Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Da de fant dette flyet knekket politiet den nye kokainkoden

Flyruter til Vest-Afrika er narkokongenes nye supermetode.

UTBRENT: Flyvraket i Mali er nå helt utbrent. Men det var et svært nyttig spor for politiet. Foto: AFP/Scanpix
UTBRENT: Flyvraket i Mali er nå helt utbrent. Men det var et svært nyttig spor for politiet. Foto: AFP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Narkosmuglere har brukt boksehansker, ubåt og fraktskip

Nå ser amerikansk politi et nytt mønster: narkokartellene frakter dopet sitt i deres egne, private narkofly - fra Sør-Amerika til Afrika, der det enten selges eller fraktes til Europa.

Tvunget fram Behovet for egne smuglerfly har ifølge nyhetsbyrået AP oppstått etter at europeiske kystvakter er blitt flinkere til å stoppe store forsendelser. Seinest i dag stoppet italienske myndigheter en kokainforsendelse på ett tonn.

Amerikansk politi har sammen med FNs narkokrimenhet i Wien avdekket at minst tre forskjellige gjenger har tatt i bruk fly. En narkosmugler fra Sierra Leone formulerer det slik til en politiinformant:

- The sky's the limit.

FN fikk først ferten i kartellenes nye våpen da et utbrent Boeing 727 ble funnet i ørkenen i Mali 2. november i fjor. Det ble den gang slått fast at flyet var blitt brukt til kokainsmugling - og politiet ante konturene av noe stort.

Et mønster Smuglerne hadde fløyet fra Venezuela, losset av varene i det fattige, vest-afrikanske landet og satt fyr på flyet. Lignende metoder er avdekket i flere tilfeller, viser amerikanske rettsdokumenter.

Valencia-Arbelaez-kartellet ble avslørt av sivikledt, amerikansk politi etter at det hadde kjøpt et fly verdt 12 millioner norske kroner. Flyet skulle fly månedlige smuglerturer mellom Venezuela og Guinea. Da de ble konfrontert forklarte gruppemedlemmer at de hadde totalt seks andre fly tilgjengelige.

En narkoring med baser i Colombia og Liberia ble arrestert i «Operasjon nådeløs» etter at et fly tilhørende dem ble beslaglagt - med to tonn kokain ombord - idet det forsøkte å ta av fra Venezuela. Også disse skal ha planlagt månedlige flyvninger, og ha hatt flere andre fly tilgjengelig.

Kartla • Tre menn fra Sierra Leone ble ifølge AP arrestert i mars i år, da de kartla mulige landingsstriper for å ta imot en flyvning fra Sør-Amerika med fire tonn kokain.

• Konstantin Yaroshenko (41), en russisk pilot, ble arrestert i Monrovia i Liberia i mai.

Han skal ifølge amerikansk politi være involvert i flyvninger med kokain fra Sør-Amerika, og skal ha planlagt et møte med sine narkokontakter i den vest-afrikanske hovedstaden da han ble pågrepet.

ARRESTERT: Russiske Konstantin Yaroshenko er pekt ut som en av pilotene som skulle fly kokain fra Sør-Amerika til Afrika. Han sitter nå i fengsel i Liberia. Foto: AP/Scanpix
ARRESTERT: Russiske Konstantin Yaroshenko er pekt ut som en av pilotene som skulle fly kokain fra Sør-Amerika til Afrika. Han sitter nå i fengsel i Liberia. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Arrestasjonen har møtt kraftig motbør i Russland, der det lokale politiets metoder er blitt kritisert.

- Chávez har skylda Det er lett både å registrere fly og få landingstillatelse i land som Liberia og Guinea. Førstnevnte har også lenge vært svært hyppig brukt for å registrere skip som skal brukes i både lovlig og ulovlig trafikk.

Fly kan lett skaffes i Øst-Europa. Eksempelvis fant Valencia-Arbelaez-kartellet fly billig til salgs i Moldova. Også på nett er fly billig til salgs - AP trekker fram nettstedet Planemart.com.

Venezuela går igjen i flere av sakene, og USA legger noe av skylda for den blomstrende narkotrafikken på president Hugo Chávez.

- Chávez bestemte seg i 2005 for å svekke båndene til våre politietater, noe som har gjort det lettere å frakte kokainen til den venezuelanske kysten, sier Vanda Felbab-Brown ved tenketanken The Brookings Institution.

FÅR KRITIKK: Hugo Chávez ønsker ikke å samarbeide med amerikansk politi. Foto: Reuters/Scanpix
FÅR KRITIKK: Hugo Chávez ønsker ikke å samarbeide med amerikansk politi. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling