LØP FOR LIVET: Norske Mari Sarnes (17) havnet midt i dramaet som utspilte seg i Nice torsdag kveld, og måtte flykte fra dødslastebilen. Nå gleder hun seg til å komme hjem til Norge. Foto: Privat / NTB Scanpix
LØP FOR LIVET: Norske Mari Sarnes (17) havnet midt i dramaet som utspilte seg i Nice torsdag kveld, og måtte flykte fra dødslastebilen. Nå gleder hun seg til å komme hjem til Norge. Foto: Privat / NTB ScanpixVis mer

Da dødslastebilen kom, måtte norske Mari (17) løpe for livet. Bak henne falt folk i bakken

Nå gleder hun seg til å komme hjem til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norske Mari Sarnes (17) hadde vært på språkreise i Nice i drøyt to uker da terror rammet det franske ferieparadiset. 84 personer er bekreftet omkomne i angrepet.

DRAMATISK: Videoen viser franske politimenn omringe og skyte gjerningsmannen som fremdeles er inne i lastebilen. Video: AP Vis mer

Som mange tusen andre, var Sarnes og en kamerat av henne ute for å se på fyrverkeri-showet i anledning Frankrikes nasjonaldag, Bastille-dagen. Da de skulle hjem, kom en politibil og ba folkemengden på Promenade des Anglais om å komme seg ut av veien.

- Så hørte jeg skrik bakfra. Vi snudde oss og så at folk løp. Så begynte alle å løpe, sier Sarnes.

Sprang fra dødslastebilen

17-åringen så folk bak seg falle. Hun og kameraten blir grepet av panikk.

IDENTIFISERT: Nice-terroristen er identifisert som den 31 år gamle småbarnsfaren Mohamed Lahouaiej-Bouhlel. Video: CNN Vis mer

- Vi spurtet for harde livet.

På sprang fra dødslastebilen ser Sarnes flere politimann som tar ladegrep på geværene sine og sikter mot horisonten bak den norske 17-åringen, der lastebilen er i ferd med å meie ned flere titalls mennesker.

Lastebilen kom nærmere, og nærmere.

- Vi må ha vært bare 15 meter fra lastebilen, men alt det uhyggelig var bak oss. Det har nok spart oss for en del sterke synsinntrykk, sier Sarnes.

Men å se bakover, var uaktuelt for 17-åringen og kameraten. De fortsatte rett fram, i full spurt, og over en hekk - ut av veien.

Reiser hjem i morgen

- TI BARN BLANT DE DØDE: - 202 personer er skadd etter angrepene, 52 av dem er kritisk skadd og 25 personer er for øyeblikket i koma, sier Statsadvokat Francois Molins. Han legger også til at ti barn er blant de 84 døde. Video: CNN Vis mer

Etter et par timer, kom Sarnes og kameraten seg i sikkerhet, men Sarnes måtte tilbringe natta på hotellrommet til kameraten - vertsfamilien hun bodde hos under språkreisen fikk hun ikke tak i den natta.

Nå gleder 17-åringen seg veldig til å komme hjem til Norge igjen.

- Å være i Nice nå, er ikke noe særlig. Jeg vil bare hjem.

Hun reiser lørdag morgen. På formiddagen møter mor henne på flyplassen.

- Ble en dødsfelle

Pål Christian Møller (55) fra Fjellhamar var også midt i dramaet som utspilte seg langs Promenade des Anglais. Dagbladet møtte Møller på promenadegata igjen fredag, bare timer etter massakren.

- Dette skulle være et fristed hvor folk skulle feriere, så ble det en dødsfelle.

VANSKELIG: Naboen til den antatte terroristen knakk sammen i gråt etter at politiet raidet leiligheten. Video: Øistein Norum Monsen og Steinar Suvatne / Dagbladet. Vis mer

- Jeg registrerte i øyekroken at en bil kom kjørende. Så hørte vi skriking, og da vi snudde oss lå det minst ti stykker der. Kanskje flere.

Terroristen skal ha kjørt omkring to kilometer langs promenaden, som var full av mennesker, før han ble skutt og drept av politiet.

Tok kona i hånda og løp

Sammen med kona Bjørg, har Pål en leilighet bare to kvartaler opp fra Promenade des Anglais. De var i Nice for å få med seg den spektakulære feiringen av Frankrikes nasjonaldag. I stedet ble havnet de midt i en tragedie.

- SVEVER MELLOM LIV OG DØD: President Francois Hollande forteller at 50 personer fortsatt svever mellom liv og død etter angrepet i Nice. Video: CNN Vis mer

- Første reaksjon var at det var et spill, og vi tenkte at de måtte reise seg opp igjen. Så tenkte vi at det kunne være terror, men vi hadde jo ikke hørt ei bombe. Så skjønte vi hva det var, og jeg sa til kona at dette var terror. Jeg tok henne i hånda, og så løp vi vekk. Folk var helt paniske, de slapp alt og løp av seg skoene, sier Pål.

Etter kort tid hørte Møller skyting.

- I ettertid tenker jeg at det må ha vært politiet som skjøt på bilen. Det var korte enkeltskudd.

Forferdelig skremmende

LØP FRA STEDET: Nordmannen Pål Christian Møller var vitne til terroren på strandpromenaden. - Helt tilfeldig at det ikke var oss. Video: John T. Pedersen / Peder Ottosen / Dagbladet Vis mer

Pål og kona kom seg vekk fra paradegata og satte kursen mot leiligheten. På veien passerte de livløse kropper og skadde mennesker med blod i ansiktet og på kroppen.

- Da vi kom hjem låste vi døra, dro for persiennene og ringte barna våre for å fortelle at vi var trygge. Det var en forferdelig skremmende situasjon, sier han.

Fredag var Promenade des Anglais delvis stengt av, men bak sperringene ser man lastebilen med gjennomskutt frontrute. På gata er hundrevis av lokale og turister samlet i sorg.

AKSJON MOT GJERNINGSMANNENS HJEM: Politiet aksjonerer mot gjerningsmannens hjem i Nice. Reporter Steinar Solås Suvatne er på stedet. Video: Øystein N. Monsen Vis mer

Møller synes det er viktig å besøke paradegata i dag, og har ingen planer om å slutte å besøke byen han og familien er blitt så glade i.

- Det er fælt å tenke på at gata var ryddet for biler slik at det skulle være trygt for menneskene å feire nasjonaldagen. Men det visste terroristen, og derfor ble det som skulle være et fristed en dødsfelle, sier Pål Christian Møller.