Da er du mann

Det er overhodet ingen kvinner blant de 120 best betalte topplederne i landets børsnoterte selskaper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Et grelt eksempel på hvor kort likestillingen har kommet i Norge, sier Mona Larsen-Asp i Kompetansesenter for likestilling.Toppsjefene i landets største børsnoterte selskaper hadde en lønnsøkning på 20 prosent i 1998, ifølge en undersøkelse Finansavisen presenterte i går. Og avisa fastslår at det er et gubbevelde som styrer børsen.

Et kvinnenavn hadde rett nok sneket seg inn på oversikten, men Siri-Lill Stensby sluttet i toppjobben i Choice Hotels i april i år.

Dermed er ingen kvinner tilbake.

- Dette er likestilling i et nøtteskall. Topplederstatistikken har stått stille på dette området de siste 30 årene, sier Larsen-Asp.

Begredelig

Likestillingsombud Anne Lise Ryel slår fast at det er en begredelig liste, og mener oversikten gjenspeiler det faktum at det nesten ikke finnes kvinnelige ledere i privat sektor.

- Vi liker å tro at vi ligger så godt an i slike sammenhenger, men en fersk undersøkelse viser at vi er på 17.-plass i verden i andel kvinnelige ledere, sier Ryel.

For så vidt er ikke det en problematikk som gjelder for det private næringslivet alene. I offentlig sektor er menn overrepresentert i prestisjetunge, godt betalte jobber. Og mens om lag 80 prosent av dem som jobber i kommunene er kvinner, er det veldig ofte menn i de ledende stillingene.

- Stort sett finner du svært få kvinner i ledende stillinger, og når du finner dem, så er de ofte i stillingene som kanskje ikke er definert som så prestisjetunge og godt betalte, sier Ryel.

Hun tror en bedre kjønnsbalanse i styrene kan åpne for flere kvinner i toppstillinger.

Hardt arbeid

Marit Wiig, direktør i NHO, konstaterer at det krever hardt arbeid å få kvinner inn i toppjobbene.

- Det gjør seg ikke sjøl. Men jeg tror en del av disse bedriftene hadde hatt godt av å få noen kvinner som ledere, sier hun.