Apekopp-symptomene:

Da er du smittsom

De siste ukene har den sjeldne sykdommen apekopper blitt oppdaget i flere europeiske land, blant annet hos våre naboer Sverige og Danmark. - En sykdom man absolutt ikke ønsker at folk skal få, sier Nakstad.

KOPPER: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer symptomene på apekopper, og hva som skiller dem fra vannkopper. Video: Dagbladet TV / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Apekopper gir vanligvis milde symptomer i form av feber og utslett, og er sjelden dødelig.

Viruset er foreløpig ikke påvist i Norge, men en person som besøkte Oslo tidlig i mai, fikk påvist viruset etter å ha kommet tilbake til hjemlandet. FHI og Oslo kommune har derfor iverksatt smittesporing.

Normalt spres viruset mellom smågnagere i Afrika, og kan deles opp i to varianter: Sentralafrikansk, som er mer alvorlig, og vestafrikansk, som gir mildere symptomer.

Det er sistnevnte som nå har spredt seg til personer som har reist til Europa, og videre ved nærkontakt, forklarer assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet TV.

APEKOPPER: Dette mikroskopbildet viser forskjellige typer apekoppvirus. Foto: Cynthia S. Goldsmith / Russell Regner / CDC / AP / NTB
APEKOPPER: Dette mikroskopbildet viser forskjellige typer apekoppvirus. Foto: Cynthia S. Goldsmith / Russell Regner / CDC / AP / NTB Vis mer

Noen ny pandemi vil det imidlertid ikke føre til, tror han.

- Det er ikke veldig smittsomt, og det er ikke et virus man regner med at kan forårsake en pandemi eller større epidemi, sier Nakstad.

Men viruset kan være alvorlig for enkelte:

- Det er en sykdom man absolutt ikke ønsker at folk skal få, fordi noen kan bli alvorlig syke av det. Så det er på listen over sykdommer man ikke ønsker å ha i et land, sier Nakstad.

Trolig smittsom i hele fasen

Inkubasjonstida for apekopper strekker seg fra cirka seks til 16 dager - kanskje opp mot tre uker, ifølge den assisterende helsedirektøren.

I likhet med barnesykdommen vannkopper, fører apekoppviruset til blemmer i huden. Men blemmene er tydelige og større enn vannkopper, og utvikler seg raskt over hele kroppen.

De fleste får feber, nedsatt allmenntilstand, lymfeknutehevelse og utslett. Utslettet starter med flekker som etter hvert blir til små klumper og så blemmer som sprekker og så blir til skorper, skriver FHI.

- Etter noen uker blir huden helet igjen, forklarer Nakstad.

INGEN TILTAK: - Jeg tror ikke at disse enkelttilfellene vil medføre noen spesielle tiltak, annet enn for de som får påvist apekopper og deres nærmeste omgangskrets, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Her med helsedirektør Bjørn Guldvog. Foto: Javad Parsa / NTB
INGEN TILTAK: - Jeg tror ikke at disse enkelttilfellene vil medføre noen spesielle tiltak, annet enn for de som får påvist apekopper og deres nærmeste omgangskrets, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Her med helsedirektør Bjørn Guldvog. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer

I hele fasen med symptomer vil man antakelig være smittsom, forteller Nakstad.

Ifølge FHI er de fleste syke i to til fire uker.

De fleste har et mildt sykdomsforløp og blir helt friske etter gjennomgått sykdom, og symptomene vil gå over av seg selv uten behandling.

- Spredt seg under radaren

Foreløpig er det et hundretalls mistenkte og påviste tilfeller i rundt ti land, ifølge Nakstad.

Han er likevel ikke spesielt bekymret.

Årsaken er at personer må ha veldig tett kontakt for å smittes - sannsynligvis hud mot hud med en person som er syk og har blemmer.

- Får du feber eller andre symptomer, så er det mest sannsynlig noe annet du har fått enn apekopper, sier Nakstad.

At sykdommen krever tett nærkontakt for å smitte, gjør også at virusspredningen er lettere å stanse. Vanligvis er det nok at nærkontakter isolerer seg hjemme.

APEKOPPER: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad tror ikke de blir aktuelt med noen nasjonale tiltak mot apekopper. Programleder: Christian Fjermeros Vis mer

Smitte krever også tett kontakt, noe som gjør det enklere å avgrense nærkontakter.

- Det ser ut til at det har spredt seg under radaren noen uker allerede, så det krever nok litt mer innsats enn man tenkte helt initialt. Dukker det opp i Norge, vil smittesporingen ledes av kommunen, med bistand fra FHI, og de det gjelder vil bli bedt om å holde seg hjemme, sier Nakstad.

Finnes vaksiner

- Hva med faren for at viruset kan mutere?

- Apekopper tilhører en gruppe virus som er mer stabile enn typiske luftveisvirus, som influensa, forkjølelsesvirus og coronavirus. Så dette er en helt annen type infeksjonssykdom som ikke endrer seg like raskt, svarer han.

Heller ikke personer som forsker mye på apekopper eller beslektede virus, mener at det er en umiddelbar fare for at viruset skal endre seg markant, sier Nakstad.

Det finnes også vaksiner.

- VELDIG LAV: I EU er det så langt bekreftet minst 85 tilfeller av apekopper, blant annet i Belgia, Frankrike, Tyskland, Italia, Nederland, Spania og Sverige. Samtidig sier det europeiske smittevernbyrået ECDC at risikoen for at virussykdommen sprer seg blant befolkningen i Europa, er veldig lav. Foto: Dado Ruvic / Reuters / NTB
- VELDIG LAV: I EU er det så langt bekreftet minst 85 tilfeller av apekopper, blant annet i Belgia, Frankrike, Tyskland, Italia, Nederland, Spania og Sverige. Samtidig sier det europeiske smittevernbyrået ECDC at risikoen for at virussykdommen sprer seg blant befolkningen i Europa, er veldig lav. Foto: Dado Ruvic / Reuters / NTB Vis mer

Apekopper er beslektet med viruset som førte til infeksjonssykdommen kopper. Etter vaksinenes inntog, ble sykdommen utryddet i 1980, etter å ha spredt seg i hundrevis av år.

- Vaksiner man brukte mot kopper i sin tid, og de vaksinene som er utviklet i etterkant, virker også mest sannsynlig mot apekopper. Det viser i hvert fall dyreforsøk, sier Nakstad.

I Norge ble ettåringer vaksinert mot kopper fram til 1976.

Personer som er vaksinert med koppevaksine, er derfor trolig beskyttet, ettersom denne vaksinen ga livslang beskyttelse mot kopper.

Dette er imidlertid ikke vaksiner man kan få hos fastlegen, sier Nakstad.

Ingen grunn til å vaksineres

Ifølge FHI finnes det en såkalt tredjegenerasjons koppevaksine, som gir beskyttelse mot apekopper. Vaksinen er godkjent for bruk mot apekopper i USA, men ikke i Europa.

FHI mener at det ikke er grunn til å ta vaksine om man ikke har vært i kontakt med noen som er smittet.

Ifølge Nakstad er det heller ikke sikkert at man vil vaksinere personer som har vært i kontakt med en smittet.

BLEMMER: I likhet med barnesykdommen vannkopper, fører apekoppviruset til blemmer i huden. Men blemmene er tydelige, og større enn vannkopper, og utvikler seg raskt over hele kroppen. Foto: CDC / AP / NTB
BLEMMER: I likhet med barnesykdommen vannkopper, fører apekoppviruset til blemmer i huden. Men blemmene er tydelige, og større enn vannkopper, og utvikler seg raskt over hele kroppen. Foto: CDC / AP / NTB Vis mer

I tillegg finnes det antivirale medisiner for behandling.

- Så det finnes mange hjelpemidler, men det beste er at viruset ikke er så smittsomt.

Mandag sier også det europeiske smittevernbyrået ECDC at de mener risikoen for at apekopper skal spre seg blant den øvrige befolkningen i Europa, er veldig lav.

Verdens helseorganisasjon (WHO) mener også at utbruddene kan begrenses i ikke-endemiske områder, og at spredningen blant mennesker kan stoppes.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer