Da døden kom til Sørumsand

SØRUMSAND/RISØR (Dagbladet): To familiegraver har tre like dødsdatoer - det synlige beviset på skrekknattas ofre. Nå råder frykten for at drapene aldri skal bli oppklart.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skrekknatta som rystet hele landet

På Blaker kirkegård, noen kilometer fra Orderud gård, er en ny gravstøtte blitt satt opp og klargjort. Navnene til Marie og Kristian Magnus Orderud er gravert inn, sammen med Kristian Magnus' foreldre.

I Risør er Anne Orderud Paust gravlagt sammen med ektemannen Per Paust i en familiegrav.

Da foreldrene og datteren ble begravet 3. juni i fjor, sørget Per Kristian over sine foreldre og sin søster. Bildene av ham og kona Veronica som gikk bak de tre kistene ut av Blaker kirke, gikk landet rundt.

Bomben eksploderte da sønnen og hans kone ble siktet for drapet på familien.

Grufulle detaljer

Mer enn 10 millioner kroner er så langt brukt på Norges mest omfattende drapsetterforskning noensinne. Også mediedekningen i saken har vært historisk.

Detaljene som etter hvert kom ut om drapene var grufulle: Anne hadde kommet til Sørumsand fredag ettermiddag. Hun skulle hente foreldrene og ta dem med til fritidsboligen i Risør. Planen var å reise fredag, men avreisen ble av en eller annen grunn utsatt til lørdag. Som vanlig når Anne Orderud Paust besøkte sine foreldre, sov hun på et gjesterom i første etasje i kårboligen.

Anne og foreldrene hadde gått til sengs - og sannsynligvis sovnet - da de våknet av en lyd.

Marie hadde nok hørt at det singlet i glass fra verandadøra på baksiden av huset. Klokka hadde passert midnatt.

Mora skal ha blitt drept først. Sannsynligvis gikk hun inntrengeren i møte. Anne må ha holdt seg litt avventende i bakgrunn under konfrontasjonen mellom mora og gjerningsmannen. Ingenting tyder på at hun har forsøkt å varsle politiet eller rømme.

Drapene har skjedd så fort og kaldblodig at de tre søvnige ofrene knapt fikk tid til å forstå hva som skjedde.

Hundeutstilling

På Nesbyen i Hallingdal var det denne søndagen i mai fint vær for hundeutstilling. Per Kristian Orderud og hans kone, Veronica - eller «Vero» som hun kalles - tok turen med sin Isuzu Trooper.

De lokale lensmannsbetjentene prøvde å få tak i odelsgutten på mobiltelefonen, men den var slått av. Først noen timer seinere fikk de tak i Sverre Martin Kirkemo, Veronicas far. Han gikk så bort til Veronica og Per Kristian med meldingen om at slektningene var drept.

Veterinærstudenten Veronica brøt fullstendig sammen.

Ekteparet ble kjørt til det lokale lensmannskontoret. Ifølge advokaten som bisto paret de første timene, klarte ikke ekteparet å kjøre hjem med en gang. Først da kveldsmørket kom, begynte de på den lange hjemturen.

De kom hjem til en familiegård som var omringet av pressefolk. På en liten jordhaug noen hundre meter fra kårboligen sendte NRK og TV2 direkte. Helikoptere med fotografer sirklet rundt gården de første dagene. Politiet sperret av et areal på flere hundre meter.

I løpet av få timer etter at drapene ble kjent hersket det tilnærmet unntakstilstand i den lille bygda. Det krydde av politifolk, journalister og skuelystne.

Familiestrid

Et trippeldrap i Norge er oppsiktsvekkende i seg selv. Så viste det seg at et av ofrene var forsvarsministerens personlige sekretær, og i tillegg hadde vært utsatt for to attentatforsøk.

Anne Orderud Paust var i sorg da hun ble drept. Ektemannen Per Paust døde av kreft kort tid før trippeldrapet.

I midten av juni i fjor fikk Per Kristian og Veronica beskjed om å møte på Fet og Rælingen lensmannskontor for nye avhør. På lensmannskontoret satt etterforskere som i løpet av helga hadde bestemt seg for å sikte ekteparet for trippeldrapet. Samtidig begynte en razzia på gården. Også Veronicas søster, Kristin Kirkemo, og hennes ekskjæreste, Lars Grønnerød, ble siktet for drapene.

Politiet mener drapsmotivet var en arvestrid mellom far og sønn om gården, og at Kristin og Lars hjalp ekteparet med planleggingen av drapet og anskaffelsen av våpen. Alle benekter at de har drept de tre.

Politiet mener de har tatt de rette, og har bygd opp en lang indisierekke mot ekteparet og ekskjærestene.

Går sin gang

På Orderud gård går livet sin gang etter at Per Kristian og Veronica slapp ut av varetekt 29. november i fjor. Med god hjelp fra den bosniske gårdsgutten og medlemmer fra Orderud-slekta, er 46-åringen nå i rute med gårdsdriften.

Både Per Kristian og Veronica har uttrykt at de møter støtte fra lokalsamfunnet når de treffer sambygdingene.

Ifølge familiemedlemmer har Veronica fått beskjed om at hun har bestått begge eksamenene i veterinærstudiet som hun avla mens hun satt i varetekt.

I sommer skal ekteparet være hjemme på gården. For Per er det viktig å få gårdsdriften på rett kjøl etter de mange månedene i varetekt.

Frykten

I de to familiene, i lokalsamfunnet, blant advokatene og i politiet er det nå en reell frykt for at det grusomme trippeldrapet aldri skal bli oppklart. De rutinerte forsvarsadvokatene har fått kjeft for å råde klientene til ikke å forklare seg videre til politiet.

I dag er det heller ikke noe som tyder på at noen av de fire siktede vil stille i nye avhør.

Innad i de to familiene er det en viss uenighet om hvem man skal stole på. De to søstrene, Kristin og Veronica, snakker ikke med hverandre. Verken Kristin eller pappa Sverre Martin er lenger velkommen på Orderud gård.

I dag kjenner hele Norge detaljer i mange av familiemedlemmenes liv. Saken har ennå flere spørsmål enn svar. Kanskje vi bare må leve med at tre personer ble brutalt drept i en fredelig bygd en vårnatt, og at de kaldblodige morderne for alltid vil gå fri?

FAMILIEGRAV: På Blaker kirkegård er en ny gravstøtte blitt satt opp. Navnene til Marie og Kristian Magnus Orderud er gravert inn, sammen med Kristian Magnus' foreldre.