- Da er vi over på farming og avl

Legalisering av surrogati kan det føre «barneavl» for rike nordmenn, mener Kristelig Folkepartis stortingsrepresentant Øyvind Håbrekke.

- BARNEAVL: KrF's  Øyvind Håbrekke mener surrogati kan føre til import av kvinner og barneavl, og er derfor imot tidligere justisminister Anne Holts utspill om legalisering av frivillig ikke-kommersiell surrogati. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- BARNEAVL: KrF's Øyvind Håbrekke mener surrogati kan føre til import av kvinner og barneavl, og er derfor imot tidligere justisminister Anne Holts utspill om legalisering av frivillig ikke-kommersiell surrogati. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Det er jo ikke sånn at alle de som skulle ønske å benytte surrogati i Norge har en søster som er villig til å stille opp gratis. Det vil fortsatt være etterspørsel etter utenlandske kvinners tjenester, sier Håbrekke til Dagsavisen.

Han reagerer sterkt på et utspill fra tidligere justisminister Anne Holt (Ap), som mener frivillig ikke-kommersiell surrogati bør være lovlig i Norge.

- Hvis man skal følge Anne Holts logikk for å få surrogati i ordnede former, blir neste skritt å importere kvinner som kan leve i egne mottak og gå gravide for rike nordmenn. Da er vi over på farming og avl, sier Håbrekke.

- Holts utspill er historieløst. Bak oss har vi århundrer med kvinneundertrykking som går helt fram til nåtida. Da er det å foreslå å åpne for å leie ut kvinners livmor, grenseløst naivt, mener han.

Også innad i Ap møter Holts forslag kraftig motstand.

- På vegne av partiet kan jeg si at det er helt uaktuelt å vurdere surrogati i Norge. Det kommer til å være et forbud mot dette i lang tid framover, sier Arild Stokkan-Grande, som sitter i familie- og kulturkomiteen på Stortinget for Arbeiderpartiet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer