<b>SENDTE MELDINGER: </b>Både skuespiller Russell Crowe og det engelske fotballandslaget har sendt melding til Ollie (snart 9). Foto: Evan Agostini / Nick Potts / NTB Scanpix
SENDTE MELDINGER: Både skuespiller Russell Crowe og det engelske fotballandslaget har sendt melding til Ollie (snart 9). Foto: Evan Agostini / Nick Potts / NTB ScanpixVis mer

Da Chris tvitret om sønnen som ble mobbet, rant bursdagshilsenene inn

Mobbeombud: – At det er kjendiser som gir disse meldingene til Ollie vil forhåpentligvis oppleves fantastisk for ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er ingen tvil om at det er vanskelig å oppleve at ens sønn eller datter mobbes.

En pappa i Storbritannia valgte en kreativ løsning før sønnen Ollies bursdag 5. juli.

Onsdag 28. juni sendte Chris Hope-Smith fra Leeds ut en twitter-melding der han appellerte til folk som kjente noen kjendiser. Kunne de hjelpe til slik at sønnen skulle få noe spesielt til bursdagen?

«Noen som kjenner noen kjendiser som kunne sende Ollie en positiv 9-års bursdag melding? Mobberen sier alltid til ham at alt O har, har han noe bedre/større av. Jeg hadde blitt veldig glad hvis noen kan fortelle ham at han betyr noe, og at mobbing aldri er ok, noensinne.»

– Dere aner ikke hvor mye dette betyr

Responsen har vært enorm. Blant dem som har svart er filmstjernen Russell Crowe og det engelske fotballandslaget. De sistnevnte har i tillegg invitert Ollie på besøk til høsten.

Grime/hiphop-artisten Stormzy har sendt støtte, og Ollie har også fått en tegning dedisert til seg av en som tegner Bart Simpson. I tillegg har en drøss av britiske tv-stjerner og mange, mange andre vist sin støtte.

BBC var de første til å omtale saken. I skrivende stund er innlegget til Chris retweetet 17 000 ganger og har fått over 40 000 hjerter.

Dagen etter takket moren for responsen via mannens twitterkonto. Hun forteller at hun pleier å klage over at Chris bruker så mye tid på Twitter, men at hun er overveldet over alle de gode tankene folk har sendt sønnen.

«Jeg har kjempet med denne saken i over et år, og har akkurat begynt å bli lyttet til. Det er hjerteskjærende å høre en åtteåring si at han ikke er verdt noe. (...) Jeg vil takke dere alle fra dypet av mitt hjerte. Dere aner ikke hvor mye dette betyr.»

Mobbeombud støtter far

Kjerstin Owren er mobbeombud i Oslo. Hun tror dette kan være en fin opplevelse for Ollie.

– Alle barn fortjener, og er avhengig av, å høre positive ting om seg selv og bli fortalt de er betydningsfulle og verdifulle, sier hun til Dagbladet.

– At det er kjendiser som gir disse meldingene til Ollie vil forhåpentligvis oppleves fantastisk for ham.

I alle tiltak mot mobbing skal man ta barnets beste med i betraktningen, understreker hun.

– Mobbeofferet må føle seg sett, hørt og forstått, og man må også sørge for å ha en plan som følger opp mobberen eller mobberne slik at man bygger opp positive miljøer rundt barna.

Men hun er også opptatt av langtidsperspektivet.

– Som kortsiktig tiltak for å få Ollie til å oppleve anerkjennelse og glede er en slikt stunt sikkert virkningsfullt. Men om Ollie skal få det bedre på lang sikt, må nok nærmiljøet rundt ham ansvarliggjøres slik at de får på plass tiltak for oppfølging.

Vil ikke at mobbernes navn nevnes

Dagen etter den første meldingen, skrev pappa Chris igjen på Twitter «Folkens, dette har blitt helt sinnssykt, og jeg setter pris på alle de fantastiske meldingene.»

Han understreket at mobbernes navn ikke er nevnt og at han håpet det ville fortsette sånn. «Noen vil kjenne mobberne og jeg håper de holder navnene deres utenfor. Jeg startet dette helt uten ondskapsfullhet og jeg trodde virkelig ikke det skulle bli så stort.»

Owren mener det er riktig av faren å beskytte mobbernes navn for offentligheten.

– Dette er helt riktig tenkt av far, og Facebook-videoen til BBC er også tilsynelatende redigert for å fokusere positivt på Ollie og hans bursdagsfeiring – med unntak av et par stykker som nevner at mobberne er verdiløse, noe som problematiserer intensjonen bak filmen, sier hun, og fortsetter:

– Mobberne er sannsynligvis også barn i 8-9-årsalderen, og som voksenperson skal man være særdeles forsiktig med å snakke nedsettende om barn, uansett hva forhistorien er.

Når det gjelder skolen, bør den handle som ved en hvilken som helst mobbesak, mener hun.

– De må kartlegge situasjonen, utarbeide en handlingsplan med utgangspunkt i barnets beste, og følge opp barna jevnlig og systematisk – både gjennom samtaler og gjennom generelt fokus på trivsel og godt psykososialt skole- og nærmiljø hvor det ikke aksepteres at noen holdes utenfor.