GÅR PÅ NATURLINJE: Elever ved Askim Ungdomsskole fikk klasseturen sin ødelagt da menn oppsøkte leiren deres og fyrte av fyrverkeri. Her et bilde tatt ved leiren tidligere samme dag. Foto: Privat
GÅR PÅ NATURLINJE: Elever ved Askim Ungdomsskole fikk klasseturen sin ødelagt da menn oppsøkte leiren deres og fyrte av fyrverkeri. Her et bilde tatt ved leiren tidligere samme dag. Foto: PrivatVis mer

Da det smalt rundt datteren Cajsa (14), trodde faren hun var i livsfare. Det hele viste seg å være avskyelig spøk

Menn oppsøkte klassetur og skremte vettet av elever. Nå forventer Askim ungdomsskole at politiet finner de skyldige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg sto med tannbørsten da jeg fikk en melding. Datteren min skrev at det smalt rundt henne. Jeg sendte melding tilbake, men fikk ikke noe svar.

Slik beskriver André Eilertsen, far til Cajsa (14), øyeblikket der han trodde at datteren var i livsfare. Hun og 34 andre elever ved Askim ungdomsskole var på tur ved Solbergfoss i Østfold natt til i dag.

Ble oppsøkt av fremmede

Klasseturen, tidligere omtalt av TV 2, skulle imidlertid bli avbrutt av en svært skremmende opplevelse. Den inntraff da fremmede menn oppsøkte leiren deres, og avfyrte et seriekoblet rør med fyrverkeri.

- De trodde de ble beskutt, forklarer rektor Nicolai Aass om hendelsen.

- Det skjedde rundt klokka 23.10. Elevene hadde lagt seg, og da fire jenter måtte på do, så de noen som holdt på rett ved siden av teltet, legger Aass til overfor Dagbladet.

- Smalt som automatrifler

Rektoren var ikke selv med på turen, men forteller at fyrverkeriet var spesialtilpasset.

Fargeampullene var fjernet, og det hele var montert på skjulte stativer.

KASTET SEG I BILEN: Pappa André Eilertsen kastet seg i bilen da han trodde at datteren var i fare. Nå håper han at politiet forfølger saken. Foto: Privat
KASTET SEG I BILEN: Pappa André Eilertsen kastet seg i bilen da han trodde at datteren var i fare. Nå håper han at politiet forfølger saken. Foto: Privat Vis mer

- Det smalt som automatrifler, og elevene ble kjemperedde, sier rektor Nicolai Aass og forteller om elever som fikk panikk og gjemte seg.

Det samme gjør pappa André Eilertsen. Han kasta seg i bilen rett etter at han fikk meldingen fra dattera, og ble møtt av gråtende og fortvilte barn.

- De hadde akkurat begynt å komme ut av skogen. Flere gjemte seg, forteller Eilertsen overfor Dagbladet.

- Hvem finner på noe sånt?

Eilertsen fikk siden vite at en grå bil med tre menn inni hadde blitt sett i etterkant av hendelsen. Disse skal ha kjørt vekk da to av skolens lærere forsøkte å konfrontere dem rundt klokka 01.00.

- Hvem finner på noe sånt? De må jo skjønne at dette får konsekvenser, sier André Eilertsen om mennene.

- Det at de kjørte bil, viser at det er snakk om voksne folk, legger faren til.

Ingen politiutrykning

Rektoren forteller at lærerne på stedet ringte nødnummeret da det begynte å smelle i natt. Likevel rykket ikke politiet ut.

Gisle Sveen, operasjonsleder i Øst politidistrikt, bekrefter at lærere ringte og meldte ifra om hendelsen

- Hendelsen var alvorlig nok til å rykke ut på, men vurderingen ble at vi ikke hadde kapasitet - vi hadde ikke patruljer tilgjengelig, sier Sveen til Dagbladet.

- Hensynsløs atferd

Operasjonslederen forklarer at det gikk 15-20 minutter fra hendelsen til politiet ble varslet, og at sjansen da var liten for å ta noen på fersken for fyrverkerioppskytingen.

- Det må også ses i sammenheng med at vi ikke mistenker at noe annet enn oppskyting av fyrverkeri har skjedd, noe som ble underbygd av de voksnes beskrivelser, sier han.

- Da kan vi ikke prioritere slik at vi f.eks. slipper en promillekjører, tilføyer operasjonslederen.

Sveen sier at politiet sterkt mistenker at noen skjøt opp fyrverkeriet for å skremme barna.

- Det kommer inn under skremmende og hensynsløs atferd, og førte dessverre til at turen ble ødelagt, sier han.

Forventer straffeforfølgelse

Nå håper skolen at politiet forfølger saken videre.

- Vi har vært i kontakt med politiet. De har hentet røret, og oppretter mest sannsynlig sak. Vi har store deler av registreringsnummeret på bilen, og vi forventer at dette straffeforfølges, sier rektor Nicolai Aass til Dagbladet.

- De som gjorde dette må ha visst at elevene var der. Det er snakk om en ond handling med mål om å skremme ungdommer, konkluderer rektoren.