Boris Johnson

- Da er det game over

Korthuset rundt Boris Johnson er i ferd med å falle sammen. Nå begynner det å bli vanskelig å se for seg at han skal klare å samle et troverdig mannskap, mener Storbritannia-ekspert.

KAN BLI VANSKELIG: At Boris Johnson skal klare å stable et troverdig mannskap på beina. Foto: Henry Nicholls/Reuters//NTB scanpix
KAN BLI VANSKELIG: At Boris Johnson skal klare å stable et troverdig mannskap på beina. Foto: Henry Nicholls/Reuters//NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Noen av de mest sentrale navnene i parlamentsgruppa, og som ikke allerede er i regjering, er markante kritikere av Johnson. Det blir ingen enkel jobb å flytte tunge navn inn i statsrådsposter.

Det sier førstelektor i statsvitenskap og ekspert på britisk politikk og samfunn, Øivind Bratberg, til Dagbladet.

På vei inn til en planlagt komitéhøring onsdag ettermiddag, svarte Johnson følgende på spørsmål om han kom til å gi seg som statsminister:

- Nei, nei, nei.

Samtidig ble det klart at flere sittende statsråder i den britiske regjeringen vil be Johnson om å gå av, ifølge BBC og Sky News.

Direkte utenfor 10 Downing Street mens Storbritannias statsminister Boris Johnson kjempet for å forb... Vis mer

Tirsdag ble det klart at finansminister Rishi Sunak og helseminister Sajid Javid trakk seg fra regjeringen, da de ikke lenger har tillit til Johnson. De to ble erstattet bare timer etter, men om flere skulle velge å trekke seg begynner det ifølge Bratberg å bli tynt i linjene.

- Det er for mange som er misfornøyde med ham, han har mistet troverdigheten. Det er en besynderlig situasjon å stå i. I går tok han i praksis sin egen stabssjef inn i en ministerpost, og så gjorde han en vurdering på å flytte skoleministeren over til finansposten. Men nå er det ikke mange av de tunge navnene igjen i ermet, sier Bratberg.

Onsdag kveld ble det også klart at en annen av Johnsons mest sentrale støttespillere, innenriksminister Priti Patel, også har byttet side. Hun skal være blant ministrene som ber statsministeren om å gå av. Patel har hittil vært omtalt som lojal mot Johnson.

- Ikke spørsmål om vilje

Johnson har tidligere ridd av flere stormer, og beklagelsene har vært like mange.

Johnson ble blant annet tvunget til å beklage håndteringen av skandalen rundt torypolitikeren Chris Pincher, som i forrige uke ble suspendert fra Det konservative partiet etter anklager om at han skal ha tafset på to menn i fylla.

Johnson innrømmet tirsdag å ha glemt at han alt i 2019 var blitt fortalt om anklagene mot Pincher, som ble regnet som en av hans nære politiske allierte.

I en komitéhøring onsdag, nektet Johnson fortsatt å svare på om Pincher burde trekke seg eller ikke.

På spørsmål om hvor mye mer Johnson kan tåle, svarer Bratberg at det kan ende opp med ikke å bli et spørsmål om hvor mye han ønsker å sitte som statsminister - men om han kan.

- Det er slett ikke typisk for hans karakter å gi opp noe som helst. Samtidig er situasjonen så utypisk at det er vanskelig å si. Han er satt i en nesten umulig situasjon, sier han, og legger til:

- Dersom regjeringen raser sammen rundt han, vil konsekvensen være at han ikke kan sitte lenger - uansett om han måtte ville. Da er det game over. Den mest kliniske utgangen vil være at en nesten samlet regjering sier at dette må bli slutt. Men vi er ikke der per dags dato.

Onsdag kveld skriver Sky News at en kilde tett på statsministeren sier at Johnson er bestemt på at han ikke vil gå av.

- Statsministeren er klar på at han har et mandat fra 14 millioner mennesker, og han vil bare trekke seg hvis partiet tar mandatet fra ham, skal kilden ha sagt til Sky.

- Skred

Sammenliknet med skandalene Johnson tidligere har stått i, er det flere ting som er annerledes nå, ifølge Storbritannia-eksperten.

- Opprøret og mistilliten kommer ikke fra eksterne kritikere denne gang, men regjeringen selv og til dels helt sentrale aktører. Da det ikke skjedde noe mer umiddelbart i går, tenkte man at« ja ja, her blir det nok et forsøk på å komme videre», sier han og legger til:

- Men nå er det i ferd med å bli et skred. Hvis det er mange nok, og tunge nok navn som gir seg, så vil han slite med å få en troverdig strategi og et troverdig mannskap. Da kan man si at løpet er kjørt. Man er på god vei i den retningen.

Johnsons innerste sirkel består nå av Liz Truss, Ben Wallace og Nadine Dorries, ifølge Bratberg.

- Det er en god håndfull som ettertrykkelig har sagt at de støtter Johnson i denne stormen. De er lojale til fingerspissene. Det betyr noe - det er ikke sånn at spillet er tapt. Men hvis det først er i ferd med å rakne, kan andre også vurdere det som Sunak og Javid - hvis deres egen troverdighet skal bestå.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer