Nye detaljer om kaoset:

Da gikk alarmen

Nye opplysninger fra Helse- og omsorgsdepartementet, samt opplysninger fra dokumenter som Dagbladet har fått innsyn i, viser nye detaljer om hva som skjedde etter at Preben Aavitsland publiserte en Twitter-melding.

NÆRMEST OVER: FHI-overlege Preben Aavitsland mener pandemien er mer eller mindre over i august. 6. juni 2021 VIDEO: Dagbladet REPORTER: Vegard Krüger Vis mer
Publisert

Søndag klokka 11.06 publiserte overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet en Twitter-melding som inneholdt en oversikt over covid-19-innleggelser i Norge, og teksten «Det var den pandemien».

I tidsrommet 13.15 til 13.23 forklarte Aavitsland hva han mente med meldingen i et intervju med Dagbladet TV. Der presiserte han blant annet at Twitter-meldingen var «et optimistisk budskap om at det går mye bedre nå», og at det nå er viktig å «holde ut» og unngå å «snuble i en hekk».

Nå opplyser Helse- og omsorgsdepartementet til Dagbladet, i forbindelse med en innsynsbegjæring, at de tok kontakt med Folkehelseinstituttet klokka 13.30 søndag. Dette fordi departementet mottok mediehenvendelser om Aavitslands Twitter-melding.

20 minutter seinere snakket FHI-direktør Camilla Stoltenberg med departementets nyansatte departementsråd, Cathrine Lofthus, i en telefonsamtale. Lofthus regnes som lederen til Stoltenberg og helsedirektør Bjørn Guldvog. I telefonsamtalen orienterte Stoltenberg om hva FHI ville svare på henvendelsene om Twitter-meldingen.

Tok grep før kontakt

Onsdag fortalte Stoltenberg til Dagbladet at FHI tok grep allerede før departementet tok kontakt med dem. Helseminister Bent Høie fortalte samtidig at han også var involvert.

- Da vi fikk vite om den Twitter-meldingen, tok vi selv initiativ til oppklaring fordi vi så at vår kommunikasjon kunne være vanskelig å forstå, eller kunne misforstås, sa Stoltenberg og fortsatte:

- At departementet tar kontakt med oss er helt vanlig, særlig om de ikke helt forstår hva vi har ment. Men at vi selv tok initiativ, er et tegn på at vi så at dette kunne misforstås, og at det derfor var viktig å oppklare det. Så vi begynte å lage nettsak om det, før jeg var i kontakt med Helse- og omsorgsdepartementet.

Helseminister Høie fortalte at han var i kontakt med departementsråd Lofthus.

- Jeg tok kontakt med mitt departementsråd for å forsikre meg om at FHI som institutt håndterte at dette kunne skape et inntrykk av at instituttet nå mente at pandemien var over. Jeg fikk ganske raskt tilbakemelding fra departementsråden om at dette var noe som FHI allerede var i gang med å gjøre, sa han.

DANSK LØSNING: 11. juni kan du bruke coronasertifikatet ditt i Norge. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad tror ikke sertifikatet får en like signifikant rolle i hverdagen, slik som i Danmark. Vis mer

Mediehenvendelser

Dokumentene som Dagbladet har fått innsyn i, viser at VG tok kontakt med assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad om Twitter-meldingen klokka 12.56 - én time og 50 minutter etter at Twitter-meldingen ble publisert.

Nakstad besvarte VGs henvendelse, og dette svaret ble videreformidlet til HOD klokka 13.49. HOD meldte tilbake at det var «fine svar». NRK tok kontakt med Nakstad klokka 13.38. Også Nakstads svar på denne henvendelsen ble videresendt til HOD.

Omkring klokka 15 orienterte FHI departementet om at Stoltenberg kunne stille til intervju med TV 2 i Bergen søndag ettermiddag eller kveld. Hun måtte bare «komme seg ned fra et fjell først», ble det opplyst om i e-postkorrespondansen mellom FHI og HOD.

I en SMS-korrespondanse opplyser FHI at også NRK meldte seg i samme tidsrom.

IKKE OVER: Coronapandemien er ikke over ennå, sier direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg. Reporter: Frode Andresen. Video: Edward Stenlund Vis mer

Pressemeldingen

Klokka 15.24 sendte FHI sitt første utkast til pressemelding til HOD. Tittelen på pressemelding var «Fortsatt viktig med smitteverntiltak og gjennomføring av vaksinasjon» i dette utkastet, men ble seinere endret til «Pandemien er ennå ikke over i Norge».

Dokumentene viser også at smitteverndirektør Geir Bukholm ikke var sitert i det første utkastet, men at han ble sitert i det endelige utkastet som ble publisert.

Klokka 17.19 skrev FHI i en e-post til HOD at de hadde utarbeidet «siste versjon» av pressemeldingen, og at de trodde at det var «lurt å publisere denne nå ganske snart». Pressemeldingen ble publisert kort tid seinere.

Når kan du få vaksine?

Hvor gammel er du?

Har du en underliggende sykdom?

Er du helsepersonell?

Tempoet i vaksineringen er forskjellig rundt omkring i landet. Sjekk din kommunes hjemmeside for oppdatert status. Ingen data i testen sendes til Dagbladet.

- Helt greit

Onsdag fortalte Stoltenberg til Dagbladet at hun syntes at det var helt greit at Høie involverte seg på den måten som han gjorde.

- Jeg synes at det er helt greit at myndighetene som vi leverer våre råd til, spør om hva våre råd er, dersom det oppstår forvirring om hva vi faktisk mener. I dette tilfellet har FHI levert svært mange oppdragsbesvarelser der vi er opptatt av at situasjonen ser veldig bra ut med få innleggelser, få dødsfall og synkende antall nye smittetilfeller, men at det fortsatt er viktig å ha smitteverntiltak. Sånn sett er ikke pandemien over, heller ikke i Norge, sier Stoltenberg og fortsetter:

- Dette ble jo oppklart. Dette oppklarte Preben Aavitsland selv, samt at flere andre bidro til å oppklare dette i løpet av den dagen. Jeg må si at jeg oppfatter at vi egentlig er enige, men at vi uttrykte oss litt ulikt om det på søndag.

VIL ÅPNE FOR GODT: Byrådsleder Raymond Johansen kaller gjenåpningen en suksess og utelukker ikke nye lettelser. Reporter: Frode Andresen / Video: Agusta Magnusdottir. Foto: Terje Pedersen / NTB. Vis mer

Ytringsfrihet

Stoltenberg har fastslått overfor Dagbladet at hennes ansatte i Folkehelseinstituttet har ytringsfrihet.

- Men du må spørre mine ansatte om hvordan de opplever det, for det er ikke jeg den rette til å svare på. Jeg er opptatt av at de selv skal oppleve at de har det, i tillegg til at jeg er opptatt av å fange opp signaler dersom noen mener at de ikke har det.

Helseminister Høie sa at han mener at FHI-ansatte har stort ytringsrom.

- Det er det ingen tvil om. Men det er helt klart at i en nasjonal krisesituasjon, slik som den vi står i nå, så er det viktig at instituttet som institutt sitt offisielle syn er det som når fram til befolkningen. Dette dreier seg om folks oppfatning av situasjonen og etterlevelse av regelverket, sa Høie og fortsatte:

- Mitt engasjement handlet om at FHI sitt offisielle syn måtte komme til uttrykk, slik at det ikke ble skapt et inntrykk av at Preben Aavitslands Twitter-melding var et uttrykk for FHI sin vurdering av situasjonen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer