SNUR: Generalsekretæren i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, trekker kritikk mot Dagbladet etter saken om evakueringen av Waldermas Barnehage i Oslo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SNUR: Generalsekretæren i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, trekker kritikk mot Dagbladet etter saken om evakueringen av Waldermas Barnehage i Oslo. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

- Da faller min kritikk bort

Pressegeneral Per Edgar Kokkvold trekker kritikken mot Dagbladet etter Nettavisen-presisering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Som Dagbladet fortalte fredag i forrige uke, ble Waldemars barnehage i Oslo evakuert - som følge av at Høyre-rådgiver Hans Kristian Thorbjørnsen la ut en video på Facebook som viste en virtuell bombing av en barnehagen.

Barnehagen ble evakuert etter at Dagbladet tok kontakt med barnehageledelsen for kommentar. Flere har rettet kritikk mot Dagbladet for dekningen. 

Blant annet har generalsekretæren i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, refset Dagbladet for ikke å ha gjort det klart nok overfor barnehageledelsen at det var snakk om en spøk.

- Dette kan ikke være lett å forsvare for Dagbladet. Man spøker ikke med små barn i en barnehage og ansatte som ikke tar noen sjanser, uttalte han til Nettavisen.  

Kritikken var basert på Nettavisens omtale av saken. Avisa har blant annet skrevet at politikilder har opplyst at Dagbladet sendte videoen til barnehagen i en e-post med teksten:

«- Dette er en trussel, hva synes dere om det?».

Nå dementerer imidlertid Nettavisen anklagene mot Dagbladet.

Nettavisen presiserer Nettavisen har fått innsyn i e-posten, og den inneholder ikke ordet trussel, skriver Nettavisen i en presisering (se egen faktaramme).

PRESISERER: Nettavisen presiserer at Dagbladet ikke brukte ordet trussel i e-post. Foto: Skjermdump
PRESISERER: Nettavisen presiserer at Dagbladet ikke brukte ordet trussel i e-post. Foto: Skjermdump Vis mer

- Nå faller min kritikk bort, ettersom det var opplysningene fra Nettavisens politikilde jeg la vekt på, sier Kokkvold til Dagbladet.  

Kokkvold gir Nettavisen honnør for at de retter opp feilen.   

- Her syns jeg Nettavisen rydder godt opp etter seg. Og til medier å være, er det jo en ekstremt generøs presisering. Aviser gjemmer jo gjerne bort rettelsene og beklagelsene sine. Men her syns jeg Nettavisen har vært generøse, og det er utmerket, sier Kokkvold til Dagbladet. 
 
Han mener ikke Nettavisen har grunn til å beklage.

- Jeg vil ikke kritisere dem for at de har valgt å stole på disse politikildene. Selv om vi i Pressens faglige utvalg (PFU) har gjort det klart at også politikilder må behandles med kritisk avstand,  vil jeg ikke laste Nettavisen for å ha trodd på kildene sine. Samtidig forstår jeg at Dagbladet omtaler presiseringen og følger saken, ettersom man mener at Nettavisens framstilling ikke var korrekt. Dette er måten to medier skal rydde opp på. Det er bra, sier han. 

- Tull Allerede da Dagbladet omtalte spøken forrige fredag, gjorde barnehagens eier og styreformann, Rolf Årseth, det klart at det var snakk om en spøk.

- Vi valgte å gå ut av barnehagen og over til en skole i nærheten fordi vi oppfattet videoen som truende, sa Årseth. 

- Det er usmakelig. Jeg tror det hele bunner i en veldig dårlig spøk, men vi måtte foreta oss noe. Det var en spøk som tok av, fortsatte han.

Før barnehagen ble evakuert, snakket Dagbladet med daglig leder i barnehagen Galina Dyrnes. Også hun var klar på at hun oppfattet videoen som tull: 

- Selv om det bare er tull synes jeg man bør verne barnehager fra slikt, sa Dyrnes.

Konstituert nyhetsredaktør Jo Randen i Dagbladet sier han setter pris på at Nettavisen retter opp faktiske feil og at Per Edgar Kokkvold frafaller en kritikk som ble gitt på grunnlag av feil premisser.