TOPPMØTET: USAs president Donald Trump og Russlands president Vladimir Putin møttes i Helsinki for å prate om deres lands forhold til hverandre. Video: NTB Scanpix Vis mer

Toppmøtet i Helsinki:

Da eks-rådgiveren hørte hva Trump sa, skal han ha nektet å stille

Kritikken hagler mot USAs president Donald Trump, etter toppmøtet med Vladimir Putin i Helsinki i går.

Som talsmann for USAs nasjonale sikkerhetsråd (NSC) og som Trump-rådgiver, hadde Michael Anton en viktig plass rundt bordet, da presidenten i fjor bestemte seg for å angripe flybasen Sharyat i Syria.

Anton trakk seg fra jobben i begynnelsen av april, men har hele veien vært lojal til president Trump. Det endret seg brått etter den amerikanske presidentens møte med Vladimir Putin i går.

For i går skulle eks-rådgiveren være gjest på CNN-programmet «Out Front», som ledes av Erin Burnett. Der skulle han i utgangspunktet forklare og forsvare Trumps uttalelser i den felles pressekonferansen med Putin etter gårsdagens toppmøte.

RÅDGIVER: Michael Anton (lengst til høyre) hadde en viktig plass rundt bordet, da presidenten i fjor bestemte seg for å angripe flybasen Sharyat i Syria. Foto: Det hvite hus
RÅDGIVER: Michael Anton (lengst til høyre) hadde en viktig plass rundt bordet, da presidenten i fjor bestemte seg for å angripe flybasen Sharyat i Syria. Foto: Det hvite hus Vis mer

På Twitter kunne imidlertid Burnett melde følgende:

«Michael Anton, tidligere Trump/NSC-talsperson, avlyste sin opptreden på Outfront fordi han ikke kunne forsvare Donald Trump i dag».

CNN-programlederen fulgte opp på lufta, der hun gjentok uttalelsen om at Anton egentlig skulle delta i programmet for å forsvare Trumps opptreden i Helsinki:

- Men han er ikke her, fordi han sa at han ikke kunne forsvare ham.

Storm

Kritikken haglet etter presidentenes pressekonferanse mandag ettermiddag, og i løpet av det siste døgnet har det bygget seg opp til en regelrett storm.

Få gikk lenger enn Trumps partifelle, den republikanske senatoren John McCain, som betegner Trumps opptreden som skandaløs:

- Dagens pressekonferanse i Helsinki var en av de mest skandaløse opptredenene fra en amerikansk president noensinne, sa McCain i en uttalelse mandag kveld.

- President Trump viste seg ikke bare ute av stand til å konfrontere Putin, men også uvillig til å gjøre det. Han og Putin syntes å lese fra det samme manuset, samtidig som Trump gjorde et bevisst valg for å forsvare en tyrann mot de rettferdige spørsmålene som kom fra en uavhengig presse, sier McCain før han tordner videre:

- Han ga Putin en plattform, hvorfra han kunne spy ut sin propaganda og sine løgner til resten av verden.

Den erfarne politikeren sier videre at det er fristende å beskrive pressekonferansen som «en patetisk tilbaketrekning, som illustrerer farene manglende forberedelser og uerfarenhet kan utgjøre», før han kommer med en solid tirade:

- Men dette var ikke de elendige twittermeldingene en nybegynnerpolitiker skriver. Dette var de bevisste valgene til en president som tilsynelatende er bestemt på å virkeliggjøre sine vrangforestillinger om et varmt forhold til Putins regime, uten å ta hensyn til regimets sanne natur, den voldelige mangelen på respekt for nabolandets suverenitet, hans (Putins, red.anm.) medvirkning i nedslaktingen av det syriske folk, hans brudd på internasjonale avtaler og hans angrep på demokratiske institusjoner over hele verden.

TORDNET: Den republikanske senatoren John McCain sparte ikke på kruttet i kraftsalven han rettet mot Donald Trump i går kveld. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB Scanpix
TORDNET: Den republikanske senatoren John McCain sparte ikke på kruttet i kraftsalven han rettet mot Donald Trump i går kveld. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB Scanpix Vis mer

- Latterlig

Det meste av kritikken kom etter at Trump i Helsinki i går nektet å stille seg bak konklusjonen fra amerikansk etterretning om at Russland blandet seg inn i presidentvalget i 2016, ifølge NTB.

Russlands president Vladimir Putin gjentok under pressekonferansen i går at landet ikke har eller kommer til å blande seg inn i amerikanske valgprosesser.

Trump kalte påstandene for en katastrofe for USA.

- Det var ingen sammensvergelse i det hele tatt. Det vet alle, sa Trump og kalte granskingen av Russlands påståtte innblanding i valget i 2016 for latterlig:

- Det er latterlig. Det er latterlig, det som foregår med denne granskingen, sa Trump med henvisning til spesialetterforsker Robert Muellers gransking av anklagene.

Senere samme dag la imidlertid presidenten ut en melding på Twitter hvor han sa at han har stor tillit til USAs etterretning.

- Som jeg sa i dag, og mange ganger tidligere, så har jeg STOR tillit til MINE etterretningsfolk. Men jeg innser også at for å skape en lysere fremtid, så kan vi ikke bare fokusere på fortiden - som verdens to største atomvåpenmakter må vi komme overens, skrev Trump på Twitter mandag kveld.

«Forrædersk»

Den tidligere CIA-sjefen John O. Brennan, som ledet CIA fra 2013-2017, kaller Trumps opptreden på pressekonferansen for «forrædersk».

«Donald Trumps pressekonferanse i Helsinki var intet mindre enn forrædersk. Ikke bare var Trumps uttalelser idiotiske, han er fullt og helt i Putins lomme», skriver han på Twitter.

Litt mer overraskende var to twittermeldinger fra selskapet utgir USAs største ordbok, Merriam-Webster, der de definerer patriot og forræder.

Merriam-Webster fulgte også opp med definisjonen på en «Quisling»:

- Svak og farlig

Også Demokratenes mindretallsleder i Senatet, Chuck Schumer, rettet krass kritikk mot Trump mandag kveld. Schumer sier Trumps opptreden overfor Russland er «svak» og «farlig».

Også senator Lindsey Graham kommenterer på Twitter. Han mener Trump ikke grep muligheten til å holde Russland ansvarlig for den angivelige valginnblandingen i 2016. Han mener Trump burde gitt en sterk advarsel for framtidige valg.

- Dette svaret fra president Trump vil Russland se på som et tegn til svakhet og vil skape mer problemer enn det løser, skriver Graham.

En annen som kastet seg inn i stormen, er Usas tidligere fungerende justisminister, Sally Yates.

- Ikke bare valgte vår president i dag en tyrann framfor enn sin egen etterretning, han valgte også Russlands interesser foran landet han har sverget å beskytte, skriver Yates på Twitter.

- Alle amerikanere bør heve stemmene sine. La verden høre hva vi står for, skriver hun videre.

Trump sparket Yates kort tid etter at han ble innsatt som president. Hun var visejustisminister i Obama-administrasjonen i to år før hun fungerte som justisminister i ti dager under Trump. Da ble hun løst fra stillingen fordi hun hadde instruert justisdepartementet til ikke å forsvare Trumps innreiseforbud. Siden da har hun politisk kritisert presidenten, skriver NTB.

KASTET UT: En mann, med et hjemmelaget skilt, ble kastet ut i forkant av pressekonferansen mellom SAs president Donald Trump og Russlands president Vladimir Putin i Helsinki. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer