Da det russiske krigsskipet passerte gjennom Istanbul, dukket han opp på dekk med en luftvernsmissil

Setter sinnene i kok.

PROVOKASJON: Da landingsskipet «Cæsar Kunikov» passerte gjennom Istanbul søndag, dukket denne skikkelsen opp på dekk med det som ser ut som en luftvernsmissil på skulderen. Tyrkia kaller det en provokasjon, og understreker nok en gang at de vil svare dersom de føler seg truet. Foto: NTV News
PROVOKASJON: Da landingsskipet «Cæsar Kunikov» passerte gjennom Istanbul søndag, dukket denne skikkelsen opp på dekk med det som ser ut som en luftvernsmissil på skulderen. Tyrkia kaller det en provokasjon, og understreker nok en gang at de vil svare dersom de føler seg truet. Foto: NTV NewsVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forholdet mellom Tyrkia og Russland har i beste fall vært anstrengt etter at et russisk jagerfly at typen su-24 ble skutt ned på grensa mellom Syria og Tyrkia for snart to uker siden.

Siden det har ordkrigen rast. Russlands president Vladimir Putin beskrev episoden som «dolking i ryggen», og har i ettertid framsatt bevis for at Tyrkia driver oljehandel med terroristgruppa IS. De har også innført økonomiske straffetiltak og sanksjoner mot landet.

Men der mesteparten av ordskiftet så langt har foregått i offisielle kanaler, er konfliktens foreløpig siste kapittel en høyst uoffisiell provokasjon.

Poserte med rakettkaster Søndag passerte det russiske landingsskipet «Cæsar Kunikov» gjennom Bosporosstredet i Istanbul, og på dekk sto det som mest sannsynlig er en av besetningen med en luftvernsmissil på skulderen.

Det er den tyrkiske TV-kanalen NTV News som fanget situasjonen på film. En situasjon som allerede har satt sinnene i kok på den tyrkiske siden.

- Det at en russisk soldat poserer med en rakettkaster, eller noe som likner, på et russisk krigsskip som passerer er en provokasjon, sier utenriksminister Mevlut Cavusoglu ifølge nyhetsbyrået Reuters.

- Dersom vi oppfatter dette som en truende situasjon, kommer vi til å svare.

Tre Nato-skip Cæsar Kunikov er en del av den russiske Svartehavsflåten, og Bosporosstredet er den eneste måten for skipet å ta seg fra Svartehavet til verdenshavene. Ifølge Reuters er skipet på vei til Syria.

En avtale som ble signert under første verdenskrig krever at Tyrkia holder stredet åpent for alle skip i fredstid.

Ifølge den tyrkiske TV-kanalen lå tre NATO-skip ankret opp i Istanbul da Cæsar Kunikov passerte. Disse er henholdsvis fra Spania, Portugal og Canada.

- Kommer til å angre Da Tyrkia skjøt ned det russiske kampflyet, var det første gang på mer enn 50 år at et Nato-land har gjort nettopp det. Det akter ikke Putin å la gå ubemerket hen.

I forrige uke holdt han en TV-sendt tale i hjemlandet der han gjort det klart at dette ikke skal gå i glemmeboka med det aller første.

- Vi vil minne dem på hva de gjorde, de kommer til å angre mer enn én gang, sa han i talen til den russiske befolkningen, ifølge BBC.

- Hvis noen tror at Russland bare vil reagere ved å innføre handelssanksjoner, tar de grundig feil, sa Putin, som beskriver nedskytingen som en «grusom krigsforbrytelse».

Håner Tyrkia Tyrkia er helt tydelig på at det russiske jagerflyet var inne på tyrkisk territorium da de ble skutt ned, og at de hadde gitt pilotene flere advarsler.

- Det er nok bare allah alene som vet hvorfor de gjorde det, hånet Putin i sin tale.

- Og allah bestemte seg for å straffe ledelsen i Tyrkia med å frata dem enhver logikk og fornuft, sa Putin videre, og understreket at han trekker et klart skille mellom det tyrkiske lederskapet og Russlands mange lengeværende og pålitelige venner i landet.

Bomber opposisjonen En russisk pilot ble drept da flyet ble skutt ned. Den siste måneden har Russland gjennomført en rekke bombetokter over Syria. De har bombet mot IS, men også mot den syriske opposisjonen, som ønsker å bli kvitt Bashar al-Assad og hans regime. 

Tyrkia er en kraftig Assad-regime-motstander, og har lenge vært anklaget for å la fremmedkrigere dra inn og ut av Syria via Tyrkia. I august i år ble også Tyrkia med i den amerikansk-ledede koalisjonen mot IS.

I dagens tale angrep Putin spesielt det han betegner som tosidighet i kampen mot terror, og sier det trengs en bred, internasjonal front mot terrorisme.