Da Colorado legaliserte cannabis, gikk andelen dødsulykker med cannabispåvirkede førere opp

Og flere forgiftede husdyr.

LOV I COLORADO: Produksjon og bruk av cannabis har vært lov siden 2013 i Colorado. Foto: AP / Brennan Linsley / NTB scanpix
LOV I COLORADO: Produksjon og bruk av cannabis har vært lov siden 2013 i Colorado. Foto: AP / Brennan Linsley / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Saken er oppdatert, se nederst

(Dagbladet): 1. januar åpnet de første lovlige cannabisbutikkene i den amerikanske delstaten Colorado. Det skjer litt over et år etter at cannabisbruk og dyrkning til egen bruk (opptil seks planter per person) ble tillatt for alle over 21 år etter en folkeavstemning.

Fra før hadde delstaten et av de mest liberale regimene i USA: I 2006 åpnet de for cannabis til medisinsk bruk, og i 2009 ble regelverket ytterligere oppmyknet og til slutt over 100 000 hadde tillatelse til kjøp og bruk.

Det offentlige organet HIDTA har fulgt utviklingen siden 2006. I en fersk rapport basert på statistikk fra politi og domstolene, konkluderer de med at oppmykningen og legaliseringen har hatt flere negative konsekvenser.

Ruspåvirket kjøring Rapporten viser at andelen dødsulykker hvor sjåføren var påvirket av cannabis har gått opp fra 7 prosent i 2007 til 16,5 prosent i 2012. Av de som var involvert i bilulykker totalt, har andelen som var påvirket av cannabis også mer enn doblet seg, fra 4 prosent til 9,6.

- Det mange ikke tenker på, er at det tar lenger tid før giftstoffene forlater kroppen når man bruker cannabis enn når man for eksempel drikker alkohol. Derfor er det nok en del som har satt seg i bilen og tror de er nykter, som faktisk er påvirket på en slik måte at det påvirker kjøreferdighetene. For eksempel er det undersøkelser som viser at piloter er betydelig mindre nøyaktige i den aktive rusfasen, men også 24 timer etter at de har brukt cannabis, sier Jan Erik Bresil, leder av Norsk Narkotikapolitiforening i Oslo.

Økning blant unge Rapporten viser at det har vært en sterk økning av cannabisbruk blant 12- til 17-åringer siden oppmykningen startet.

I 2012 hadde 10,5 prosent av ungdommene i Colorado brukt cannabis i løpet av den siste måneden. Antallet har økt med 26 prosent siden medisinsk cannabis ble kommersialisert i 2009, og det er 39 prosent høyere enn gjennomsnittet i USA, heter det i rapporten.

Bresil mener det viser at en legalisering får konsekvenser utover de den er ment å gjelde direkte.

- Det viser at det går utover barn og unge. Det er flere undersøkelser som viser at jo tidligere noen begynner å bruke rusmidler, jo større problemer får de med rus senere i livet. Det er mye mer alvorlig å begynne å røyke hasj når man er 14 enn 40. En av grunnene er at hjernen til ungdom er under utvikling og gjentatte studier viser at cannabisbruk påvirker utviklingen, sier Bresil.

- Vi vet også at landene som har strengest regler også har lavest andel narkotikamisbruk blant unge. Norge og Sverige har blant verdens strengeste lovgivning, og ligger på bunn av misbrukmålinger for cannabis, sier Bresil.

Barn og dyr forgiftet Ifølge HIDTA er alle de ti amerikanske delstatene med høyest andel cannabisbrukere delstater som har legalisert eller åpnet for medisinsk bruk av cannabis, mens de ti med lavest andel har det mest restriktive regelverket.

Den økte tilgjengeligheten i Colorado har også ført til en kraftig økning i foreldre som har ringt giftinformasjonen fordi barna deres har fått i seg cannabis, fra 4 tilfeller i 2006 til 26 i 2013. Antallet husdyr som er blitt forgiftet av cannabis har også firedoblet seg, ifølge rapporten.

- Vil alltid være et ulovlig marked Enkelte som argumenterer for legalisering mener det vil bety slutten på illegal hasjhandel. Det mener Bresil er ønsketenkning.

- Det vil alltid være et ulovlig marked, slik det også er med alkohol i dag, fordi det blant annet uansett vil være mengde-, alder- og styrkebegrensninger. Rapporten fra Colorado viste også at de nå tar beslag i store mengder stoff som er forsøkt smuglet ut til andre delstater og at narkotika- og annen kriminalitet øker. Det er også godt kjent at organiserte kriminelle utnytter lovverket for å utføre narkotikakriminalitet. For eksempel kommer en svært høy andel av narkotikaen som smugles til Norge fra Nederland, sier Bresil.

- Nederland er også i ferd med å stramme inn regelverket, fordi de har opplevd mange negative konsekvenser.

- Legaliseringstilhengere mener politiet bør bruke ressursene på annet enn å etterforske hasjbruk. Har de et poeng?

- Nei. Særlig blant unge brukere er det flere undersøkelser og forskningsrapporter som viser at cannabisbruk blant annet gir økt fare for psykiske lidelser, økt aggressivitet og læringsproblemer. I de kriminelle miljøene hvor det selges og brukes hasj finner politiet våpen og annen type kriminalitet, feks grov voldsbruk. Vi har også sett at gjerningsmannen har vært påvirket av cannabis i flere drapssaker, også i Norge, sier Bresil.

Alkohol farligere? - Hva med de som argumenterer med at alkohol er farligere?

- Det er ingen tvil om at alkohol er et farlig rusmiddel. Alkohol og marihuana er begge farlige på sin måte, og vanskelig å sammenlikne direkte. En av hovedforskjellene er hvor lenge giftstoffene lagres i kroppen. Alkohol og cannabis brukes også om hverandre i stor grad. Rapporten fra Colorado viser også at alkoholbruken har gått opp og ikke ned etter at de startet oppmykningen av regelverket.

Ifølge Folkehelseinstituttet kan en THC (det viktigste aktive virkestoffet i cannabis) påvises i blodet i om lag et døgn etter «en vanlig rusgivende dose».

- Hos kroniske brukere av cannabis kan THC påvises i betydelig lenger tid enn et halvt døgn, fordi det tar tid før all THC er skilt ut fra kroppen, skriver de.

I Colorado-rapporten anslås det for øvrig at antallet legevaktbesøk som var «cannabisrelatert» økte fra 8198 i 2011 via 9982 i 2012 til 12888 i 2013. Dette er saker hvor personen som oppsøkte legevakta oppga at de hadde brukt marihuana eller det ble slått fast ved en test, og ikke nødvendigvis saker hvor cannabisbruk var årsaken til innleggelsen.

• Presisering:
Colorado-rapporten viser som nevnt overfor en økt cannabisbruk blant ungdom mellom 12 og 17 år siden oppmykningen startet i 2006. Samtidig skjedde den sterkeste økningen i denne aldersgruppa mellom 2007 og 2009, altså før Colorado «kommersialiserte» den medisinske bruken, og til slutt over 100 000 fikk tilgang og det ble 500 utsalg. Som Forbes har påpekt gikk faktisk bruken noe ned i 2012.

Fakta:

• I 2006 ble det åpnet cannabis til medisinsk bruk i Colorado. I 2008 var det 4800 som hadde tillatelse til slik bruk. I 2009 ble cannabis til medisinsk bruk «kommersialisert» i delstaten, og før legaliseringen i 2013 var det ca 108 000 som hadde slik tillatelse, og 532 registrerte utsalgssteder.

• Cannabis ble legalisert i delstaten fra 2013, etter at velgerne sa ja i en folkeavstemning i november 2012.

• Du kan lese mer om hvordan det i praksis fungerer i Colorado her.

• Folkehelseinstituttets faktasider om cannabis finner du her.

En av konklusjonene i rapporten fra Colorado er at andelen av de involverte i dødsulykkene i trafikken som var påvirket av cannabis har gått opp siden delstaten begynte å myke opp regelverket. Samtidig har antallet dødsulykker totalt gått ned, slik blant annet Washington Post har påpekt, og det er vanskelig å vite hva som er årsaken til ulike ulykker og det er mange faktorer som spiller inn.

Dagbladet var mandag i kontakt med en av Norges fremste fagpersoner på området. Vedkommende skulle se på materialet tirsdag, men svarte til slutt at han ikke hadde tid nå til å se på det grundig nok. En annen fagperson ønsket ikke å uttale seg. Det samme gjorde en tredje, mens en fjerde ikke hadde tid nå. Det kan derfor komme en oppfølgersak den dag en av de fire nevnte har anledning.

• Les også debattinnlegg fra Arild Knutsen, leder i Foreningen for human narkotikapolitikk: De egentlige konsekvenser etter legaliseringen av cannabis i Colorado.

Cannabis:

Cannabis, eller cannabispreparater, fellesnavn for de narkotiske stoffene som utvinnes av en underart av hamp, Cannabis sativasubspeciesindica. Planten dyrkes i varmtempererte strøk, spesielt i Asia, Nord-Afrika ogMellom-Amerika. Det er toppskuddene og hunnblomsterstanden som gir de forskjellige produktene: marihuanahasjisjhasjolje og andre cannabispreparater.

Cannabis fremkaller en rus som er karakterisert av oppstemthet, en følelse av letthet, man «svever», tidsbegrepet og virkelighetsoppfatningen endres. Hallusinasjoner kan forekomme.Cannabis er et vanedannende narkotikum. Skadevirkningene er først og fremst av psykisk natur, bl.a. med angstanfall, depresjon, mangel på initiativ og stagnasjon i personlighetsutviklingen. Hos avhengige personer vil avbrudd i bruk føre til abstinenssymptomer som magesmerter, uro og søvnløshet.

Kilde: Store norske leksikon

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer