Da de skulle ringe etter hjelp ble de tatt av kjempebølge

De danske overlevende etter Mandal-tragedien snakker ut.

OVERLEVDE: Søren Thuesens innsats etter båtforliset beskrives som nærmest umenneskelig. Selv nekter han å bli kalt en helt i og med at fire av de seks danskene omkom. Foto: Erling Hægeland
OVERLEVDE: Søren Thuesens innsats etter båtforliset beskrives som nærmest umenneskelig. Selv nekter han å bli kalt en helt i og med at fire av de seks danskene omkom. Foto: Erling HægelandVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Danske Niels Højlund og Søren Thuesen forteller nå til dansk TV2 deres versjon av hva som skjedde om ettermiddagen 18. august.

Fire personer er antatt omkommet. Mandag ble omkomne Nikolaj Munk Nielsen funnet av en fisker i området. Højlund og Thuesen overlevde dramaet.

Højlund og Thuesen avviser at de seilte ut i for dårlig vær.

- Dette er vær vi har vært ute i før. Jeg har vært i området i mange år, helt siden jeg var en liten gutt, sier Niels Højlund til dansk TV2.

Redningsvest ikke nevnt Mennene erkjenner likevel at de burde hatt på seg redningsvester.

- Hadde en av guttene sagt: Hei, skal vi ikke bare ta på redningsvester? Da hadde vi gjort det. Vi har stor respekt for hverandre, men det var ingen som nevnte det, sier Søren Thuesen.

Etter hvert fikk de problemer ute i den røffe sjøen. De fikk motorstopp og ville ringe etter hjelp.

- Jeg tok fram mobilen, men den var død. Nikolai tok så fram sin iPhone og skulle til å ringe. Men før han rakk å trykke på ringeknappen, så kom bølgen og mobilen hans døde også. Båten ble fylt med vann og startet å synke, sier Thuesen.

Da båten kantret var det bare 200 meter til land, men på grunn av sterk motstrøm ble Thuesen nødt til å svømme hele 2,5 kilometer.

- Det var ikke land i sikte og det var ikke hjelp i sikte. Så begynte folk å forsvinne i vannet. Jeg prøvde så godt jeg kunne og dykket ned og hentet dem opp i skift, sier Thuesen, som jobber som livredder, til kanalen.

- Ingen helt Højlund var selv i ferd med å gi opp, forteller han. Så startet Thuesen den som ble beskrevet som en umenneskelig redningsoperasjon.

Med Højlund på slep svømte han 2,5 kilometer til Sandøy, før han startet løpeturen fra øy til øy etter hjelp.

Thuesen forteller at han svømte og løp til sammen seks-syv kilometer i ni timer, men han nekter å bli kalt en helt.

- Det er ikke noe jeg finner trøst i så lenge fire av guttene ikke kom til rette, sier han.

MOTORSTOPP: De overlevende forteller at de skulle ringe etter hjelp, men at en bølge slo dem ut. Båten ble fylt med vann og startet å synke, forteller de. Foto: Redningsselskapet
MOTORSTOPP: De overlevende forteller at de skulle ringe etter hjelp, men at en bølge slo dem ut. Båten ble fylt med vann og startet å synke, forteller de. Foto: Redningsselskapet Vis mer