Apekopp-symptomene:

Da er du smittsom

De siste ukene har den sjeldne sykdommen apekopper blitt oppdaget i flere europeiske land, blant annet hos våre naboer Sverige og Danmark. - En sykdom man absolutt ikke ønsker at folk skal få, sier Nakstad.

KOPPER: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer symptomene på apekopper, og hva som skiller dem fra vannkopper. Video: Dagbladet TV / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Apekopper gir vanligvis milde symptomer i form av feber og utslett, og er sjelden dødelig.

Viruset er foreløpig ikke påvist i Norge, men en person som besøkte Oslo tidlig i mai, fikk påvist viruset etter å ha kommet tilbake til hjemlandet. FHI og Oslo kommune har derfor iverksatt smittesporing.

Normalt spres viruset mellom smågnagere i Afrika, og kan deles opp i to varianter: Sentralafrikansk, som er mer alvorlig, og vestafrikansk, som gir mildere symptomer.

Det er sistnevnte som nå har spredt seg til personer som har reist til Europa, og videre ved nærkontakt, forklarer assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet TV.

Noen ny pandemi vil det imidlertid ikke føre til, tror han.

- Det er ikke veldig smittsomt, og det er ikke et virus man regner med at kan forårsake en pandemi eller større epidemi, sier Nakstad.

Men viruset kan være alvorlig for enkelte:

- Det er en sykdom man absolutt ikke ønsker at folk skal få, fordi noen kan bli alvorlig syke av det. Så det er på listen over sykdommer man ikke ønsker å ha i et land, sier Nakstad.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer