<strong>FØRSTE DEBATT:</strong> Den første partilederdebatten før valget ble sendt på NRK i kveld. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
FØRSTE DEBATT: Den første partilederdebatten før valget ble sendt på NRK i kveld. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

- Da får vi en kulturminister som vil selge NRK og en helseminister som vil ha sprit i butikkene

Heftig start på valgkampen i partilederdebatten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jeg er enig med Siv Jensen. Det spiller en rolle hvem som styrer. Det blir usikkerhet med en økonomisk politikk med mange milliarder i skattekutt, med privatisering av skole og helsevesen. Frp sier de skal ha rundt ti statsråder. Da får vi en kulturminister som vil selge NRK og en helseminister som vil ha sprit i butikkene, sa Jens Soltenberg under den første direktesendte partilederdebatten på NRK i kveld.

På den ene siden stod Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp), Knut Arild Hareide (Krf) og Trine Skei Grande (V) ved siden av hverandre, med Jens Stoltenberg (A), Liv Signe Navarsete (SP) og Audun Lysbakken (SV) ovenfor seg.

Økonomi, helsevesenet, skatter og arbeidsledighet var blant temaene som ble debattert i kveldens program. Siv Jensen svarte at det er klart at Frp ønsker seg en plass i en borgerlig regjering.

- Det er slik man får en hånd på rattet. Vi vil sette oss ned med Kristelig Folkeparti, Høyre og Venstre, sier Jensen.

- Ikke enige Stoltenberg mener det vil være å ta en sjanse å slippe til «nye ansikter i regjeringskontorene», og mener den borgelige sida ikke har klart å bli enige om en ansvarlig økonomisk politikk.

- Vi har vært uenige om mye, men selve bærebjelkene har vi værte enige om, noe de ikke har greid. Det siste vi trenger nå er usikkerhet i norsk økonomisk politikk. Oljen er god å ha, det innrømmer jeg, men den redder oss ikke alltid, sa Stoltenberg.

- Vi må styre fornuftig og være ansvarlige. De borgerlige er ikke enige om det, og det er en usikkerhet norske bedrifter ikke trenger. Punktum.

På spørsmål om hvordan Venstre skal klare å bli enige med de andre borgerlige partiene om en felles ansvarlig økonomisk politikk svarer partileder Trine Skei Grande:

- Vi kommer til å stå beinhardt på handlingregelen. Men vi står på hele handlingregelen, ikke bare halve, slik regjeringen gjør. Handlingsregelen er to deler: den ene er hvor mye oljepenger vi skal bruke, og den andre er hva vi skal bruke dem på. Vi vil bruke dem på forskning, skole infrastruktur - alle de tingene som får et samfunn til å utvikle seg.

Helsepolitikk Etter en debatt om problemer og utfordringer i helsesektoren, spurte programleder Erik Wold Erna Solberg om de er enige om hvordan de ønsker å ønsker å løse disse utfordringene.

- Vi er enige om å bruke mer ressurser også i det private. Vi er kanskje litt uenige om modellen, men det skal vi nok bli enige om, sa Solberg.

Skei Grande var krass i sin kritikk av de rødgrønne når det gjelder helsepolitikk.

- Det som gjør at dere kommer til å tape valget er at dere sitter oppe i et eller annet glasstårn og bare hører på rapporter fra deres egne byråkrater om hvor fantastisk alt er. Det skjer faktisk noe der nede, og det om skjer på sykehus er at det er fantastiske leger og fantastiske sykepleier som er så lei av byråkrati og rapportskriving og internfaktureing som gjør at de ikke får gjort jobben sin, sa hun.

<strong>UENIGE OM ØKONOMI:</strong> Jens Stoltenberg mener det er et sjansespill å slippe de borgerlige inn i regjeringskontorene. Her er Høyres Erna Solberg sammen med programleder er Erik Wold med Stoltenberg i forgrunnen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
UENIGE OM ØKONOMI: Jens Stoltenberg mener det er et sjansespill å slippe de borgerlige inn i regjeringskontorene. Her er Høyres Erna Solberg sammen med programleder er Erik Wold med Stoltenberg i forgrunnen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer