DØDE: Torsdag forrige uke lå 395 fugler utenfor et kontorbygg i Texas i USA. Foto: Reuters / NTB Scanpix
DØDE: Torsdag forrige uke lå 395 fugler utenfor et kontorbygg i Texas i USA. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

Da de ansatte kom på jobb, lå 395 døde fugler utenfor bygningen

- Dette er den største ulykken av dette slaget jeg har sett på over ti år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torsdag forrige uke ventet et trist syn de ansatte som skulle på jobb i kontorbygget til American National Insurance i byen Galveston øst i Texas i USA.

395 små fugler lå døde utenfor etter å ha krasjet inn i glasset på kontorbygget, skriver The Telegraph.

Blant de over 20 ulike artene som var representert, tilhørte de fleste fuglene artene Bjørkeparula og Hemlokkparula, som begge tilhører spurvefamilien.

Bare tre fugler overlevde krasjet. De ble overlatt til dyrelivorganisasjon i Houston i samme delstat.

- Dårlig vær og skarpt lys

Ifølge den britiske avisa kom fuglene fra Sentral- og Sør-Amerika og de var sannsynligvis utmattet etter å ha fløyet over Mexicogolfen.

- Dette er den største ulykken av dette slaget jeg har sett på over ti år, sier Josh Henderson ved dyreavsnittet til politiet i Galveston til Huffington Post.

Richard Gibbons, konserveringsdirektør ved Houston Audubon Society, som jobber med konservering og miljøvern rettet spesielt mot fugler, sier at de sannsynligvis krasjet som følge av dårlig vær og skarpt lys.

Lokalavisa KHOU skriver at Gibbons tror en storm kvelden før førte til at flokken fløy lavere og at de skarpe kontorlysene trakk til seg fuglene.

- Millioner dør

Houston Audubon Society har startet en egen kampanje for å få bygningseiere til å slukke lysene om natta i periodene når fuglene migrerer, slik at det kan være mulig å sikre dem en trygg overgang fra reder til overvintringsplasser.

«Hvert år migrerer milliarder av fulger nordover om våren og sørover om høsten. De fleste av dem flyr om natta. Når de flyr over storbyer kan de bli desorienterte av sterkt lys, spesielt lysene i bygg og andre strukturer som strekker høyt opp og som dermed dukker opp i løpet av fulgenes rute. Millioner dør», skriver organisasjonen på nettsidene sine.

«Noen av dødsfallene skyldes kollisjoner med vinduer på nattestid. Andre fugler sirkulerer forvirret rundt til de blir utslitte; når de landet faller de som bytte til andre urbane trusler. Dusiner av arter berøres, inkludert prioriterte arter - de artene vi har identifisert som mest trengende og som mest sannsynlig vil dra god nytte av hjelpen vår - slik som Chaparralkolibri, Båndtrost, Gullvingeparula og Marskspurv.»