Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Da forskerne skjønte hva som hadde skjedd med den gigantiske bresprekken, fikk de fullstendig hakeslipp

Frykter ny kollaps.

KAN KOLLAPSE: Den enorme ishylla Larsen C i Antarktis sprekker opp stadig mer. Nå frykter forskerne en fullstendig kollaps. Foto: NTB Scanpix
KAN KOLLAPSE: Den enorme ishylla Larsen C i Antarktis sprekker opp stadig mer. Nå frykter forskerne en fullstendig kollaps. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I lengre tid har en gruppe forskere holdt øye med en stor sprekk i en av verdens største ishyller - Larsen C på Sørpolen.

Hele Larsen C er ifølge British Antarctic Survey på størrelse med Skottland, og defineres som ei ishylle fordi hele området er dekket av 350 meter tjukk is som igjen flyter på vannet.

Sprekken i breen vokste med omlag 30 kilometer i perioden fra 2011 til 2015, og etterhvert som den har blitt lengre har den også blitt bredere. I 2015 var den omlag 200 meter på det bredeste.

Da forskerne igjen tok en titt på hva som hadde skjedd med breden etter at vinteren på Sørpolen nå er over, fikk de hakeslipp. Det skriver Washington Post.

13 mil lang

Sprekken hadde vokst med ytterligere 22 kilometer bare siden mars i år, og på det bredeste er den nå 350 meter. Det skriver Project MIDAS i en rapport.

Sprekken i sin helhet er nå mer enn 130 kilometer lang.

Det kan med andre ord bare være et spørsmål om tid før et gigantisk stykke av hylla bryter løs fra breen.

- Vi har tidligere vist hvordan en slik kollaps vil fjerne et sted mellom ni og tolv prosent av ishylla. Så langt tilbake har isfronten aldri vært så lenge vi har vært i stand til å måle slikt, skriver forskerne Adrian Luckman, Daniela Hansen, Martin O'Leary og flere andre ved MIDAS.

Frykter reprise

Området som eventuelt vil løsne, vil være på omlag 6000 kvadratkilometer - noe som tilsvarer arealet til Palestina.

- Det er vanskelig å si nøyaktig når dette vil skje. Vi har ikke god nok kjennskap til mekanikkene som styrer dette. Det blir litt som å forutse et jordskjelv - eksakt timing er veldig vanskelig. Det blir mest sannsynlig ikke i morgen, men det er neppe mer enn et par år til, sier O'Leary til Washington Post.

I 2002 kollapset hele Larsen B-ishylla i løpet av en 35-dagersperiode. Dette var da den største hendelsen av denne typen på 30 år. Nå frykter forskerne at det samme skal skje med Larsen C.

- Den gang tok det en stund, men vi tror det kan skje her også, sier Daniela Jansen, en forsker ved tyske Alfred Wegener-instituttet.

Larsen C er den fjerde største ishylla i Antarktis, og er oppkalt etter norske Carl Anton Larsen som var kaptein på hvalfangstskuta «Jason» på slutten av 1800-tallet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!