REAGERER: Alarmselskapet Verisure - tidligere Securitas Direct - hadde torsdag og fredag store tekniske problemer, da flere tusen kunder som var tilknyttet bolig- og brannalarm via GSM-nettet opplevde at alarmen ikke fungerte. En alarmkunde som også har hyret inn livvakter fra selskapet VIP Protection & Security havnet da i en spesielt alvorlig situasjon, forteller VIP Protections direktør Ken Torkildsen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
REAGERER: Alarmselskapet Verisure - tidligere Securitas Direct - hadde torsdag og fredag store tekniske problemer, da flere tusen kunder som var tilknyttet bolig- og brannalarm via GSM-nettet opplevde at alarmen ikke fungerte. En alarmkunde som også har hyret inn livvakter fra selskapet VIP Protection & Security havnet da i en spesielt alvorlig situasjon, forteller VIP Protections direktør Ken Torkildsen. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

- Da det oppsto feil på nesten 35 000 boligalarmer satt en drapstruet kunde igjen uten beskyttelse

- Svært uheldig, mener livvaktsjef.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Alarmselskapet Verisure - tidligere Securitas Direct - hadde torsdag og fredag store tekniske problemer, da flere tusen kunder som var tilknyttet bolig- og brannalarm via GSM-nettet opplevde at alarmen ikke fungerte.

En alarmkunde som også har hyret inn livvakter fra selskapet VIP Protection & Security havnet da i en spesielt alvorlig situasjon, forteller VIP Protections direktør Ken Torkildsen.

- Kunden har mottatt drapstrusler fordi vedkommende har vært involvert i en stor politisak, og har engasjert livvakter fra oss, sier Torkildsen til Dagbladet.

- Da blir det svært uheldig når alarmen ikke fungerer, sier Torkildsen.

Ikke fornøyd Han sier at både kunden og ham selv opplevde en svært kronglete kommunikasjon med Verisure, og forskjellige beskjeder om hvorvidt kunden - som er blitt truet på livet - faktisk hadde en alarm som fungerte.

- Til slutt ringter jeg selv til Verisure, og først da sa de at det ikke var noen signaler. Totalt var kunden uten alarm i to døgn, sier Torkildsen til Dagbladet.

Den situasjonen gjorde at VIP Protection mannet opp med tre ekstra livvakter — siden det ikke var noen elektronisk sikring i bygget der kunden holder til.

- Vi hyret inn tre ekstra personer, til en kostnad på omkring 70 000,-. Den regninga sender vi til Verisure på mandag, sier Torkildsen.

- Ekssoldater og politi Han sier Verisure ble spurt om de selv kunne stille med vektere, før VIP Protection selv leide inn ekstra folk.

- De kunne eventuelt bare observere fra veien, sier Torkildsen, som hevder det også ville blitt dyrere om Verisure skulle stilt med skikkelig vakthold.

Om sitt eget selskap sier Torkildsen, som titulerer seg som «Adm.dir. / President, CEO & Chairman»:

- Vi er et lite selskap som holder mest på livvakt og ledsagertjeneste. Vi har ambulansesjåfører, eks-militære, og tidligere og nåværende politifolk som jobber hos oss på kontrakt. Vi har også folk på kontrakt fra USA, England og Sverige.

Forstår kunden - Jeg forstår godt at det har vært en vanskelig situasjon for kunden at vedkommendes anlegg ikke har fungert, sier Cecilie Knudsen, presseansvarlig i Verisure, til Dagbladet.

- Vi har hatt problemer med GSM-nettet som har rammet noen av våre kunder. Det er fikset nå, men det er svært beklagelig at det har rammet noen av våre kunder, sier hun.
 
- Det er viktig å forstå at vi ikke har kontroll over GSM-nettet. Vi oppfordrer alle våre kunder til å ha dobbel kommunikasjon for alarmen, med tilkobling til både bredbånd og GSM

Avventer krav - Hvis kunden føler at de har fått dårlig service og dårlig saksbehandling så beklager jeg det, jeg skal ta opp det med dem det gjelder. Vi har hatt en krevende situasjon nå, sier Knudsen - som nå avventer et eventuelt pengekrav fra VIP Protections kunde.

- Kunden må sende kravet til oss, så skal vi selvfølgelig se på det. Men jeg kan ikke ta stilling til det her og nå, sier Cecilie Knudsen.

Hun sier nå at det totale antallet som var rammet trolig var lavere enn 35 000, som selskapet først opplyste.

Teknisk trøbbel Det var ved midnatt natt til fredag at Knudsen opplyste til Dagbladet at selskapet et døgn tidligere oppdaget forstyrrelser i sitt nettverk.

- På nåværende tidspunkt har vi problemer med alarmoverføringen for cirka 35 000 av selskapets 200 000 boligkunder over hele landet, sa hun til Dagbladet.

Det førte til at Verisures operatører ikke fikk melding om alarmer som gikk - det gjaldt både innbrudds- og brannalarmer.

- Alarmen går, men vi får ikke beskjeden. Kunder og tyver vil høre alarmen, og tyvene vil ikke vite at vi ikke får meldingen, men det kan hende at vi ikke får overføringen og derfor ikke kan aksjonere. Det er veldig beklagelig, sa Knudsen.

VARSLINGSSVIKT: Selskapet Verisure hadde problemer som førte til at selskapet ikke ble varslet om innbrudd eller brann hos mange av kundene - selv om alarmen slo ut. Foto: Skjermdump fra Verisure
VARSLINGSSVIKT: Selskapet Verisure hadde problemer som førte til at selskapet ikke ble varslet om innbrudd eller brann hos mange av kundene - selv om alarmen slo ut. Foto: Skjermdump fra Verisure Vis mer