Kampen om Aleppo:

Da diktatorens styrker tok kontroll over hele byen, feiret de i vest. Det betyr ikke at alle støtter Assad

Før det syriske regimet tok kontroll over hele Aleppo, var byen todelt: regimet i vest, opprørere i øst. Hadde de to frontene støtte i befolkningen de beleiret?

FEIRET ASSADS SEIER: Befolkningen i vest-Aleppo tok til gatene seint mandag kveld da de innså at kampen om Aleppo var over, og at det syriske regimet hadde kontroll på hele byen. I bildebeskrivelsen til dette bildet fra Reuters, står det at disse feirende Aleppo-innbyggerne, støtter Assad. Men gjør alle i vest-Aleppo det? Foto: Reuters / NTB Scanpix
FEIRET ASSADS SEIER: Befolkningen i vest-Aleppo tok til gatene seint mandag kveld da de innså at kampen om Aleppo var over, og at det syriske regimet hadde kontroll på hele byen. I bildebeskrivelsen til dette bildet fra Reuters, står det at disse feirende Aleppo-innbyggerne, støtter Assad. Men gjør alle i vest-Aleppo det? Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Russland erklærte at kampen om Aleppo var over onsdag denne uka, tok innbyggere i vest-Aleppo til gatene for å feire. Ville jubelscener ble foreviget og bildene spredt til hele verden.

De feirende var Syrias diktator Bashar al-Assads støttespillere, het det i bildebeskrivelsene, og etterlot et inntrykk av at sympatiene i kampen om Aleppo var delt inn etter geografi.

Fra det som før denne uka var opprørskontrollerte øst-Aleppo, kom det ingen slike bilder.

- Det blir for enkelt å si at i vest-Aleppo støtter de Assad og i øst-Aleppo støtter de opprørerne. Da antar man at alle har tatt side i konflikten, sier Kai Kverme, Syria-ekspert i Landinfo til Dagbladet.

Assad har støtte

At det er flere som støtter Assad vest i byen, behøver imidlertid ikke være uriktig. Flertallet av innbyggerne i Aleppo bor i den vestlige delen, og man vet også at Assad har reell støtte i deler av den syriske befolkningen. Hvor stor den er, vites imidlertid ikke, men i 2014 vant Assad presidentvalget i Syria med 89 prosent av stemmene, ifølge NTB.

Valget ble kalt en farse av den vestlige verden, og «grotesk» av Norges utenriksminister Børge Brende (H). Det var bare innbyggere i regimekontrollerte områder som fikk stemme - den gang om lag 60 prosent av landet.

Syria-ekspert Kverme tror tilfeldigheter kan ha spilt inn i hvorfor inntrykket av en pro-Assad-befolkning i vest-Aleppo har dannet seg.

- Litt tilfeldig er det jo, og det går på hvordan befolkningen er satt sammen i de forskjellige bydelene. Det skjedde jo forflytninger i byen da krigen brøt ut, men man må også anta at det er folk på begge sider i konflikten som har blitt værende der de bor fordi det er hjemmet deres, sier Kverme.

- Spilte på frykt

Det samme peker Thomas Slensvik, orlogskaptein og hovedlærer ved Forsvarets høgskole, på når han skal forklare hvorfor det tilsynelatende ser ut som om innbyggerne vest i Aleppo sympatiserer med Assad.

MENNESKER I NØD: Her er dronebilder av ambulanser og busser som frakter innbyggere ut av Øst-Aleppo. Video: War Media / Aleppo Media Center via Storyful Vis mer

- Og noe av det første han gjorde i krigen, var å spille på frykt i minoritetene. Han sa at hvis de sunnimuslimske gruppene tok over kontrollen i landet, ville de fordrive alle minoritetene. Da fikk han støtte fra de som var mer redd for de sunnimuslimske ekstremistene enn sitt eget regime, sier Slensvik.

Hvor mange i vest-Aleppo som feiret nyheten om at kampen om Aleppo var over, vites heller ikke.

- Det feires nok i vest-Aleppo først og fremst fordi krigen i byen er ferdig. Også i vest har befolkningen tidvis vært avskåret fra forsyninger, og det at man må kan håpe på litt mer stabilitet, er man nok glad for uavhengig hvor i Aleppo man bor, sier Slensvik.

- Hvorfor har man ikke da sett bilder av feiring i øst-Aleppo?

- I disse områdene, etter at det kom rapporter om henrettelser og massakrer, har man vært redd for å gå ut. Da er det heller ikke rom for å ta til gatene for å feire.

ETT MINUTT I HELVETE: Se ny dronevideo fra den krigsherjede byen Aleppo i Syria. Video: CNN/Aleppo Media Center. Vis mer Vis mer

Frykter massakre

På tirsdag kom det nemlig flere rapporter, deriblant fra FN, om alvorlige overgrep mot sivilbefolkningen i Aleppo. Den mest konkrete rapporten sa at minst 82 sivile ble regelrett henrettet på gata av regimestyrkene og de iranskstøttede sjiamilitsene som har kjempet ved deres side. Ingen av rapportene er bekreftet.

Da uttalte Slensvik at verden bare måtte vente for å få svar på følgende spørsmål:

Blir det en systematisk massakre av sivile?

- Fordi det er så mange militser inne i bildet, på begge sider, kan man man nesten med sikkerhet si at det vil forekomme overgrep mot sivilbefolkningen. Om de blir systematiske eller ikke, gjenstår å se. Det syriske regimet har ikke noe historikk for å være barmhjertige, og de iranske militsene har sagt at de skal renske dette området, sa Slensvik til Dagbladet da.