UTGRAVINGER: Arresterte krigsforbrytere - tiltalt for landssvik - ble hentet ut fra fengselet i Oslo, og tvunget til å delta i utgravingene av massegravene på Trandumskogen i Ullensaker kommune. Dette bildet viser krigsforbrytere som sammen med politi og soldater løfter ut ofre for henrettelsene under krigen i juni 1945. Foto: Lynau / NTB   / SCANPIX
UTGRAVINGER: Arresterte krigsforbrytere - tiltalt for landssvik - ble hentet ut fra fengselet i Oslo, og tvunget til å delta i utgravingene av massegravene på Trandumskogen i Ullensaker kommune. Dette bildet viser krigsforbrytere som sammen med politi og soldater løfter ut ofre for henrettelsene under krigen i juni 1945. Foto: Lynau / NTB / SCANPIXVis mer

Da freden kom i 1945, måtte krigsforbryterne selv grave opp de 211 likene som ble funnet i massegraver rundt Oslo

Tenner var helt avgjørende for det krevende ID-arbeidet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 8. mai 1945. Vi ble fri fra nazistenes fem år lange terror, rikskommisær Josef Terboven hadde i likhet med Hitler og mange av de andre nazitoppene begått selvmord, og de verste krigsforbryterne på norsk jord var satt bak lås og slå.

Det var da arbeidet startet for de norske rettsmedisinerne og tannlegene. De gjorde en meget krevende og viktig jobb i månedene etter den tyske kapitulasjonen.

I umerkede fellesgraver i Oslo-området alene ble likene av 211 henrettede patrioter som hadde kjempet for Norges frihet fra nazistene funnet.

Arbeidet med identifiseringen ble et viktig grunnlag for rettsoppgjøret og rettsmedisinens utvikling etter krigen.  
Politiet begynte etterforskningen umiddelbart etter 8. mai 1945, og åpnet de første gravene ved Ilebu i slutten av måneden.

Skjulte spor Okkupantene hadde forsøkt å skjule sine spor. Gravplassene var tildekket og sådd, tomhylser fjernet og kulehull i trær sementert.
Men på et punkt hadde tyskerne vært for grundige: busker, som var revet opp og plantet i jordsmonnet, hadde dødd.         

«Vi nappet i trærne og fikk dem opp med rota», skrev politifullmektig H. Lindboe Nordtømme og tannlege Ferdinand Strøm i en seinere rapport: «Da visste vi at vi var på sporet.»  

Arbeidet ble ledet av Rikshospitalets professor Georg Waaler, som av mange regnes som pioneren blant norske rettsmedisinere, blant annet som en følge av innsatsen etter en storbrann i 1938 i en bygård i Oslo, der 22 liv gikk tapt.

Nådeløs terror Fellesgravene på Trandum var de største med funn av 183 lik, og identifiseringen tok etterforskerne på en uhyggelig og tragisk reise inn i den nådeløse terrorens rike.        

QUISLING: Tidligere NS-leder Vidkun Quisling ble hentet ut fra fengselet i Møllergata 19 i Oslo, og tvunget til å se på utgravingene av massegravene på Trandum. 211 lik av henrettede patrioter ble funnet i umerkede fellesgraver i Oslo-området. Foto: NTB arkiv/Scanpix
QUISLING: Tidligere NS-leder Vidkun Quisling ble hentet ut fra fengselet i Møllergata 19 i Oslo, og tvunget til å se på utgravingene av massegravene på Trandum. 211 lik av henrettede patrioter ble funnet i umerkede fellesgraver i Oslo-området. Foto: NTB arkiv/Scanpix Vis mer

«De som skulle henrettes på Trandum, ble kjørt fra Oslo i store åpne lastebiler med presenning. Samtlige var bakbundet, og deretter var to og to bundet sammen ved overarmen.

Før avreisen fra Victoria Terrasse måtte fangene kle av seg, etterlate verdifullt gummifottøy, klippe ut fabrikkmerker og initialer i jakker, undertøy, skjorter og til med i ett tilfelle, reise av sted vinterstid i tynt undertøy, bukse og tennissko.»  

Tenner og kjeve Fraværet av sikre kjennemerker gjorde identifiseringen ytterst krevende. Under utgravingen ble alle klesplagg og gjenstander omhyggelig beskrevet og katalogisert før likene ble transportert til Rikshospitalet, der de videre undersøkelsene ble foretatt.

Alle sår og skader ble registrert sammen med en nøye beskrivelse av tenner og kjeve.

Et omfattende skriftlig materiale ble innhentet fra politiet, motstandsbevegelsen, avhørte gestapister, pårørende til savnede, leger og tannleger landet over.

Kun ved en sammenstilling av alle kjente og påviste data var det til slutt mulig å gi en sikker identifikasjon av 183 av de 211 likene, der særlig tannjournalene fikk en avgjørende betydning.

Av rapportene fremgår det at 155 personer ble identifisert på grunnlag av materiale om ofrenes tenner. De 28 som ikke ble identifisert, var antakelig utlendinger, hvor av en stor del russiske fanger uten tilgjengelige tannkort.        

DNA-identifisering - Rettsmedisinerne gjorde en stor og vanskelig jobb under identifiseringen av de som ble henrettet i Oslo og Kirkenes,» sier nestoren blant dagens norske rettsmedisinere, professor Torleiv Ole Rognum.

MASSEGRAVER: Her går soldater, politi og tiltalte krigsforbrytere iført håndjern og uniform, gjennom Trandumskogen for å grave opp massegravene. 183 av de totalt 211 likene som ble funnet i fellesgraver i Oslo-området ble identifisert i tiden etter krigens slutt. Foto: Lynau/NTB Scanpix
MASSEGRAVER: Her går soldater, politi og tiltalte krigsforbrytere iført håndjern og uniform, gjennom Trandumskogen for å grave opp massegravene. 183 av de totalt 211 likene som ble funnet i fellesgraver i Oslo-området ble identifisert i tiden etter krigens slutt. Foto: Lynau/NTB Scanpix Vis mer

- Moderne vitenskapelige metoder med bruk av DNA-identifisering ble først tatt i bruk mange år seinere, og i stor skala først etter flystyrten på Operafjellet på Svalbard i 1996.

- Den gangen, i 1945, måtte man arbeide på helt andre måter, der særlig rettsodontologien hadde en førende plass. I lys av dette var innsatsen fremragende, sier Rognum. 

LANDSSVIKERE: Utgravingen av massegravene på Trandum ble foretatt av landssvikere fra Ila og kjente nazister fra distriktet. Quislingregjeringens ministre ble beordret til å bære likene inn i Rettsmedisinsk institutt for identifisering. Arkivfoto: Aftenposten
LANDSSVIKERE: Utgravingen av massegravene på Trandum ble foretatt av landssvikere fra Ila og kjente nazister fra distriktet. Quislingregjeringens ministre ble beordret til å bære likene inn i Rettsmedisinsk institutt for identifisering. Arkivfoto: Aftenposten Vis mer