Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Da familien på Island åpnet flyttekonteineren fra Ålesund, fikk de seg en overraskelse

Pus (7) var over to uker alene på sjøen - overlevde.

TAM: Det tok litt innsats å få lokket Pus ut av konteineren der hun hadde sittet alene i over to uker. Heldigvis fikk hun mat og kos av Margret Ragnarsdottir på Island. Foto: Privat
TAM: Det tok litt innsats å få lokket Pus ut av konteineren der hun hadde sittet alene i over to uker. Heldigvis fikk hun mat og kos av Margret Ragnarsdottir på Island. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aldís Gunnarsdóttir og Baldvin Johnson hadde bestemt seg. Etter drøyt sju år i Norge og på Sunnmøre, skulle familien flytte tilbake til hjemlandet Island.

Med et helt liv å ta med seg til sagaøya, var det ikke annet å gjøre enn å leie inn en flyttekonteiner. I noen dager sto flyttekonteineren utenfor huset deres på Spjelkavik mens de pakket sammen alt de eier.

GLADE DAGER: Pus, trolig noen hundre gram tyngre, foran juletreet hjemme i Spjelkavik. Foto: Privat
GLADE DAGER: Pus, trolig noen hundre gram tyngre, foran juletreet hjemme i Spjelkavik. Foto: Privat Vis mer

12. juni ble konteineren lukket for godt, og dagen etter ble den flyttet til havna i Ålesund. Det ingen ante var at den hadde med seg en ubuden gjest.

Pus stakk av

Noen dager før, 9. juni, hadde katten Pus (7) gått ut fra hjemmet til Grete Hove i Spjelkavik. Etter et par dager begynte familien å lete etter katten.

- Hun har aldri vært lenge borte. Vi lurte på om hun kunne være påkjørt og begynte å lete langs veiene og i garasjer uten å finne noe, sier katteeier Grete Hove til Dagbladet.

16. juni la hun ut en etterlysning på Facebook-gruppa Kellys håp i Ålesund med bilde av katten foran juletreet hjemme:

TAKKER GUD: Sorgen blir raskt snudd til ren glede da Gunilla finner ut at det ikke er hennes katt, men nabokatten som ble funnet død i ruinene etter brannen. Video: TV 3 Vis mer

«Noken som he sett katten vår? Vi er en katt i manko. Ei veke sia sist ho va heime. Bor i Spjelkavik og går aldri langt unna.»

Mutters alene

Det kom inn et par tips, men ingen hadde funnet den savnede katten. Hun var nemlig mutters alene midt på Norskehavet i en flyttekonteiner mellom Ålesund og Reykjavík.

- Det var en stor overraskelse da vi fikk flyttekonteineren i går (onsdag), forteller Baldvin Johnson på telefon fra Island.

- Bilen vår sto helt foran i konteineren, og hadde kattehår overalt. Vi skjønte ingenting og begynte å lure veldig. Da vi kom lenger inn i konteineren, så vi kattebæsj på en saccosekk. Dette var tydelige tegn på en katt, sier Johnson.

Over to uker til havs

I går, 27. juni, var det nøyaktig 15 dager siden konteineren hadde blitt lukket for siste gang. Det var siste gang Pus, som viser seg å være svært utholdende uten mat og drikke, kan ha kommet seg inn.

- Det er helt vanvittig at den overlevde. Vi var redd for å finne en død katt, og var veldig glad for at den var i live. Den var overraskende frisk, selv om den hadde mistet litt pels og var tynn. Vi hadde med oss melk og ga den skinke, sier islendingen.

Grete Hove i Spjelkavik hadde gitt opp katten for lenge siden.

BESTEVENNER: Geita «Copper» har en spesiell bestevenn: Katten «Pretty». Deres nære forhold nådde nye høyder da geita nylig skulle føde. Video: Jukin Media / Operation Fancy Free / Pretty Boy & Copper Vis mer

- Vi hadde lett masse og lagt ut etterlysning. Nå antok vi at den var død, men i går kveld fikk jeg plutselig masse meldinger på telefonen. Mange hadde kjent igjen innlegget jeg la ut og skjønte at det var vår katt som var funnet på Island.

- Det er utrolig at hun levde da de fant henne, sier Hove til Dagbladet.

Ber om smidig Mattilsyn

Katten ble i går kveld hentet av Mattilsynet på Island. Eierne må trolig skaffe islandsk kattepass og ID-merke katten. Deretter håper de at hun slipper alt annet enn å krysse Norskehavet på tvers igjen.

- Jeg håper Mattilsynet kan få til en ordning. Jeg skal selv til Stavanger til uka for å jobbe og håper å kunne få med meg katten. Det er blid og fin og har jo ikke vært ute i Island. Det viktigste er at han blir gjenforent med eierne sine. Det er en lang reise for en stakkars katt, sier fosterfar Johnson.

Det samme håper Hove, som nå har en liten sønn på fire år og en kattebror som virkelig savner Pus.

- Jeg er veldig takknemlig for paret på Island som hjelper oss. Jeg håper vi kan få henne tilbake til Norge på enklest mulig måte. Hvis ikke, så får vi reise til Island og hente henne selv, sier Hove.