Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gjengkrig rundt Stockholm:

Da den utpekte gjenglederen ble skutt i hodet i går, steg antall drap i Stockholm til fem. På to døgn

Politiet i Stockholm-området etterforsker aktivt 47 drap og 57 drapsforsøk. Samtidig pågår det tolv gjengkonflikter i regionen.

SKUTT I HODET: Onsdag kveld ble to personer skutt i hodet i en bil i Kista nord for Stockholm. Den ene døde momentant, den andre døde på sykehus seinere på natta. Den ene drepte er utpekt som gjengleder i Stockholm. Foto: TT / NTB Scanpix
SKUTT I HODET: Onsdag kveld ble to personer skutt i hodet i en bil i Kista nord for Stockholm. Den ene døde momentant, den andre døde på sykehus seinere på natta. Den ene drepte er utpekt som gjengleder i Stockholm. Foto: TT / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag kveld ble to personer skutt i hodet i en bil i Kista nord for Stockholm. Den ene døde momentant, den andre døde på sykehus seinere på natta.

Dobbeltmordet var det foreløpig siste i en drapsbølge som har herjet med Stockholm og områdene rundt hovedstaden. Bare de siste to døgnene har fem personer blitt drept.

Drapene denne uka blir alle sett på et oppgjør mellom tungt kriminelle gjenger i Stockholms underverden, ifølge Expressen.

Utpekt gjengleder drept

I går tok oppgjøret en foreløpig dramatisk vri. Én av de to som ble skutt og drept utenfor Stockholm i går, blir av Expressen utpekt som en av lederne i Stockholm-gjengen Lejonen (Løvene). Han skal hete Merhawi Aregai og er 26 år gammel.

Aregai er tidligere straffedømt for vold, ran og våpen- og narkotikalovbrudd, ifølge den svenske avisa. I en tingrettsdom fra 2014 ble han utpekt av politiet som medlem av gjengen Lejonen.

Lejonen er først og fremst kjent for sin narkotikavirksomhet, ifølge den svenske avisa.

Siden den gang har han rykket opp i gjengens hierarki, ifølge Expressens opplysninger. Det kriminelle nettverket skal være kjent for sin narkotikavirksomhet. Aregai var tiltalt for narkotikakriminalitet og skulle møte i retten seinere denne måneden, skriver avisa.

Tolv gjengkonflikter

På en ekstraordinær pressekonferanse i dag, fortalte Stockholm-politiet at de per i dag aktivt etterforsker 47 drap og 57 drapsforsøk. I byen har det også vært 17 skuddvekslinger så langt i år.

Til sammenligning er det i gjennomsnitt rundt 30 drap i Norge i året.

- Vi kan konstatere at det utelukkende dreier seg om gjengmiljøet. Det er kjente konflikter og impulshandlinger som er vanskelige å avverge, sa Patrik Ungsäter, leder for politiet i den nordlige delen av Stockholm.

Politiet har også kartlagt tolv pågående konflikter mellom ulike gjenger «hvor det er risiko for dødelig vold», ifølge Gunnar Appelgren, sjef for operasjon Mareld - Stockholm-politiets gjengavsnitt. Det kan imidlertid være flere.

- Vi ligger på med de ressursene vi har, men vi klarer ikke markere punktmarkere alle konfliktene, sier Appelgren.

På samme pressekonferanse varslet politiet en opptrapping av politiinnsatsen mot gjengene.

I ettermiddag gjennomførte politiet i Stockholm en en aksjon mot en privatadresse i Fittja, sør for hovedstaden. I kjelleren på den aktuelle adressen, skal politiet ha avdekket et våpenlager, ifølge Expressen.

Fem drept

De fem personene som har blitt drept rundt Stockholm denne uka, ble drept ved i alt tre forskjellige anledninger:

  1. Tirsdag morgen ble et gift par, en 39 år gammel mann og hans 41 år gamle kone, drept i sin egen bolig i Hallonbergen, sør for Stockholm. Tre personer er pågrepet og siktet for drapet.
  2. Tirsdag kveld ble en mann i 30-åra funnet død i en trappeoppgang i Alby, sør for Stockholm. Én person er pågrepet og mistenkt for drapet.
  3. Onsdag kveld ble to personer skutt i hodet i en bil i Kista. En av disse var altså gjenglederen Aregai.

Forventer mer vold

Den anerkjente kriminologiprofessoren Leif GW Persson mener den siste drapsbølgen i Stockholm, er unik i svensk sammenheng.

- Jeg tror ikke at noe liknende har skjedd tidligere, sier Persson til Aftonbladet.

Han mener det er sannsynlig at drapsbølgen får følge av ytterligere vold.

- Det skjer hevnaksjoner hele tiden, men innenfor en begrenset krets. De som er innblandet (i konfliktene) vet veldig godt selv hvem som står bak, men de holder kjeft. En vesentlig årsak til det, er de selv skal få sjansen til å ta igjen, sier Persson.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media