Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Da den kinesiske milliardæren ble arrestert, falt verdien på selskapet hans 60 milliarder på to dager

Teknologigründer i trøbbel etter USA-besøk.

I TRØBBEL: Den kinesiske mangemilliardæren, Liu Qiadong, ble fredag i forrige uke pågrepet, mistenkt for voldtekt. Foto: REUTERS / Bobby Yip / NTB scanpix
I TRØBBEL: Den kinesiske mangemilliardæren, Liu Qiadong, ble fredag i forrige uke pågrepet, mistenkt for voldtekt. Foto: REUTERS / Bobby Yip / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den kinesiske mangemilliardæren, Liu Qiadong, eller Richard Liu som han også er kjent som, ble fredag i forrige uke arrestert i Minneapolis i USA, mistenkt for voldtekt.

– Etterforskningen pågår

Teknologigründeren skal være mistenkt for å ha voldtatt en kinesisk student ved University of Minnesota, etter at de to hadde deltatt under en middag på en japansk restaurant i Minnesota, skriver The Wall Street Journal.

Liu ble løslatt etter 16 timer, og tirsdag hevdet selskapet han grunnla, den kinesiske nettbutikken JD.com, at det er snakk om «usanne anklager» og at «politiet ikke har funnet upassende oppførsel».

Men ifølge Minnesota-politiet stemmer ikke det helt.

– Etterforskningen av voldtektsanklagene mot Liu Qiadong pågår fortsatt og har ikke blitt presentert for påtalemyndigheten, sier John Elder, talsperson for politiet, ifølge Financial Times.

BLE ARRESTERT: Richard Liu. Foto: Hennepin County Sheriff‚s Office via AP / NTB scanpix
BLE ARRESTERT: Richard Liu. Foto: Hennepin County Sheriff‚s Office via AP / NTB scanpix Vis mer

Liu selv dro hjem til Kina mandag. På spørsmål om hvorfor han fikk lov til det svarer Elder at Liu ikke er siktet og at politiet «er trygge på at vi klarer å komme i kontakt med Liu om det skulle være nødvendig».

Resultatet av etterforskningen kan være klar så tidlig som fredag.

Dramatisk børsfall

Uavhengig av hva politiet konkluderer med, har voldtektsanklagen allerede fått konsekvenser for Liu.

Liu er en del av den kinesiske teknologieliten, og det anslås at han er Kinas 16. rikeste mann, mye takket være nettbutikken, JD.com, som han selv har bygget opp til å bli Kinas neste største netthandelsplattform.

Og det er nettopp JD.com som har fått føle konsekvensene av voldtektsanklagene mot Liu. Mandag og tirsdag falt selskapets børsverdi med 16 prosent, eller målt i kroner og øre: 60 milliarder, skriver Reuters.

For Liu selv medførte tirsdagens børsfall alene et tap på nesten fire milliarder kroner, skriver Forbes.

Årsaken til børsfallet tilskrives blant annet frykt for at saken vil føre til kundeflukt, men det pekes også på den helt spesielle ledelsesstrukturen i JD.com.

Har stålkontroll på selskapet

Liu eier rundt 16 prosent av selskapets aksjer, men makta hans er forsterket av en vektet stemmerett som gir ham nesten 80 prosent av stemmene.

Det finnes også en bestemmelse som forbyr styret fra å treffe bindende beslutninger dersom Liu ikke er til stede.

For at styret skal kunne ta avgjørelser uten at Liu er til stede må han ha gitt sin tillatelse, eller han må være syk.

Det står eksplisitt i bestemmelsen at styret ikke kan ta avgjørelser uten Liu i de tilfellene der han «blir holdt innesperret mot sin vilje», noe som antyder at Liu kan beholde kontrollen over selskapet selv om han er i fengsel.

– Vi kan ikke se for oss noen andre selskaper som har den typen bestemmelse. Jeg synes det er forbløffende. Liu har allerede vektet stemmerett, så han kan kontrollere selskapet, han er grunnleggeren. Jeg tror ikke noen i styret ville våget å ta en avgjørelse uten ham, så hvorfor skulle han ha behov for å gjøre dette? spør Jamie Allen, generalsekretær for Asian Corporate Governance Association, til Reuters.

Flere peker også på at dersom Liu kommer i en situasjon der han ikke er i stand til å lede selskapet, så finnes det ikke noen klar nestkommanderende.

Det er et problem, sier Jacob Williams, som kontrollerer pensjonsmidler i Florida, inkludert 158 000 JD.com-aksjer.

– Det gir minoritetsaksjonærer restriksjoner når det gjelder hvilke muligheter vi har tilgjengelig, sier Williams, og peker på at det vil være vanskelig for dem å fjerne toppsjefen eller å gjøre endringer i ledelsen.

Popstjerne

Når det gjelder Liu blir han nesten beskrevet som en popstjerne, noe som også forklarer den store oppmerksomheten rundt forrige ukes arrestasjon, skriver nyhetsbyrået AP.

Han har en personlig formue på 7,5 milliarder dollar og er en del av generasjonen som har skapt det kinesiske Internett, netthandel, mobiltelefoner og andre teknologiindustrier siden slutten av 90-tallet.

Han blir regnet som en del av et trekløver på toppen, som i tillegg til ham inkluderer Jack Ma, sjefen for netthandelbedriften Alibaba og Ma Huateng, som leder Tencent, en spill- og sosiale medier-gigant.

Liu er gift med 24 år gamle Zhang Zetian, som er Kinas yngste kvinnelige milliardær.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!