Da fjellene ropte langt hurra

Kan dagens mediemangfold føres tilbake til ett eneste radioprogram?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I DAG FOR 35 ÅR SIDEN brøt det løs et uvær over Marienlyst som rystet selv de mest garvede NRK-folk. Satireprogrammet «Og fjellene selv ropte langt hurra. Om norsk kraftpatriotisme» var sendt kvelden før, den 17. mai 1966. Etter våre dagers oppfatning står dette programmet som en uskyldig, delvis spøkefull montasje av superpatriotisk stoff fra 1790-årene til i dag. For trettifem år siden var det en bombe, en provokasjon som vakte de sterkeste reaksjoner.

Den 7. juni debatterte Stortinget programmet. Debatten varte i ni timer og gikk for fullsatt sal og galleri.

Seinere kom «Fjellene» opp i kringkastingsrådet, ikke én, men flere ganger. Og avisredaksjonene samlet utklipp i hauger. Land og strand rundt kokte pressen av innlegg - de fleste forargede, sårede, harme. NRK hadde trampet på det helligste - vår nasjonalfølelse.

EN OSLO-DAME som denne sommeren deltok i en begravelse på landet, ble ved kaffebordet sittende blant tunge bønder som luftet sitt raseri over daværende kringkastingssjef Hans Jacob Ustvedt. Han var en sosialistisk provokatør, en ufølsom diktator, en demon. - Men, stammet damen, - han er ikke sånn som dere sier. Jeg kjenner ham, jeg. En isende taushet la seg over forsamlingen. Så, fruen kjente Ustvedt? Da kremtet den eldste, grep i bordkanten og sa: Hils ham fra oss og si at landets bønder har fått nok!

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer