Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Organdonasjon:

Da Greg (31) døde i en bilulykke, tok mora et vanskelig valg. Ett år senere fikk hun høre hjerteslagene hans igjen

- En fantastisk følelse. 

- BITTERSØTT: Anna Lewis mistet sønnen sin Greg (31) i en bilulykke i fjor. Nesten ett år seinere får hun høre hjerteslagene hans igjen, fra en annen manns kropp. Video: Newsflare / AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Anna Lewis fra North Carolina mistet sønnen sin altfor tidlig, da Greg Ricks (31) døde i en bilulykke i september i fjor. Ulykken skjedde da han havnet utfor veien og smalt inn i et tre. Han etterlot seg tre sønner.

Den tragiske ulykken fikk seg likevel nylig et lysglimt, da Gregs mor igjen fikk komme i kontakt med deler av sønnen, en del som for mange vil si er blant de viktigste: Hjertet.

  • Se den sterke videoen øverst i saken.

Samme hjerte, ny kropp

Sønnens hjerte tilhører nå en 48 år gammel mann med samme fornavn, Greg Robbins.

Etter et hjerteinfarkt og påfølgende operasjon i mars 2016 hadde hjertet hans bare en funksjon på 25 prosent, og livet hans hang i en tynn tråd. Uten et friskt hjerte, ville han ikke leve lenge.

Det var slik møtet mellom de to familiene startet, og til TV-showet «TODAY», forteller den avdøde mannens mor om et vanskelig, men likevel enkelt valg.

- Da jeg ble spurt om det [organdonasjon, red.anm.] var min første reaksjon nei. Det føltes rart. Men så tenkte jeg at jeg ikke kunne leve med at sønnen min bare hadde dødd. Jeg vet at Greg hadde et stort, vakkert hjerte, og jeg ville at det skulle leve videre.

16. september i fjor fikk Greg Robbins, som bor en totimers kjøretur unna Anna Lewis og familien, vite om hjertet til den avdøde 31-åringen. Etter transplantasjonen har han levd uten komplikasjoner, og med et friskt hjerte.

- Emosjonelt

Et halvt år senere bestemte Lewis seg for å skrive et brev til hjertets nye eier. Hun ville fortelle om sønnen sin, som hun beskrev til dem som en god far. Det var etter dette at de bestemte seg for å møtes.

Kona til Greg, Gwen Robbins, beskriver møtet som emosjonelt.

- Det var hjerteskjærende og godt. Da Greg kom på organdonorlisten så visste vi at noen måtte miste livet for at han skulle kunne leve. Det var bittersøtt, forteller hun til «TODAY».

Også mora beskriver møtet med ordet «bittersøtt».

- Men det ga meg en trygghet å vite at han levde videre et annet sted, og det var en fantastisk følelse å vite at jeg kunne høre og føle ham igjen.

Familiene håper på å holde kontakt i lang tid framover.

Hele Norges coronakart