Da dattera (14) ble voldtatt, tok familien saken i egne hender

Ifølge etterforskninga skal det aldri ha vært aktuelt for de seks tiltalte å kontakte politiet.

BLODIG: Bildet er tatt av politiet under deres etterforskning dagen etter voldsepisoden. Foto: Politiet
BLODIG: Bildet er tatt av politiet under deres etterforskning dagen etter voldsepisoden. Foto: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Denne uka starter en noe uvanlig rettssak i tingretten i Göteborg. Seks personer står tiltalt for å ha utøvd grov vold mot en 21 år gammel mann bosatt utenfor Trollhättan i Sverige.

Bakgrunnen for den grove mishandlingen, som besto av en rekke knyttneveslag i ansiktet, var at ei 14 år gammel jente en augustkveld i fjor ringte sin storesøster og fortalte at hun hadde blitt voldtatt. Det skriver Göteborgs-Tidningen.

21-åringen skjenket 14-åringen og hennes 12 år gamle venninne på kirsebærvin og likør, før han forgrep seg på dem. Han er senere dømt til ett år og åtte måneders fengsel for voldtekt av 14-åringen og overgrep på 12-åringen.

Han erkjente forholdene, men argumenterte for at han trodde de var over den seksuelle lavalderen. Han er også dømt til å betale erstatning til jentene.

Nå er det de to jentenes familier som sitter på tiltalebenken. Det er tingretten i Vänersborg som har håndtert saken, men av sikkerhetsmessige hensyn vil selve rettssaken bli holdt i Göteborg.

Kjørte til leiligheten

Kort tid etter at 14-åringen varslet om voldtekten, skal flere medlemmer fra de to familiene møttes for å diskutere hva de skulle gjøre. Å kontakte politiet skal aldri ha vært et aktuelt alternativ.

I stedet kjørte de seks - en av jentenes mor og far, faren til den andre jenta og hans venn, samt en søster og hennes kjæreste - til 21-åringens leilighet.

To av mennene, faren til den ene jenta og hans kamerat, beskrives av 21-åringen og hans kjæreste som pådriverne i mishandlingen som fulgte. De skal ifølge den svenske avisa begge ha tilhørighet til et MC-miljø i byen.

Den 21 år gamle mannen ble plassert på en stol på kjøkkenet der han gjentatte ganger ble slått i ansiktet. Ifølge den medisinske rapporten fikk han et dypt kutt i panna, hjernerystelse og brudd i kinnbeinet. Han skal også på et tidspunkt ha mistet bevisstheten.

Flere ganger skal de seks ha gitt uttrykk for at den unge mannen skal flytte fra stedet, og at det er de som styrer i området. Det skal også ha blitt gitt klar beskjed om at politiet ikke skal trekkes inn i saken.

Nekter straffskyld

I avhør har flere av de seks sagt at alt gikk galt, og at det aldri var meningen at det skulle bli utøvd vold. Samtlige seks nekter straffskyld etter tiltalen.

Advokat Per-Åke Kvernström representerer søsteren til ei av de unge jentene. Han sier at hun ikke har deltatt i noen form for mishandling eller frihetsberøvelse.

- Hun mener at de ikke har tatt loven i egne hender. Ifølge henne har de fått vite hva 21-åringen har gjort, og synes det var så ille at de oppsøkte ham for å gjøre dette klart for ham, sier Kvernström til Göteborgs-Tidningen.

Advokatene Sven Save og Sofia Hansson forsvarer faren til den andre jenta, og kameraten hans. De forteller at klientene deres ikke har noen ytterligere kommentarer.

Lav tillit

Tilliten til politiet i den svenske befolkningen sank veldig i løpet av 2016. I mars oppga 61 prosent av de spurte at de hadde svært stor eller ganske stor tillit til politiets evne til å utføre jobben sin. I november hadde dette tallet ifølge SVT sunket til 47 prosent.

I tiden etter terrorangrepet på Drottninggatan i Stockholm i april 2017 gikk dette tallet opp, men det ble også pekt på at omorganisasjonen svensk politi gjennomgikk i 2015 var skyld i den drastiske nedgangen. Det skriver Göteborgs-Posten.

I slutten av forrige måned skrev Dagbladet om status på politireformen etter fem år med borgerlig regjering. Den viser blant annet at tilliten til politiet synker.

Fra 2014 til 2018 falt tilliten til politiet fra 89 prosent til 77 prosent. Tallene mellom de to åra er ikke direkte sammenliknbare, men en snittberegning viser også nedgang på tre prosentpoeng i samme periode.

Samtidig har utrykningstida økt svakt både i de mellomstore og største byene, og saksbehandlingstida har økt sammenliknet med 2014 for de mest alvorlige sakene.

Både Riksadvokaten og Politidirektoratet kaller utviklinga uheldig og bekymringsfull.

Det er også en økning i saker som henlegges fordi poltiet ikke har ressurser til å etterforske dem. Siden 2015 har det vært en økning på 1000 saker av denne henleggelsestypen.

Rena

Tillit til politiet ble også tema etter at 82 år gamle Norunn Lemberget ble slått i ansiktet av en tenåring på Rena i Hedmark i forrige uke. Lemberget sto i sin egen inngangsdør da slaget falt tirsdag kveld.

Onsdag gikk politiet ut med en pressemelding der de skrev at de var kjent med at flere personer har ytret ønske om å oppsøke gjerningspersonene i forbindelse med voldshendelsene som ble delt på sosiale medier.

Dagbladet er kjent med at det kom flere drapstrusler mot tenåringen.

- Politiet har iverksatt flere tiltak og personene som var involvert i hendelsene er ikke på adressen det vises til i videoen. Politiet ønsker å ivareta alle parter i denne saken, og oppfordrer publikum til å ikke gripe inn i dette, heter det i pressemeldinga.

SLÅTT TIL: Norunn Lemberget (82) ble slått i ansiktet etter en diskusjon med en tenåringsgutt. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Hatske kommentarer

Også etter at de store mediene omtalte saken og publiserte den på sine Facebook-sider, var stemningen til tider hatsk i kommentarfeltet.

NRK så seg til slutt nødt til å slette saken fra sin Facebook-side, og også i kommentarfeltene under Dagbladets artikkel var det behov for mye moderering.

- Vi har tatt en ny vurdering av hele saken og har bestemt oss for å fjerne den fra Facebook, sa Olav Haugan, leder for sosiale medier i Nyhetsdivisjonen i NRK, til Kampanje.

Gjennomgående for mange av kommentarene under Dagbladets sak, var at de tok til orde for at noen burde ta loven i egne hender, og at de mente politiet ikke ville gjøre det som krevdes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer