Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Da den tre meter høye kjempeapen nektet å endre kostholdet døde den ut

Klimaforandringer tok knekken på kjempeapen.

KJEMPEAPE: Kjempeapen Gigantopithecus ville ikke, eller klarte ikke, å endre kosthold. Dermed døde den ut. Dette er en kunstners skisse av hvordan apen kunne ha sett ut. Illustrasjon: NTB scanpix
KJEMPEAPE: Kjempeapen Gigantopithecus ville ikke, eller klarte ikke, å endre kosthold. Dermed døde den ut. Dette er en kunstners skisse av hvordan apen kunne ha sett ut. Illustrasjon: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For mange, mange år siden trasket Gigantopithecus rundt på jorden. Menneskeapen ble trolig tre meter høy og kunne veie opp mot 500 kg, noe som gjør den til den største primaten som noen sinne har levd.

Kjempeapen hadde sin storhetstid for én million år siden, og døde ut for 100.000 år siden. Den bodde i de semi-tropiske skogene i Sør-Kina og på fastlandet i sørøst-Asia.

Undersøkte tannemalje
En skulle kanskje tro at en slik kjempeape, det nærmeste vi kommer en ekte King Kong, var i stand til å spise hva det måtte være for å overleve, men frem til ganske nylig har apens gastronomiske preferanser vært ukjent.

Men nå tror forskere at de har kommet nærmere svaret. De eneste fossilene som er funnet av den utdødde kjempen er fire deler av underkjeve og rundt 1000 tenner. Ved å undersøke tannemaljen har forskere kommet frem til at Gigantopithecus kun levde i skogen, holdt seg til et strengt vegatarisk kosthold og trolig ikke var altfor begeistret for bambus, skriver The Guardian.

Den strenge dietten ble først  problematisk for menneskeapen under istiden pleistocen, som startet for snaut 2 millioner år siden og strekker seg til ca.10.000 år før vår tidsregning.

Nektet å endre kosthold?
Under pleistocen ble store skogsområder om til savanner, noe som gikk hardt utover kjempeapens mattilgang.
Gigantopithecusens avhengighet av store mengder mat, og kanskje uvillighet til å justere dietten, kan ha blitt dens bane, mener Herve Bocherens, forsker ved Tübingen universitet i Tyskland.

Andre apearter med lignende tanngarde som kjempeapen overlevde.

«Gigantopithecus har sannsynligvis ikke hatt den samme økologiske fleksibiliteten, og kanskje manglet den fysiologiske evner til å motstå stress og matmangel», lyder dommen i den ferske studien.

Hele Norges coronakart