HÅPEFULL: Venstres Abid Raja var fornøyd med de første prognosene, men mener at partiet går en spennende kveld i møte. Vis mer

Stortingsvalget 2017 Venstre

Da firetallet dukket opp, gikk det et gisp gjennom Venstres valgvake: - Det er himmel og helvete

Venstre hopper over og under sperregrensa mens stemmene telles opp. Aner ikke hva slags resultat de vil få.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det ser ut til å bli en lang og dramatisk natt for Venstre. Prognosene viser at regjeringens samarbeidsparti ligger akkurat på sperregrensa, fire prosent.

Mandatfordelingen hopper fram og tilbake etter hvert som stemmene telles opp, og Venstre kan bli avgjørende for om det fortsatt bli borgerlig regjering. Flere ganger de første to timene av opptellingen har de hoppet over og under sperregrensa.

Partileder Trine Skei Grande har latt vente på seg. Det er varslet at partilederen ikke vil komme før det er klart om partiet havner over eller under sperregrensa. Partilederen vet ennå ikke hva slags tale hun skal holde.

Det kan ta tid. Foreløpig er partifolkene så usikre på hva de siste opptalte stemmene vil vise at de ikke tør å konkludere med om de havner over eller under sperregrensa.

FØLGER VALGET: Martine Aurdal og Linn K. Hillestad følger deg gjennom valgnatten og holder deg oppdatert på de siste resultatene. Vi besøker også de ... Vis mer

Om de skulle vippe under, er det et stort nederlag for partiet. Kommer de over sperregrensa, er det en stor seier for partiet og leder Trine Skei Grande.

Det var først jubel da det ble klart at prognosene viser borgerlig flertall. Så gikk det et stort gisp gjennom hele Det Norske Teatret.

- Det er skummelt

- Det er skummelt. Vi ligger på fire blank. Det er utrolig lite som skal til for at det bikker feil vei. Det er himmel og helvete akkurat nå. Det kan bikke begge veier. Fem-seks mandater kan vippe valget den ene eller den andre retningen. Det er positivt, men ikke så positivt at vi ligger så nærme sperregrensa, sier stortingsrepresentant Abid Raja til Dagbladet da de første prognosene tikket inn.

- Det er altfor tidlig å ta noen seire, men det hadde vært veldig deilig om vi kunne komme over sperregrensa to ganger på rad.

Tallene fra rundt omkring i Norge vil fortsette å tikke inn utover kvelden og natta. Først da kan venstrefolka enten puste lettet ut eller gå hjem i skuffelse.

- Nå tror jeg ingen klarer å sitte stille her, med nervene i behold. Jeg er veldig spent på det fire blank-tallet. Da er det ikke mange stemmer som skal til for at det vipper feil vei, sier Raja.

Uten utjevningsmandatene som sperregrensa sikrer, er det i praksis bare Trine Skei Grandes plass som Oslos distriktsmandat som er helt sikkert.

- Ekstremt spennende

Andremandatet fra Oslo og nestleder, Ola Elvestuen, er meget spent på utfallet.

- Det er litt for nærme. Jeg har vært med på dette før, og da havnet vi under. Det blir ekstremt spennende. For Venstre er det helt avgjørende om vi klarer å stige inn eller om vi skal havne under. Det er viktig for partiet, men det er viktig for landet. Det er avgjørende for om flertallet havnet på borgerlig side, sier Elvestuen til Dagbladet.

- Det er spennende både for en borgerlig regjering og for partiet. Vi er nøkterne, men det er en del optimisme her, sier han.

Han egen plass på Stortinget er også truet.

- Jeg er spent på å se om det er mulig om jeg kommer inn. Da har vi gjort det veldig bra. Vi har gjort en god valgkamp og hatt et løft. Spørsmålet er om løftet kom tidlig nok til at det har utslag på valgresultatet, sier han.

Ligget under siden februar

Helt siden februar i år har de ligget under sperregrensa på gjennomsnittet av meningsmålingene. Først i september har det snudd, og partiet har seilt i medvind på målingene med et snitt på 4,2 prosent så langt. Med ni mandater inne på Stortinget i dag, er samarbeidspartiet til den borgerlige regjeringen også garantisten for Erna Solberg som statsminister.

Stortingsplassene var truet både for den profilerte Akershus-representanten Abid Raja, nestleder Terje Breivik fra Hordaland, nestleder Ola Elvestuen fra Oslo og den profilerte stortingspolitikeren Sveinung Rotevatn.

Raja sa til Dagbladet like før resultatene var klare at han ikke frykter for egen plass, og at han vil bli sjokkert hvis den ryker.

- Jeg er nervøs for sperregrensa, og jeg er nervøs for om vi beholder det borgerlige flertallet, som er målet, sier han til Dagbladet.

SPENTE: Nestleder i Venstre, Ola Elvestuen og stortingsrepresentant Abid Raja har en lang kveld foran seg. Her får de akkurat vite prognosen klokka 21. 00. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
SPENTE: Nestleder i Venstre, Ola Elvestuen og stortingsrepresentant Abid Raja har en lang kveld foran seg. Her får de akkurat vite prognosen klokka 21. 00. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Prognosen Dagbladet presenterer her baserer seg på allerede innrapporterte resultater, og gir et bilde av opptellingen slik den er nå.

Valgdirektoratet, som har ansvaret for gjennomføringen av valget, kaller prognosen en kvalifisert antakelse om hva det endelige valgresultatet vil bli, og understreker at den kan inneholde feil eller være misvisende sett opp mot hva det endelige valgresultatet faktisk blir. Valgresultater og prognoser som dette kan ikke offentliggjøres før tidligst kl. 21 på valgdagen, etter at stemmelokalene har stengt.