Da den israelske soldaten forsøkte å arrestere en palestinsk gutt kastet barnets familie seg inn i kampen

Nå vekker episoden harme både blant israelere og palestinere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Fredag brøt det ut et basketak mellom en israelsk soldat og en palestinsk gutt i den palestinske landsbyen Nabi Saleh.

Hendelsen ble fanget på video og spres nå raskt på nettet.

Familien grep inn Videoklippet viser at en bevæpnet og maskert israelsk soldat forsøker å holde den skrikende gutten nede, blant annet ved å presse ham mot en stein.

Gutten er ifølge det israelske forsvaret mistenkt for å ha kastet stein mot soldater, skriver AFP.

Ifølge The Washington Post var soldaten i ferd med å arrestere gutten, da familien hans grep inn og begynte å slå, trekke i og bite soldaten. Blant familiemedlemmene var både guttens mor og søster.

En overordnet ankom og ga soldaten beskjed om å slippe gutten løs. Før han går, kaster han en sjokkgranat

Propagandakrig Episoden har i ettertid vært gjenstand for stor debatt blant både israelere og palestinere. 

Mens mange palestinere ser det som et meningsløst angrep på et barn, mener enkelte israelere at soldaten utviste feighet da han unnlot å arrestere gutten. 

I den pågående propagandakrigen bruker de to partene kraftig retorikk. 

Overskriften på nettsiden Breakingisraelnews.com, som ifølge The Washington Post tilbyr nyheter fra et bibelsk perspektiv, var «Grusom video viser IDF-soldat bli slått av mobb bestående av palestinske kvinner og barn».

Den israelske kulturministeren Miri Regev undrer seg over hvorfor soldaten ikke skjøt.

- Vi må umiddelbart beslutte at en soldat som blir angrepet har tillatelse til å besvare ilden. Punktum. Jeg ber sikkerhetsministeren få slutt på ydmykelsen og endre våpenreglementet umiddelbart! skriver hun på Facebook. 

«Et perfekt bilde av okkupasjonen» Den venstreorienterte israelske avisa Haaretz skriver derimot i sin leder at videoen tegner «et perfekt bilde av okkupasjonen».

- En hær som sloss mot barn og jager dem når de flykter er en hær som har mistet samvittigheten, skriver de.

Palestinsk media har på sin side publisert en figur som viser soldaten med et hundehode.

Enkelte propalestinske stemmer mener forsøket på en anholdelse minner om kidnapping. 

- Var ikke redd Nabi Saleh ligger nær Ramallah og har i mange år vært åsted for konfrontasjoner mellom israelere og palestinere. Hver fredag protestere palestinere, utlendinger og også israelere mot ekspansjonen av Halamish-bosettingen, som ligger i området. 

Demonstrantene kaster ofte steiner, som blir møtt med tåregass og gummikuler fra den andre siden. 

Familien i videoen er ifølge AFP svært aktive i demonstrasjonene.

Guttens far skal ha blitt arrestert totalt ni ganger og søstera skapte overskrifter da hun 11 år gammel ble fotografert mens hun løftet en knyttneve mot israelske soldater, som følge av at broren hennes var blitt arrestert.

- Jeg var ikke redd. Men jeg ropte for å få oppmerksomheten til familien min, slik at de kunne få meg bort fra soldaten, sier gutten til AFP. 

Mora forteller til nyhetsbyrået at det eneste hun tenkte på var å få sønnen frigjort fra soldatens hender.

- Pr-stunt En israelsk offiser med kjennskap til fredagens hendelse kaller protesten for et PR-stunt, der demonstrantene forsøker å provosere soldatene ved å kaste potensielt dødelige stener mot dem. Dermed blir soldatene nødt til å reagere. 

Soldatens far mener at sønnen bør hylles etter episoden, skriver AFP.

Flere utrykker også medfølelse med soldaten, som de mener ble satt i en vanskelig posisjon.

Haaretz mener derimot at «verken PR og mediehåndtering vil kunne få okkupasjonen av en annen nasjon til å se bra ut».

<strong>FAMILIEN GREP INN:</strong> Guttens mor og søster var blant personene som gikk løs på soldaten, som skal ha forsøkt å arrestere ham. Foto: ABBAS MOMANI / AFP / NTB SCANPIX
FAMILIEN GREP INN: Guttens mor og søster var blant personene som gikk løs på soldaten, som skal ha forsøkt å arrestere ham. Foto: ABBAS MOMANI / AFP / NTB SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer