Da Colorado legaliserte cannabis, gikk andelen dødsulykker med cannabispåvirkede førere opp

Og flere forgiftede husdyr.

LOV I COLORADO: Produksjon og bruk av cannabis har vært lov siden 2013 i Colorado. Foto: AP / Brennan Linsley / NTB scanpix
LOV I COLORADO: Produksjon og bruk av cannabis har vært lov siden 2013 i Colorado. Foto: AP / Brennan Linsley / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Saken er oppdatert, se nederst

(Dagbladet): 1. januar åpnet de første lovlige cannabisbutikkene i den amerikanske delstaten Colorado. Det skjer litt over et år etter at cannabisbruk og dyrkning til egen bruk (opptil seks planter per person) ble tillatt for alle over 21 år etter en folkeavstemning.

Fra før hadde delstaten et av de mest liberale regimene i USA: I 2006 åpnet de for cannabis til medisinsk bruk, og i 2009 ble regelverket ytterligere oppmyknet og til slutt over 100 000 hadde tillatelse til kjøp og bruk. Det offentlige organet HIDTA har fulgt utviklingen siden 2006. I en fersk rapport basert på statistikk fra politi og domstolene, konkluderer de med at oppmykningen og legaliseringen har hatt flere negative konsekvenser.

Ruspåvirket kjøring Rapporten viser at andelen dødsulykker hvor sjåføren var påvirket av cannabis har gått opp fra 7 prosent i 2007 til 16,5 prosent i 2012. Av de som var involvert i bilulykker totalt, har andelen som var påvirket av cannabis også mer enn doblet seg, fra 4 prosent til 9,6.- Det mange ikke tenker på, er at det tar lenger tid før giftstoffene forlater kroppen når man bruker cannabis enn når man for eksempel drikker alkohol. Derfor er det nok en del som har satt seg i bilen og tror de er nykter, som faktisk er påvirket på en slik måte at det påvirker kjøreferdighetene. For eksempel er det undersøkelser som viser at piloter er betydelig mindre nøyaktige i den aktive rusfasen, men også 24 timer etter at de har brukt cannabis, sier Jan Erik Bresil, leder av Norsk Narkotikapolitiforening i Oslo.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer