COVERHISTORIE: Forsvarer Thomas Randby kjørte Cappelen hardt i retten på om hvorvidt han hadde en coverhistorie. Dette avviser Cappelen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
COVERHISTORIE: Forsvarer Thomas Randby kjørte Cappelen hardt i retten på om hvorvidt han hadde en coverhistorie. Dette avviser Cappelen. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

- Da er du avslørt og sitter der med en gunner i tinningen

Gjermund Cappelen hevder han ikke hadde noen coverhistorie eller plan dersom samarbeidet med Eirik Jensen ble avslørt.

Det var en sliten Gjermund Cappelen (51) som i går stilte i sin siste dag i vitneboksen i Borgarting lagmannsrett. Han har nå sittet der i 14 hele rettsdager og forklart seg og svart på spørsmål fra alle rettens aktører.

De siste fire dagene har gått med til utspørringen fra Jensens forsvarere. Den har blitt langt med konfronterende, og John Christian Elden, Thomas Randby og Sidsel Katralen har forsøkt å tegne et bilde av Cappelen som en lystløgner som stadig har endret forklaring etter hvert som bevis har blitt presentert.

- Min forståelse er riktig

Cappelen nekter for den framstillingen, og sier at han forteller sannheten om forholdet mellom ham og Eirik Jensen (61) - at den tidligere politioverbetjenten ga han informasjon om aktivitet i politiet og holdt sin hånd over Cappelens hasjsmugling.

- Det er min forståelse av SMS-ene som er riktig, sa Cappelen helt på slutten av sin siste dag i vitneboksen.

Eirik Jensen hevder den kryptiske aktiviteten mellom dem handler om bærumsmannens rolle som informant.

Kommende uke er det rettsfri, men når Eirik Jensen inntar vitneboksen 9. oktober, kommer han til å bestride store deler av Cappelens forklaring.

Nektelse som forsvar

Når Jensens forsvarere avsluttet sin utspørring i går, forsøkte de å presse hasjbaronen om hvordan han tenkte da han ble pågrepet for nesten fem år siden, i desember 2013.

Måneder i forveien ble det blant annet tatt et bilde av Cappelen og Jensen sammen på Ekebergsletta i Oslo. Dette bildet førte til rykter i det kriminelle miljøet om at Cappelen samarbeidet med politiet. Rykter hasjbaronen også ble konfrontert med og nektet.

Allerede i 1994 var påstander om at han drev provokasjon på politiets vegne et hett tema i en av rettssakene etter den såkalte «Flydropp-saken». Dette ville ikke Cappelen forklare seg om i retten i går.

- Se for deg at du ble konfrontert, hva er din førstelinjereaksjon? spurte Thomas Randby.

- Å nekte, svarte Cappelen.

JENSEN-SAKEN: Jensen-saken fortsetter med kommentator Martine Aurdal og reporter Trym Mogen direkte fra Oslo tinghus. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

- Lyver når det trengs

- Har dette fungert overfor folk du kjenner godt?

- Det er ikke mange ganger jeg har blitt konfrontert med dette her. Den verden jeg har levd i, som kriminell, er ikke fylt med sannhet. Man er så på siden av samfunnet som det går an og lever på kanten, da lyver man når det trengs. Jeg er ingen hellig ku, jeg. Jeg har løyet mange ganger, men det jeg sier i saken her mot Eirik Jensen, det er riktig, sa Cappelen.

Eirik Jensen har i sin frie forklaring i retten forklart at enkelte miljøer kan ha «ganske beinharde metoder» for å teste nyankomne.

- Da kan du fort sitte i en stol midt på et gulv og det står folk rundt deg som er ganske brutale. Folk kan ta telefonen din, og bla seg gjennom meldingene og kontaktlista. Dette er ikke noe vi bare snakker om, dette er en realitet. Da må du ha en coverhistorie, som du har øvd på, som du vet holder mål. Coverhistorien er forskjellig fra kilde til kilde. Men en må ta høyde for at ting kan gå galt, sa Jensen.

- Ingen coverhistorie

Bærumsmannen understreket imidlertid gang på gang at han og Jensen ikke snakket om at han skulle ha en dekkhistorie dersom kriminelle konfronterte ham med politisamarbeidet. Hva slags plan han da skulle ha, vet han ikke.

- Det må du spørre Eirik Jensen om. Han er politimannen. Om han var så bekymra for min sikkerhet, burde han laget en slik plan for å beskytte meg.

- Hva hadde du sagt hvis du snakket med en nær venn i et annet land og han spurte deg om hva ditt råd ville vært som fornuftig dekkhistorie for en som hadde sluppet unna hasjimport så lenge og hatt kontakt med politimann?

- Hvis han ble avslørt? Hva slags råd skal man gi da? Er man avslørt, er man avslørt. Da sitter man der med en gunner mot tinningen, sier Cappelen.

Randby antydet at Cappelens forklaring om at den ultimate forklaringen ville vært nettopp den Cappelen ga - at han hadde en politimann på laget.

JENSEN-SAKEN: Jensen-saken fortsetter med kommentator Martine Aurdal og reporter Trym Mogen direkte fra Oslo tinghus. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer