Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Da forskerne fant den mystiske gjenstanden i Jerusalem, håpet de at historien ville bli skrevet om

Brukte seks måneder på å identifisere gjenstanden uten hell. Så spurte de Facebook om hjelp.

 BA FACEBOOK OM HJELP:  Da ekspertene ved Israels antivikvitetsmyndigheter ikke hadde klart å identifisere den mystiske gullgjenstanden som ble funnet begravet på en eldgammel gravplass i Jerusalem, ba de Facebook om hjelp. Timer senere var mysteriet løst. Foto: Israel Antiquities Authority
BA FACEBOOK OM HJELP: Da ekspertene ved Israels antivikvitetsmyndigheter ikke hadde klart å identifisere den mystiske gullgjenstanden som ble funnet begravet på en eldgammel gravplass i Jerusalem, ba de Facebook om hjelp. Timer senere var mysteriet løst. Foto: Israel Antiquities Authority Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I seks måneder har Israels antikvitetsmyndigheter forsøkt å løse mysteriet rundt den forgylte mystiske gjenstanden som lå begravet på en eldgammel gravplass i Jerusalem.

Eksperter og forskere antok at den forgylte gjenstanden på åtte kilo var like eldgammel som stedet den ble funnet, og var forbløffet over funnet. Hva det var, visste de ikke, men håpet om at det var et historisk funn var tilstede.

Ba Facebook om hjelp Tiden gikk, og ekspertene kom ikke noe nærmere noe svar på hva gjenstanden var. Da de innså at mysteriet var for stort for dem selv, ga de tapt og ba om hjelp.

22. desember publiserte ekspertene bilder på sin Facebook-side og ba nettsamfunnet om hjelp til å identifsere gjenstanden.

Svarene lot ikke vente på seg, og bare noen timer senere var mysteriet løst, skriver The Guardian.

New age-produkt Det som ekspertene hadde antatt var en eldgammel antikvitet viste seg å være noe langt mer moderne.

Gjenstanden, som betegnes som en New age-gjenstand, kalles en «Isis beamer». Produsenten, det tyske selskapet Weber Bio, hevder at gjenstanden kan skape et beskyttelsesfelt mot stråling og er oppkalt etter den egyptiske gudinnen Isis, ifølge The Guardian.

300 forslag Det var en italiensk Facebook-bruker som korrekt identifiserte gjenstanden. Før hans forslag ble postet, hadde om lag 300 andre også lagt igjen forslag på gjenstanden kunne være.

Spekulasjonene raste i kommentarfeltet. Forslagene varierte fra at gjenstanden kunne være et slags insemineringsredskap til en del av en industrimaskin.

Da Facebook til slutt løste mysteriet, konkluderte antikvitetsekspertene hos de israelske antikvitetsmyndighetene med følgende:

- Massenes kunnskap har gjort sin del.

Hvorfor gjenstanden ble begravet på gravplassen, er fremdeles et mysterium.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media