- Da er krigen over

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier at krigen vil ta slutt når hele Ukraina er fri fra okkupasjon.

KLAR TALE: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier at det ikke ville vært noen krig i Ukraina uten Vladimir Putin. Foto: NTB / Handout / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP
KLAR TALE: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier at det ikke ville vært noen krig i Ukraina uten Vladimir Putin. Foto: NTB / Handout / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er snart ti måneder siden Vladimir Putins styrker gikk inn i Ukraina - og siden har det pågått nærmest konstante kamper mellom russiske og ukrainske styrker.

Men de russiske styrkene har vært preget av lav kampmoral, og de siste månedene har en rekke russiske soldater nektet å krige i Ukraina.

Putin har imidlertid ingen planer om å stanse invasjonen av Ukraina. Det gjorde han seinest klart under en opptreden torsdag.

Den russiske presidenten hevdet at han ikke blir påvirket av den globale kritikken mot ham, og sier at det «ikke vil forstyrre vårt kampoppdrag»

REAGERER: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har kommentert Twitter-sjefens «fredsavtale». Video: AP, NTB, Twitter. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

- Krigen er overalt

I et nytt intervju med David Letterman i «My Next Guest Needs No Introduction», sier Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj at det ikke ville vært noen krig i Ukraina uten Putin.

- Det ville ikke vært noen krig. Det autoritære regimet er farlig, fordi det utgjør en stor risiko. Du kan ikke la én person ha kontroll over alt. Når en slik person blir borte, stopper institusjonene opp. Det var det som skjedde i Sovjetunionen. Alt kollapset. Derfor tror jeg de får problemer når han dør, sier han.

- Hvor mye lenger vil krigen vare?

- Ingen kan si hvor lang tid det vil ta. Jeg er en ansvarlig person, og jeg vet hvor viktig det er for folk å høre når krigen vil ta slutt, fordi det er det store spørsmålet. Derfor burde det også finnes et godt svar. Jeg tar ikke lett på disse tingene, sier Zelenskyj.

Den ukrainske presidenten sier at slutten av krigen vil være når Ukraina gjenerobrer land og grenser.

- Krigen er ikke langt unna. Krigen er overalt og den er i alle sine hus nå. Og det er derfor krigen vil ta slutt når hele landet er fri fra okkupasjon, sier han.

FLAMMEHAV: Flere videoer i sosiale medier viser en voldsom brann i etterkant av angrepet mot en russisk base i den okkuperte byen Melitopol, sør i Ukraina. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

Bønn

I en tale til G7-landenes ledere mandag, ba Zelenskyj Russland om å ta et tydelig steg i retning av en diplomatisk løsning på konflikten og antydet en russisk tilbaketrekking før jul.

- Dersom Russland trekker tilbake sine styrker i Ukraina, vil det også sikre en avslutning på kamphandlingene. Jeg ser ingen grunn til at de ikke skulle gjøre dette nå - i tide til jul, sa Zelenskyj til G7-lederne.

Den ukrainske presidenten tok også til orde for økt bistand og våpen, slik han har gjort ved flere anledninger.

Zelenskyj sa at Ukraina trenger rundt to milliarder kubikkmeter mer gass til vinteren. I hele 2021 var landets gassforbruk på drøyt 26 milliarder kubikkmeter etter flere års nedgang, ifølge nettstedet Statista.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer