «brexit» var et faktum, sa Farage at han likevel ikke kan garantere at dette vil skje, og at han aldri har kommet med et sånt valgløfte i utgangspunktet.

- Alt jeg har prøvd å gjøre er å fortelle sannheten slik som jeg ser den. For å få oss tilbake til å være en egen nasjon. Jeg har blitt demonisert hver eneste uke, blant annet fordi jeg har våget å snakke om innvandring, forsøkte Farage å forklare i Good Morning Britain.